Eerste wijziging Beleidsregels Middelentoets 2014

Burgemeester en wethouders van Grave,

 

Overwegende dat de huidige richtlijn ten aanzien van het vrijlaten van giften niet strookt met de bedoeling van de wetgever en de vaste jurisprudentie op dit punt;

 

Gelet op artikel 31 lid 2 onder m Participatiewet en artikel 4: 81 Algemene wet bestuursrecht;

 

Besluiten:

 

Vast te stellen de Eerste wijziging Beleidsregels Middelentoets 2014

 

Artikel I

Artikel 9 lid 3 Beleidsregels Middelentoets 2014 wordt gewijzigd als volgt:

 

Bestaande tekst:

Giften met een periodiek karakter worden beschouwd als inkomen. Met deze giften wordt geen rekening gehouden als het totaal van de giften niet meer dan 15 % van de bijstandsnorm op jaarbasis is. Een gift met een eenmalig karakter kan eveneens worden vrijgelaten indien niet meer dan 15% van de bijstandsnorm op jaarbasis. Bij overschrijding van bovengenoemde vrijlatingen dient het bedrag boven de vrijlating als inkomen beschouwd te worden.

 

Nieuwe tekst:

Giften met een periodiek karakter worden beschouwd als inkomen.

 

Artikel II

De toelichting op artikel 9 wordt gewijzigd als volgt:

 

Bestaande tekst:

Als de gift zo hoog is dat het buiten beschouwing laten tot gevolg heeft dat de klant een bestedingsniveau krijgt dat ver boven bijstandsniveau ligt, dan zal de gift wel in aanmerking moeten worden genomen. Giften met een periodiek karakter worden beschouwd als inkomen. Met deze giften wordt geen rekening gehouden als het totaal van de giften niet meer dan 15 % van de bijstandsnorm op jaarbasis is. Een gift met een eenmalig karakter kan eveneens worden vrijgelaten indien niet meer dan 15 % van de bijstandsnorm op jaarbasis.

 

Nieuwe tekst:

Als de gift zo hoog is dat het buiten beschouwing laten tot gevolg heeft dat de klant een bestedingsniveau krijgt dat ver boven bijstandsniveau ligt, dan zal de gift wel in aanmerking moeten worden genomen. Giften met een periodiek karakter worden beschouwd als inkomen.

 

Artikel III

Deze wijziging treedt in werking met ingang van 1 december 2016.

 

Grave, 25 oktober 2016

 

Burgemeester en wethouders van Grave

 

J.J.L. Heerkens

A.M.H. Roolvink

secretaris

burgemeester

Naar boven