Gemeente Stadskanaal: Besluit tot wijziging van de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Stadskanaal 2015

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaa;

 

gelet op ons besluit van 25 februari 2016 en het besluit van de raad op 21 maart 2016 inzake Doorontwikkeling Huishoudelijke Hulp;

en daarmee de noodzaak om de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Stadskanaal 2015 te actualiseren;

b e s l u i t :

de Nadere regels maatschappelijke ondersteuning gemeente Stadskanaal 2015 te wijzigen door:

A

in Artikel 1, in de begrippenlijst een definitie van de algemene voorziening schoonmaakondersteuning toe te voegen onder gelijktijdige vernummering van de onderdelen 1 tot en met 12 naar 2 tot en met 13, luidende:

1. Algemene voorziening schoonmaakondersteuning:

een voorziening van een vast te stellen gemiddeld aantal uren per jaar voor het behalen van een schoon en leefbaar huis voor bewoners die behoren tot de doelgroep van de Wmo;

B

in Artikel 17, de tekst van het eerste en derde lid aan te passen door het laten vervallen van het woord "bruto" en het tweede lid te laten vervallen onder gelijktijdige vernummering van het derde lid naar het tweede lid en daarin de tarieven als volgt aan te passen:

  • a.

    nieuw bedrag: € 15,85

  • b.

    nieuw bedrag: € 25,00

  • c.

    nieuw bedrag: € 13,21

C

in Artikel 17a, de tekst van het eerste en derde lid aan te passen door het laten vervallen van het woord "bruto" en het tweede lid te laten vervallen onder gelijktijdige vernummering van het derde lid naar het tweede lid en daarin de tarieven als volgt aan te passen:

  • a.

    nieuw bedrag: € 13,21

  • b.

    nieuw bedrag: € 22,50

  • c.

    nieuw bedrag: € 13,21

D

Een nieuw artikel 17b toe te voegen als volgt luidende:

"Artikel 17b Vaststelling PGB Ondersteuning Zelfredzaamheid in combinatie met Ondersteuning Huishouden

  • 1.

    Het totaalbedrag PGB voor Ondersteuning Zelfredzaamheid in combinatie met Ondersteuning Huishouden wordt bepaald op basis van geïndiceerde activiteiten.

  • 2.

    Het bedrag PGB voor Ondersteuning Zelfredzaamheid in combinatie met Ondersteuning Huishouden bedraagt per uur:

 

PGB

Kwaliteit

Hoogte PGB

Bedrag

a.

PGB-OZ/OH

- opgeleid

150% minimumloon incl. vakantiegeld

€ 15,85

b.

PGB-OZ-plus/OH

- opgeleid

Gelijk aan het laagste tarief Zorg in natura

€ 25,00

 

 

- werkzaam voor (thuiszorg)instelling

 

 

c.

Het uurtarief voor hulp door een persoon uit het sociale netwerk bedraagt maximaal 125% van het wettelijk minimumloon inclusief vakantiegeld

€ 13,21

E

de tekst van artikel 18 te wijzigen in:

"Ondersteuning Huishouden (OH) kan in combinatie met Ondersteuning Zelfredzaamheid (OZ) worden verstrekt."

F

een nieuw artikel 18a toe te voegen, luidende als volgt:

"Artikel 18a Algemene voorziening schoonmaakondersteuning

  • 1.

    Er is een algemene voorziening schoonmaakondersteuning voor mensen die tot de doelgroep van de Wmo behoren, tot een maximum van 104 uur per kalenderjaar; bij instroom gedurende het jaar is een aantal uren naar rato beschikbaar.

  • 2.

    De toegang tot deze algemene voorziening schoonmaakondersteuning vindt plaats aan de hand van een lichte toets van enkele door het college opgestelde criteria.

  • 3.

    Belanghebbenden die behoren tot de doelgroep en waarvoor de Algemene Voorziening Schoonmaakondersteuning niet toereikend of niet bereikbaar is, kunnen in aanmerking komen voor een maatwerkvoorziening Ondersteuning Huishouden."

G

een nieuw artikel 18b toe te voegen, luidende als volgt:

"Artikel 18b overige bepalingen Algemene voorziening schoonmaakondersteuning

  • 1.

    De eigen bijdrage voor de algemene voorziening schoonmaakondersteuning is tot 1 januari 2017 € 5,00 per uur, tot een maximum van 104 uur voor een heel kalenderjaar; bij instroom gedurende het jaar is een aantal uren naar rato beschikbaar.

  • 2.

    Belanghebbenden met een inkomen tot 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm, kunnen de eigen bijdrage van € 5,00 volledig gecompenseerd krijgen door een beroep te doen op de Verordening financieel vangnet schoonmaakhulp Stadskanaal 2015.

  • 3.

    Belanghebbenden voor wie de algemene voorziening schoonmaakondersteuning toereikend wordt geacht voor een schoon en leefbaar huis, maar zelf meer uren schoonmaakwerk willen inkopen, doen dit voor eigen rekening.

