Visie op Wonen Twenterand 2015-2025 vastgesteld

 

Burgemeester en wethouders van Twenterand maken bekend dat de gemeenteraad op 2 februari 2016 de beleidsnota Visie op Wonen 2015-2025 heeft vastgesteld. De beleidsnota treft u als bijlage bij deze bekendmaking aan.

Doel

De woningmarkt is continue in beweging. De gemeente staat hierin voor belangrijke woningmarktopgaven. De gemeente heeft in de Visie op Wonen kaders vastgesteld zodat er een basis ontstaat voor de gewenste ontwikkelingen op de woningmarkt.

Veranderende rol

Ook binnen de woningmarkt verandert de rol van de gemeente van minder regisseren naar meer stimuleren en faciliteren. Belangrijke thema’s hierbij zijn wonen en zorg, specifieke inkomensgroepen en overige kwetsbare groepen, de juiste woning op de juiste plek, bewoners nemen initiatief, gebiedsontwikkeling, tegengaan van overprogrammering en stedelijke vernieuwing. De gemeente Twenterand werkt hierin samen met woningbouwcorporatie Mijande Wonen.

Ingezette beleidskoers

In de Visie op Wonen staat onder meer het volgende:

  • Het beleid ‘Bouwen op open groene plekken’ is ingetrokken. Er geldt een overgangstermijn van 3 jaar;

  • Er wordt actief onderzocht of harde (woningbouw)plancapaciteit ouder dan 3 jaar, waar geen zicht (meer) is op realisatie wordt ingetrokken;

  • Het zodanig aanpassen van het bestemmingsplan Vriezenveen Lintbebouwing en Centrumgebied, dat deze aansluit bij de plannen in de andere drie grotere kernen in Twenterand. Overcapaciteit in woningbouw wordt hiermee voorkomen;

  • Het beleid Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is ingetrokken. Dit wordt overgelaten aan de markt.

Vervallen bouwmogelijkheden

In deze publicatie wordt u in het bijzonder geattendeerd op de gevolgen die uit de beleidsnota voortvloeien met betrekking tot de huidige en toekomstige woningbouwmogelijkheden. Door het nieuwe beleid vervallen de woningbouwmogelijkheden voor wat betreft het bouwen op open groene plekken na een overgangstermijn van drie jaar. Verder is de kans groot dat de huidige woningbouwmogelijkheden, die op dit moment nog niet concreet zijn ingevuld, ingetrokken dan wel wegbestemd worden. Voor de precieze inhoud wordt verwezen naar de beleidsnota zelf. Het niet tijdig gebruik maken van woningbouwmogelijkheden komt geheel voor eigen risico.

Inwerkingtreding en inzage

De beleidsnota is op 4 maart 2016 in werking getreden. Vanaf de datum van inwerkingtreding ligt de beleidsnota gedurende een termijn van zes weken voor een ieder kosteloos ter inzage in het gemeentehuis in Vriezenveen. Tevens kan een ieder op verzoek een afschrift krijgen van deze beleidsnota. Hieraan zijn legeskosten verbonden. De beleidsnota is ook in te zien via het digitale gemeenteblad dat te vinden is op www.overheid.nl.

Geen bezwaar en beroep

Tegen deze beleidsnota staan geen bezwaar- en beroepsmogelijkheden open op grond van de Algemene wet bestuursrecht.

Naar boven