Afwijkingenbeleid 2016

Het college van burgemeester en wethouder van Geertruidenberg heeft op 1 november 2016 het afwijkingenbeleid 2016 vastgesteld.

 

Inhoud

Op welke wijze je gronden mag bebouwen en gebruiken is vastgelegd in bestemmingsplannen en beheers verordeningen die worden vastgesteld door de raad met een looptijd van tien jaar. Met toepassing van de ‘planologische kruimelgevallenlijst’ van artikel 4 van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor), kan echter worden afgeweken van een geldend bestemmingsplan of een beheersverordening bij verlening van een reguliere omgevingsvergunning op grond van artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 2, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

De beleidsregels hebben tot doel om bij verzoeken/aanvragen om een dergelijke omgevingsvergunning een afwegingskader te bieden omtrent de wenselijkheid en aanvaardbaarheid voor het verlenen van medewerking door burgemeester en wethouders aan de afwijking op het bestemmingsplan of de beheersverordening. Onderwerp van het beleid zijn o.a. bijbehorend bouwwerk, balkon, dakkapel, dakterras, nokverhoging, gebruikswijzigingen van bestaande panden en tijdelijke afwijkingen etc. Voor de categorieën van de kruimelgevallenlijst waarvoor geen beleidsmatige inhoudelijke regels zijn opgesteld, blijft maatwerk geboden en volgt een beoordeling per concreet geval.

 

Communicatie

Deze beleidsnotitie is een definitieve uitwerking van een eerdere in ontwerp gepubliceerde ontwerp-beleidsregel van gelijke strekking. Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na publicatie, in dit geval vrijdag 11 november 2016.

 

Het college van Burgemeester en wethouders, 1 november 2016

Naar boven