H

de tekst van artikel 19a te wijzigen zodat deze komt te luiden:

"Kortdurende Ondersteuning Huishouden of Ondersteuning Zelfredzaamheid, dan wel een combinatie hiervan, wordt voor maximaal vier weken verstrekt. Er wordt geen drempelbedrag gehanteerd en er wordt geen eigen bijdrage gevraagd."

J

In de Toelichting de volgende wijzigingen door te voeren:

"Hoofdstuk 6 Begeleiding en ondersteuning zelfredzaamheid en/of participatie

Algemene toelichting bij dit hoofdstuk 6:

De Wmo 2015 richt zich op het ondersteunen van mensen die problemen ondervinden in de zelfredzaamheid en participatie.

Onder zelfredzaamheid wordt verstaan het in staat zijn tot het (uit)voeren van:

- de noodzakelijke algemene dagelijkse levensverrichtingen; en

- een gestructureerd huishouden

Onder participatie wordt verstaan: de deelname aan het maatschappelijk verkeer. Dit betekent dat iemand in redelijke mate:

  • -

    mensen kan ontmoeten;

  • -

    contacten kan onderhouden;

  • -

    boodschappen kan doen;

  • -

    aan maatschappelijke activiteiten deel kan nemen; en

  • -

    zich kan verplaatsen.

De compensatie voor problemen in de zelfredzaamheid en/of participatie kan op grond van de Wmo 2015 plaatsvinden door inzet van een algemene voorziening (AV) of een maatwerkvoorziening (MV). Een AV of MV wordt pas beschikbaar als er geen of onvoldoende mogelijkheden zijn om zelf de problemen op te lossen of met hulp van het eigen netwerk, blijkend uit een lichte toets, dan wel onderzoek.

Er is een Algemene Voorziening Schoonmaakondersteuning (AVS) waar de meeste belanghebbenden (mensen die behoren tot de doelgroep en zich niet zelf of met hulp van het netwerk kunnen redden), mee zijn geholpen (artikel 18a, lid 1). Met hulp van deze AVS kunnen cliënten zelf afspraken maken met de zorgorganisatie van hun keuze.

Deze AVS is toegankelijk voor alle belanghebbenden die tot 1 mei 2016 gebruikmaken/maakten van de HHT-regeling en eventueel aanvullend de Vangnetregeling én voor alle inwoners die onder de doelgroep van de Wmo vallen en als gevolg van ziekte of een beperking in hun zelfredzaamheid en/of participatie ervaren waardoor men niet zelfstandig of met hulp van het eigen netwerk hun huis schoon en leefbaar kan houden.

De AVS is bedoeld voor de lichtste vorm van Ondersteuning Huishouden: het overnemen van schoonmaakwerkzaamheden. De belanghebbende heeft zelf nog wel regie over het huishouden, maar kan als gevolg van de beperkingen niet meer zelf of met behulp van het eigen netwerk het huis schoon en leefbaar houden. Het betreft een basispakket aan schoonmaakdiensten waarmee het merendeel van de cliënten toereikend (qua aantal uren) en bereikbaar (qua eigen bijdrage) wordt geholpen.

Er zijn twee niveaus binnen de AVS:

  • 1.

    een AVS van gemiddeld 1 uur per week tot maximaal 52 uur per jaar voor bewoners die tot de doelgroep behoren en wonen in de kleinschalige woonvormen van de A-horst (Musselkanaal) of Maarsheerd (Stadskanaal) per 1 januari 2017; tot die datum maken deze belanghebbenden gebruik van schoonmaakondersteuning via een PGB;

  • 2.

    een AVS voor gemiddeld 2 uur per week/maximaal 104 uren per jaar; de AVS betreft licht (afstoffen, opruimen, afwassen) en zwaar huishoudelijk werk (dweilen, stofzuigen, keuken en sanitair schoonmaken, ramen binnen zemen, bed verschonen, opruimen huishoudelijk afval). Bij instroom gedurende het jaar, is het aantal uren naar rato.

De hulp wordt ingezet in afstemming met de cliënt en aanvullend op de werkzaamheden die de cliënt zelf, de mantelzorger en/of het sociaal netwerk verricht.

Als de AVS toereikend geacht wordt voor een schoon en leefbaar huis, dan blijft het mogelijk dat mensen (indien zij dat wensen) meer schoonmaakwerk inkopen. In dit geval komt dat voor eigen rekening, tegen kostprijs.

Aan de toelating tot de AVS gaat geen beschikking vooraf. Wel vindt een lichte toelatingstoets plaats die bestaat uit een toets of de belanghebbende behoort tot de doelgroep voor de algemene voorziening, ter beoordeling van de Wmo-consulent.

