Register van gemeenschappelijke regelingen als bedoeld in artikel 27 van de Wet gemeenschappelijke regelingen

 

1 april 2016

Toelichting

Gemeenten onderling, dan wel provincies en gemeenten en/of waterschappen gezamenlijk kunnen ter behartiging van een of meerdere belangen overgaan tot samenwerking. Deze samenwerking kan gebaseerd worden op een gemeenschappelijke regeling op basis van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr).

Voor de gemeenschappelijke regelingen waaraan (een of meerdere organen van) de gemeente Leeuwarden deelneemt, dient het college van burgemeester en wethouders op basis van het bepaalde in artikel 27 Wgr een register bij te houden van de geldende gemeenschappelijke regelingen. Het register is openbaar en ligt voor een ieder kosteloos ter inzage. Het register is eveneens te raadplegen via www.overheid.nl en op de gemeentelijke website www.leeuwarden.nl .

Dit register is opgesteld op 1 april 2016 en wordt jaarlijks geactualiseerd.

Dit register vermeldt overeenkomstig artikel 27, tweede lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen:

a. de deelnemers;

b. de wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst;

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel, met toepassing van artikel 10, tweede lid tweede volzin, krachtens de regeling zijn overgedragen;

d. het adres en de plaats van vestiging;

e. of een openbaar lichaam, een gemeenschappelijk orgaan of een bedrijfsvoeringsorgaan is ingesteld.

Volledigheidshalve is bij iedere gemeenschappelijke regeling ook een link opgenomen naar de desbetreffende regeling en bij aanwezigheid van een openbaar lichaam, naar de desbetreffende website van die organisatie.

1. Gemeenschappelijk Regeling Marrekrite

a. deelnemers

Provinciale staten en gedeputeerde staten van de Provincie Fryslân, alsmede de raden respectievelijk de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten in Friesland.

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst

- Algemene wet bestuursrecht

- Archiefwet

- Gemeentewet

- Wet gemeenschappelijke regelingen

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid, tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.

Bij de gemeenschappelijke regeling is een openbaar lichaam ingesteld genaamd ‘’Recreatieschap voor het Friese waterland De Marrekrite” dat de bevoegdheden bezit om aan het maatschappelijk rechtsverkeer deel te kunnen nemen. Aan “De Marrekrite” worden ter uitvoering van de in het artikel 5 eerste lid van de gemeenschappelijke regeling genoemde taken, alsmede – tenzij anders is bepaald – van de krachtens artikel 27 overgedragen taken, zodanige bevoegdheden van regeling en bestuur toegekend als aan provinciale staten en gedeputeerde staten en aan de raden en burgemeester en wethouders van de gemeenten met betrekking tot de provincie onderscheidenlijk de gemeenten toekomen, met dien verstande dat de bevoegdheid tot het heffen van rechten, bedoeld in art. 272, onder h, van de gemeentewet en in art. 146, onder b, van de Provinciewet en de bevoegdheid algemene verbindende voorschriften te geven uitsluitend betrekking heeft op bij “De Marrekrite” in eigendom en/of beheer zijnde werken.

d. het adres en plaats van vestigingEmmakade 87a, 8921 AH Leeuwarden

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaan .Er is een openbaar lichaam ingesteld genaamd ‘’Recreatieschap voor het Friese waterland De Marrekrite”

2. Gemeenschappelijke regeling Hús en Hiem

a. deelnemersColleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Achtkarspelen, Ameland, het Bildt, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Franekeradeel, De Fryske Marren, Harlingen, Heerenveen, Kollumerland c.a., Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menameradiel, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonnikoog, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Terschelling, Vlieland, Weststellingwerf.

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst

-Algemene wet bestuursrecht

-Archiefwet

- Gemeentewet

- Wet gemeenschappelijke regelingen

- Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid, tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.Bij de gemeenschappelijke regeling is een openbaar lichaam ingesteld dat bevoegdheden bezit om aan het maatschappelijk rechtsverkeer deel te nemen. Het openbaar lichaam is niet bevoegd tot borgstelling, het om niet uitlenen van geld en het schenken van geld of andere zaken. Het openbaar lichaam voert de in artikel 5 en 6 van de gemeenschappelijke regeling genoemde taken uit. Aan het openbaar lichaam zijn geen publiekrechtelijke bevoegdheden overgedragen.

d. het adres en plaats van vestigingJ.W. Frisostraat 1

8933 BN Leeuwarden

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaan .Er is een openbaar lichaam gevormd, genaamd ‘hûs en hiem, welstandsadvisering en monumentenzorg’.

3. Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân

a. deelnemers

De Colleges van Burgemeester en Wethouders van alle Friese gemeenten.

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst-Algemene wet bestuursrecht

- Archiefwet

-Gemeentewet

-Wet gemeenschappelijke regelingen

- Wet Veiligheidsregio’s

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid, tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.Bij de gemeenschappelijke regeling is een openbaar lichaam ingesteld dat bevoegdheden bezit om aan het maatschappelijk rechtsverkeer deel te nemen. Op grond van artikel 5 van de gemeenschappelijke regeling zijn de volgende publiekrechtelijke bevoegdheden overgedragen:

-De taken en bevoegdheden conform artikel 10 van de Wet Veiligheidsregios’s aan het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling.

-Conform artikel 14 van de Wet publieke gezondheid wordt aan het algemeen bestuur overgedragen het instellen en in stand houden van de gemeentelijke gezondheidsdienst.

-Taken als bedoeld in artikel 5, tweede lid, onder a tot en met d van de Wet publieke gezondheid aan het algemeen bestuur.

-Conform artikel 4 van de Wet op de lijkbezorging wordt aan het algemeen bestuur overgedragen het verschaffen van de mogelijkheid tot het doen schouwen van lijken.

d. het adres en plaats van vestiging

Harlingertrekweg 58

LEEUWARDEN

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaan .Er is een openbaar lichaam genaamd Veiligheidsregio Fryslân.

•https://www.veiligheidsregiofryslan.nl/80/onze-organisatie/

4. Gemeenschappelijk regeling Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) a. deelnemersGedeputeerde staten van de Provincie Fryslân, de colleges van burgemeester en wethouders van alle Friese gemeenten

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst -Algemene wet bestuursrecht- Archiefwet- Gemeentewet- Wet gemeenschappelijke regelingen

-Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid, tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.Bij de gemeenschappelijke regeling is een openbaar lichaam ingesteld dat bevoegdheden bezit om aan het maatschappelijk rechtsverkeer deel te nemen. Aan het bestuur van het openbaar lichaam worden geen publiekrechtelijke bevoegdheden overgedragen.

d. het adres en plaats van vestigingJ.W. de Visserwei 10

9001 ZE Grou

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaan .Er is een openbaar lichaam ingesteld genaamd ‘’Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing’’ (FUMO).

5. Gemeenschappelijke regeling Sociale Werkvoorziening Fryslân a. deelnemersDe raden en colleges van de gemeenten Achtkarspelen, Heerenveen, Leeuwarden, Ooststellingwerf, Opsterland, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst -Algemene wet bestuursrecht

-Archiefwet

-Gemeentewet

-Wet sociale werkvoorziening

-Wet gemeenschappelijke regelingen

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid, tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.Het openbaar lichaam heeft tot doel uitvoering - binnen het rechtsgebied - van de Wet sociale werkvoorziening en de uit deze wet voortvloeiende wettelijke voorschriften. Het openbaar lichaam heeft tot taak de behartiging van de verwoorde doelstelling.

De middelen en de bevoegdheden tot het gebruik daarvan, die zijn verbonden aan de bedoelde doel- en taakstelling worden door de deelnemers overgedragen aan het openbaar lichaam.

Tot deze middelen en de bevoegdheden behoren niet het middel van en de bevoegdheid tot de vaststelling van verordeningen, die door strafbepalingen in de zin van de Gemeentewet en het Wetboek van Strafrecht of door bestuursdwang of dwangsom worden gehandhaafd. Tot de middelen en de bevoegdheden behoren in elk geval die van, respectievelijk tot:

a. de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening, alsmede de op deze wet gebaseerde wettelijke regels;

b. deelneming rechtens aan het maatschappelijk en het openbaar bestuurlijk verkeer, het rechtsverkeer daaronder begrepen;

c. het gebruik overigens van alle rechtens geoorloofde middelen en bevoegdheden, die dienstig zijn aan de vervulling van de genoemde doel- en taakstelling en die normaliter daaraan verbonden zijn.

d. het adres en plaats van vestiging

Ampèrelaan 2

9207 AM Drachten

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaan .

Er is een openbaar lichaam genaamd: "Sociale werkvoorziening Fryslán".

