Nadere regels mantelzorgwaardering gemeente Súdwest-Fryslân;

(ter uitwerking artikel 11 Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Súdwest-Fryslân 2015 )

Artikel 1. Definities

  • 1.

    Alle begrippen in deze beleidsregels die niet nader worden omschreven hebben dezelfde betekenis als in de Wmo 2015, de verordening maatschappelijke ondersteuning SWF 2015 en bijbehorende nadere regels.

  • 2.

    Zorgvrager: een natuurlijk persoon die onbetaald zorg krijgt van een mantelzorger;

  • 3.

    Mantelzorger: een natuurlijk persoon die - niet in het kader van een hulpverlenend beroep – onbetaald zorg verleent aan een hulpbehoevende, uit diens directe sociale omgeving waarbij de zorgverlening voortvloeit uit de sociale relatie.

Artikel 2. Hoogte van de waardering

Het college waardeert mantelzorgers met een geldbedrag van € 75,00 per mantelzorger, aan te vragen door de zorgvrager of diens vertegenwoordiger.

Artikel 3. Voorwaarden

Om voor een waarderingsbijdrage in aanmerking te komen moet:

  • a.

    de mantelzorger -voorafgaand aan de aanvraag- over een periode van 3 maanden of langer, 8 uur per week of meer, onbetaald mantelzorg hebben verleend;

  • b.

    de zorgverlening de gebruikelijke zorg van huisgenoten voor elkaar overstijgen.

Artikel 4. Aanvraag en beslissing

  • 1.

    Het aanvragen van de waardering kan gedurende het hele kalenderjaar. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een door het college vastgesteld formulier.

  • 2.

    Een jaar nadat een besluit op een aanvraag is genomen, kan opnieuw een aanvraag worden ingediend.

  • 3.

    Het college beslist binnen acht weken na de datum van ontvangst op de aanvraag. Betaling vindt plaats binnen twee weken na de verzenddatum van het besluit.

Artikel 5. Controle

De gemeente kan contact opnemen met de zorgvrager en/of de mantelzorger om navraag te doen over de aanvraag.

Artikel 6. Uitsluitingsgronden

Een aanvraag wordt niet in behandeling genomen indien noch de zorgvrager noch de mantelzorger woonachtig is in de gemeente.

Artikel 7. Citeertitel

Deze Nadere regels worden aangehaald als: Nadere regels mantelzorgwaardering Súdwest-Fryslân.

Artikel 8. Inwerkingtreding

Deze Nadere regels treden in werking op de dag na bekendmaking.

Sneek, 1 november 2016

drs. H.H. Apotheker

Burgemeester

P. Zondervan

Gemeentesecretaris

Toelichting

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de gemeenschap en leveren een zeer waardevolle bijdrage. Door de inzet mantelzorgers kunnen mensen (zorgvragers) langer thuis blijven wonen. In veel situaties betekent de mantelzorg dat er geen of minder professionele zorg of ondersteuning nodig is.

De waardering is bedoeld voor mantelzorgers die intensief en langdurig onbetaald zorg verlenen aan een zorgvrager waarbij de zorgverlening rechtstreeks voortvloeit uit de sociale relatie. De zorg kan bestaan uit diverse werkzaamheden (het huishouden doen, wassen en aankleden, gezelschap houden, vervoer, geldzaken regelen, etc.). Het gaat om mantelzorgers die drie maanden achtereen of meer, acht uur per week of meer onbetaalde zorg hebben verleend aan een zorgvrager.

Mantelzorg gaat om extra zorg in duur en intensiteit boven op de normale, gebruikelijke zorg voor elkaar in een huishouden.

Mantelzorg gaat om onbetaalde zorg. De zorguren die worden betaald uit een PGB blijven buiten beschouwing.

Als de zorgvrager of de mantelzorger in de gemeente woonachtig is of beiden in de gemeente woonachtig zijn, kan de mantelzorger in aanmerking komen voor een waardering.

Met de aanvraag verklaren zowel zorgvrager als mantelzorger de aanvraag naar waarheid te hebben ingevuld.

Naar boven