In deze lichte toets wordt gekeken:

  • -

    of de belanghebbende inwoner van gemeente Stadskanaal is,

  • -

    of hij/zij beperkingen heeft waardoor belanghebbende (een deel van) de huishoudelijke klussen niet (meer) kan doen,

  • -

    of er geen volwassen huisgenoten zijn die redelijkerwijs wél het huishouden kunnen doen,

  • -

    of belanghebbende geen of niet voldoende hulp kan krijgen van familie, vrienden, buren of kennissen en

  • -

    of belanghebbende aan andere mensen kan uitleggen welke huishoudelijke klussen moeten gebeuren.

Als de belanghebbende behoort tot de doelgroep voor de AVS dan neemt hij vervolgens contact op met een van de gecontracteerde zorgorganisaties. Beide maken afspraken over de uitvoering van het schoonmaakwerk.

Als geconstateerd wordt dat de AVS niet toereikend of bereikbaar is, zal zijn, of wordt door verslechtering van de leefsituatie, dan neemt de cliënt contact op met de gemeente. Dan wordt een individuele beoordeling gemaakt die kan leiden tot het verstrekken van een maatwerkvoorziening. Dit kan ook tijdelijk zijn.

In het geval de AVS niet toereikend is vanwege zware en langdurige ziektebeelden met lichamelijke beperkingen tot gevolg, maar waar nog wel sprake is van regie, kan de maatwerkvoorziening Ondersteuning bij het Huishouden (OH) worden toegekend. Hierbij kan gedacht worden aan situaties waarin als gevolg van de beperking veel met vloeistoffen of eten geknoeid wordt, of wanneer sprake is van allergieën, etc. Voor de bepaling of iemand in aanmerking komt voor de maatwerkvoorziening OH kan medisch advies worden ingewonnen, dit naar oordeel van de consulent.

In het geval de AVS niet bereikbaar is, dat wil zeggen wel toereikend, maar financieel niet haalbaar, bestaat na onderzoek de mogelijkheid de maatwerkvoorziening OH toe te kennen voor maximaal 2 uur per week. Bijvoorbeeld wanneer in het geval van schuldenproblematiek de eigen bijdrage niet betaald kan worden.

Artikel 17b Vaststelling PGB Ondersteuning Zelfredzaamheid in combinatie met Ondersteuning Huishouden

In het kader van ondersteuning vanuit de Wmo 2015 gaat het om het bieden van begeleiding tijdens het uitvoeren van de algemene dagelijkse levensverrichtingen en om het bieden van ondersteuning bij het verrichten van uitvoerende activiteiten die zijn gerelateerd aan het voeren van een huishouden waartoe belanghebbende niet (meer) in staat is.

Verder eindigt de toekenning van ondersteuning OZ/OH in ieder geval:

  • -

    op de laatste dag van de indicatieperiode;

  • -

    als de budgethouder wordt opgenomen in een instelling en deze opname een permanent karakter heeft;

  • -

    als de budgethouder verhuist naar een andere gemeente.

Als de budgethouder aangeeft geen PGB meer te willen ontvangen en eventueel kiest voor een verstrekking in natura, dan blijft het recht op ondersteuning OZ/OH (bij ongewijzigde omstandigheden) bestaan, maar wijzigt de vorm en krijgt belanghebbende een nieuwe beschikking.

Artikel 18 Verstrekken ondersteuning huishouden

Ondersteuning Huishouden (OH) kan in combinatie met Ondersteuning Zelfredzaamheid (OZ) worden verstrekt. Zulks ter beoordeling van de Wmo-consulent.

Artikel 18aAlgemene voorziening schoonmaakondersteuning

Er is een algemene voorziening schoonmaakondersteuning, voor een gemiddeld aantal uren per kalenderjaar. Voor een algemene voorziening mag een eigen bijdrage worden gevraagd tot maximaal de kostprijs van de voorziening.

Artikel 18b overige bepalingen Algemene voorziening schoonmaakondersteuning

Dit artikel regelt de eigen bijdrage bij de Algemene voorziening schoonmaakondersteuning. Tevens meldt deze bepaling de mogelijkheid van het inkopen van meer uren voor eigen rekening van de cliënt indien hij dit zelf wenst.

Artikel 19a Kortdurende Ondersteuning Huishouden

Kortdurende Ondersteuning Huishouden kan in combinatie met kortdurende Ondersteuning Zelfredzaamheid en voor maximaal vier weken worden verstrekt. Zulks ter beoordeling van de Wmo-consulent."

De reeds bestaande toelichtingen op de artikelen 18 tot en met 31 dienen te worden vernummerd naar 19 tot en met 32.

K

De wijzigingen genoemd onder A, B, C, D, E, F, G, H en J treden in werking één dag na bekendmaking

Aldus vastgesteld in de vergadering van 5 april 2016.

Burgemeester en wethouders

de heer G.J. van der Zanden

secretaris

mevrouw B.A.H. Galama

burgemeester

Naar boven