6. Centrumregeling Sociaal Domein Friese Gemeenten a. deelnemersDe colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de gemeenten Achtkarspelen, Ameland, Het Bildt, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Franekeradeel, De Friese Meren, Harlingen, Heerenveen, Kollumerland c.a., Leeuwarden, Leeuwarderadeel, Littenseradiel, Menaldumadeel, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonnikoog, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Terschelling, Tytsjerksteradiel, Vlieland, Weststellingwerf.

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst.-Algemene wet bestuursrecht

-Archiefwet

- Gemeentewet

-Wet gemeenschappelijke regelingen

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid, tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.Het college en de burgemeester van de centrumgemeente wordt mandaat, volmacht en machtiging verleend om namens het college en de burgemeester van elke gastgemeente alle besluiten te nemen, privaatrechtelijke rechtshandelingen, en feitelijke handelingen te verrichten ter uitvoering van de functies, genoemd in artikel 4, derde en vijfde lid, ten behoeve van de taken, bedoeld in het eerste lid, onder a tot en met j, en het tweede lid van de centrumregeling, ieder voor zover bevoegd. De bevoegdheid van het college en de burgemeester van de centrumgemeente om een overeenkomst met een aanbieder aan te gaan of een beschikking af te geven voor inkoop, strekt ten hoogste tot het bedrag dat elke gemeente aangeeft als budget voor inkoop beschikbaar te hebben in het portefeuillehoudersoverleg.

d. het adres en plaats van vestigingOldehoofsterkerkhof 2

8900 JA LEEUWARDEN

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaan .Er is geen openbaar lichaam. Als centrumgemeente is de gemeente Leeuwarden aangewezen.

7. Centrumregeling ambtelijke samenwerking Leeuwarderadeel - Leeuwarden in verband met uitvoering van gemeentelijke taken a. deelnemersDe colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters van de gemeenten Leeuwarden en Leeuwarderadeel

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst.-Algemene wet bestuursrecht

-Archiefwet

-Gemeentewet

-Wet gemeenschappelijke regelingen

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid, tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.Het college en de burgemeester van Leeuwarderadeel verleent mandaten, volmachten en machtigingen aan de organen en personen werkzaam onder verantwoordelijkheid van het college van de centrumgemeente die noodzakelijke zijn om de door hem in het kader van de centrumregeling en deelovereenkomsten opgedragen werkzaamheden en diensten in verband met het onder artikel 3 van de centrumregeling aangegeven belang te kunnen uitvoeren. Bij de deelovereenkomsten wordt aangegeven welke mandaten, volmachten en machtigingen door Leeuwarderadeel worden verleend.

d. het adres en plaats van vestigingOldehoofsterkerkhof 2

8900 JA LEEUWARDEN

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaan .Er is geen openbaar lichaam. Als centrumgemeente is de gemeente Leeuwarden aangewezen.

8. Centrumgemeenteregeling Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân en de gemeente Leeuwarden

a. Deelnemers

Het algemeen bestuur van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân en het college van de gemeente Leeuwarden.

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst. -Algemene wet bestuursrecht

-Archiefwet

-Gemeentewet

-Wet gemeenschappelijke regelingen

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid, tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.Het college van de centrumgemeente wordt door het algemeen bestuur dan wel het dagelijks bestuur, voor zover zijn bevoegdheid reikt, van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân mandaat – en voor zover van toepassing – volmacht verleend om binnen de beleidskaders van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân, om namens de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân voor zover nodig alle besluiten te nemen en andere rechtshandelingen te verrichten die noodzakelijk zijn ter behartiging van het in artikel 2 gestelde belang tenzij een wettelijk voorschrift of de aard van de bevoegdheid zich hiertegen verzet.

Het college van de centrumgemeente wordt machtiging verleend om namens de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân alle feitelijke handelingen te verrichten ter behartiging van het in artikel 2 gestelde belang (tot stand brengen van een ICT voorziening).

d. het adres en plaats van vestigingOldehoofsterkerkhof 2

8900 JA LEEUWARDEN

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaan .Er is geen openbaar lichaam. Als centrumgemeente is de gemeente Leeuwarden aangewezen.

9. Centrumregeling samenwerking Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog, Terschelling en Leeuwarden

a. DeelnemersDe colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog en Leeuwarden.

