Informatieve artikelen gemeente Bladel, week 36 - 2016

Activiteiten in de Week van Dementie

In de Week van Dementie, van 19 tot en met 23 september, organiseert het netwerk dementievriendelijke gemeente Bladel een aantal activiteiten. Er wordt onder andere een lezing over communicatie met dementie gegeven en toneelvereniging de Eenakter voert een toneelvoorstelling op. Het volledige weekprogramma vindt u op www.bladel.nl/dementie of kunt u opvragen bij het KCC in het gemeentehuis, tel. 0497-361636.

Lezing: communicatie bij dementie

De heer Pol-Goeman, klinisch psycholoog, geeft op dinsdag 20 september een lezing met het thema ‘Communicatie bij dementie’ in de bibliotheek van Bladel. Naarmate de dementie vordert, wordt contact maken met iemand met dementie moeilijker. Een gesprek kan verwarrend worden. Hoe kun je begrijpen wat die persoon bedoelt als hij moeite heeft met zich uitdrukken in woorden? Tijdens de lezing wordt uitgelegd hoe je dichtbij de ander kunt blijven in verschillende fasen van dementie. Daarnaast wordt er een kort praatje gehouden door de Rabobank met betrekking tot bankzaken en dementie. De inloop voor de lezing is om 18.30 uur.

Toneelvoorstelling ‘het vierde dagdeel’

In 2014 heeft toneelvereniging De Eenakter uit Hapert de toneelvoorstelling ‘leven in drie dagdelen’ opgevoerd in alle dorpen in de gemeente Bladel. Het stuk liet de impact zien van dementie op het leven van een echtpaar. Het resultaat was zeer indrukwekkend en maakte veel los bij de aanwezigen. Op woensdag 21 september wordt de nieuwe toneelvoorstelling van toneelvereniging De Eenakter opgevoerd, namelijk ‘het vierde dagdeel’. Deze prachtige toneelvoorstelling laat de impact zien van dementie en is minstens net zo indrukwekkend als ‘het leven in drie dagdelen’. Het is niet noodzakelijk dat u de eerste voorstelling heeft gezien om de voorstelling ‘het vierde dagdeel’ te kunnen bekijken.

‘Het vierde dagdeel’ vindt op woensdag 21 september om 19.30 uur plaats in het Auditorium van de Rabobank in Bladel. De inloop is vanaf 19.00 uur. Tijdens en na de voorstelling zijn er medewerkers van de Rabobank aanwezig om eventuele vragen met betrekking tot dementie en bankzaken te beantwoorden.

Inloopavond centrumvisie op 13 september

Momenteel wordt er gewerkt aan de uitwerking van de centrumvisie. Het centrale thema is ‘Bladel vergroent’.

Op dinsdag 13 september 2016 is er in het gemeentehuis een inloopavond van 18.00 tot 20.30 uur waar de ontwerpschets voor het totale centrum wordt gepresenteerd. Iedereen is welkom op deze avond.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Anton Geevers of Yvette Wijnen (gemeente Bladel) via 361636, of met Rene Veldhuizen (Centrummanager) via cm@bladelcentrum.nl.

Meepraten over de nieuwe Sportnota?

De positie en de beleving van sport zijn en blijven voortdurend aan veranderingen onderhevig. Het huidige sportbeleid van de gemeente Bladel werd vastgesteld in 2008. De gemeente is momenteel bezig met het actualiseren van de Sportnota en daar willen wij u ook graag bij betrekken.

Sport wordt meer en meer een instrument om ook andere beleidsdoelen te realiseren, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, participatie en opvang/integratie. Die veranderingen en ontwikkelingen willen we vertalen in een dynamisch actueel gemeentelijk sportbeleid, dat ruimte biedt aan initiatieven vanuit het veld en recht doet aan de voorwaardenscheppende rol (op afstand ) van de gemeente.

Poll

We willen de inwoners van de gemeente Bladel graag betrekken bij de totstandkoming van de nieuwe Sportnota. Hiervoor hebben wij een poll opgezet. Door middel van het beantwoorden van een paar korte vragen kunt u uw mening geven over ons sportbeleid. De poll kunt u vinden op onze website www.bladel.nl.

Bijeenkomsten

Om te komen tot een sportbeleid waarvoor breed draagvlak bestaat, worden in september en oktober bijeenkomsten georganiseerd voor verenigingen, individuele sporters en een aantal andere instanties/organisaties:

  • -

    22 september van 19.30-21.30 uur voor binnensport-(verenigingen);

  • -

    26 september van 14.00-16.00 uur voor instellingen en organisaties;

  • -

    3 oktober van 19.30-21.30 uur voor buitensport-(verenigingen);

  • -

    5 oktober van 19.30-21.30 uur voor ongeorganiseerde / individuele sporters.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in het gemeentehuis te Bladel. Graag vernemen wij via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer uiterlijk 14 september of wij op uw komst kunnen rekenen.

Een groot aantal verenigingen ontvangt naast deze algemene uitnodiging ook nog rechtstreeks een bericht. We benadrukken dat de uitnodiging tot deelname aan de bijeenkomsten ook geldt voor verenigingen die geen individuele uitnodiging hebben ontvangen.

Wij zien uw reactie graag tegemoet. Neem in geval van vragen gerust contact met ons op via info@bladel.nl of via 0497-361636.

Uitnodiging informatiebijeenkomst onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden

Begin juli presenteerde het RIVM de resultaten van het onderzoek ’Veehouderij en Gezondheid bij Omwonenden’. Dit onderzoek vond plaats in Brabant en Limburg. De centrale vraag hierin was of uitstoot door veehouderijen effect heeft op de gezondheid van mensen die in de buurt van deze veehouderijen wonen. Deelnemers aan dit onderzoek ontvingen van het RIVM een samenvatting van deze resultaten.

Informatiebijeenkomst

De GGD nodigt inwoners van Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden, Bergeijk en Oirschot uit voor een informatiebijeenkomst 'Veehouderij en Gezondheid Omwonenden’. Tijdens deze bijeenkomst presenteren de onderzoekers van het RIVM de belangrijkste resultaten van het onderzoek. Aansluitend is er ruimte voor het stellen van vragen.

Resultaten en vervolg

Over wat de uitkomsten betekenen en wat eventuele consequenties zijn voor beleid, wet- en regelgeving, moeten het Rijk, de Provincie en gemeenten met elkaar in gesprek. De komende maanden zal pas duidelijk worden wat de diverse ministeries, provincie, GGD en gemeenten met de resultaten kunnen doen. Vragen hierover worden daarom tijdens deze avond nog niet beantwoord.

De GGD vindt het belangrijk om in het licht van deze resultaten samen met alle betrokkenen te kijken naar de resultaten, uitdagingen en mogelijkheden. Hierin nemen we ook graag uw vragen, zorgen en ideeën mee.

Wanneer: Maandag 19 september

Waar: Landgoed de Biestheuvel, Hoogeloon

Hoe laat: Vrije inloop: 19.30 uur

Programma: 20.00 uur - 22.00 uur

Werk in uitvoering

door of in opdracht van de gemeente Bladel

Werk: Groot onderhoud Lange Trekken in Bladel

Periode: t/m week 52

Uitvoering: Huijbregts

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van het Klant Contact Centrum (KCC), tel. 0497-361636.

Naar boven