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst. -Algemene wet bestuursrecht

-Archiefwet

-Gemeentewet

-Wet gemeenschappelijke regelingenc. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid, tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.Het college van de centrumgemeente wordt door de colleges van de deelnemende gemeenten mandaat, en voor zover van toepassing, volmacht verleend om binnen de beleidskaders van de deelnemende gemeenten, voor zover nodig, alle besluiten te nemen en andere rechtshandelingen te verrichten die noodzakelijk zijn voor de behartiging van het in artikel 2 gestelde belang (de uitvoering van aan gemeentelijke bestuursorganen opgedragen taken), tenzij een wettelijk voorschrift of de aard van een bevoegdheid zich daartegen verzet.

d. het adres en plaats van vestigingOldehoofsterkerkhof 2

8900 JA LEEUWARDEN

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaanEr is geen openbaar lichaam. Als centrumgemeente is de gemeente Leeuwarden aangewezen.

10. Centrumregeling samenwerking Ferwerderadiel en Leeuwarden a. DeelnemersDe colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Ferwerderadiel en Leeuwarden.

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst.-Algemene wet bestuursrecht

-Archiefwet

-Gemeentewet

-Wet gemeenschappelijke regelingen

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid, tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.De regeling wordt getroffen in verband met het tot stand brengen van een facilitaire voorziening ( in dezen vooreerst ICT – voorzieningen) ter ondersteuning van de uitvoering van de aan de gemeentelijke bestuursorganen opgedragen taken. Het college van Ferwerderadiel verleent mandaten, volmachten en machtigingen aan de organen en personen werkzaam onder de verantwoordelijkheid van het college van de centrumgemeente die nodig zijn om de in het kader van deze Regeling te sluiten SLA en eventueel andere te sluiten overeenkomsten, die onder deze Regeling vallen, uit te voeren. Aan de SLA zal een overzicht van die verleende mandaten, volmachten en machtigingen toegevoegd worden

d. het adres en plaats van vestigingOldehoofsterkerkhof 2

8900 JA LEEUWARDEN

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaanEr is geen openbaar lichaam. Als centrumgemeente is de gemeente Leeuwarden aangewezen.

11. Centrumregeling samenwerking DDFK gemeenten en Leeuwarden

a. DeelnemersHet college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leeuwarden en het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke regeling DDFK-gemeenten, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft.

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst. -Algemene wet bestuursrecht

-Archiefwet

-Gemeentewet

-Wet gemeenschappelijke regelingen

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid, tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.

Het Dagelijks Bestuur van de DDFK-gemeenten verleent mandaten, volmachten en machtigingen aan het college van de centrumgemeente die nodig zijn om de in het kader van deze Regeling te sluiten SLA en eventueel andere te sluiten overeenkomsten, die onder deze Regeling vallen, uit te voeren. Aan de SLA zal een overzicht van die verleende mandaten, volmachten en machtigingen toegevoegd worden.

d. het adres en plaats van vestigingOldehoofsterkerkhof 2

8900 JA LEEUWARDEN

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaanEr is geen openbaar lichaam. Als centrumgemeente is de gemeente Leeuwarden aangewezen.

12. Centrumregeling samenwerking gemeenten Menameradiel , Franekeradeel, Het Bildt en Leeuwarden a. DeelnemersDe colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Menameradiel, Franekeradeel, Het Bildt en Leeuwarden.

b. wettelijke voorschriften waardoor de bevoegdheden van het samenwerkingsverband worden beheerst.-Algemene wet bestuursrecht

-Archiefwet

-Gemeentewet

-Wet gemeenschappelijke regelingen

c. de bevoegdheden die bij de regeling dan wel met toepassing van artikel 10 tweede lid tweede volzin krachtens de regeling zijn overgedragen.De regeling wordt getroffen in verband met het tot stand brengen van een facilitaire voorziening ( in dezen vooreerst ICT – voorzieningen) ter ondersteuning van de uitvoering van de aan de gemeentelijke bestuursorganen opgedragen taken. De colleges van de gemeenten Menameradiel, Franekeradeel en Het Bildt verlenen mandaten, volmachten en machtigingen aan de organen en personen werkzaam onder de verantwoordelijkheid van het college van de centrumgemeente die nodig zijn om de in het kader van deze Regeling te sluiten SLA en eventueel andere te sluiten overeenkomsten, die onder deze Regeling vallen, uit te voeren. Aan de SLA zal een overzicht van die verleende mandaten, volmachten en machtigingen toegevoegd worden.

d. het adres en plaats van vestigingOldehoofsterkerkhof 2

8900 JA LEEUWARDEN

e. openbaar lichaam, gemeenschappelijk orgaan of bedrijfsvoeringsorgaanEr is geen openbaar lichaam. Als centrumgemeente is de gemeente Leeuwarden aangewezen.

Naar boven