Gemeente Leidschendam-Voorburg – Wijziging Algemene plaatselijke verordening (sluitingstijden terrassen)
 
 
De raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg,
gelezen het voorstel van het college van 4 november 2014 met kenmerk 1176847;
gelet op artikel 149 Gemeentewet;
b e s l u i t:
vast te stellen de volgende wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Leidschendam-Voorburg.
Artikel I Wijziging verordening
 
A
Huidig artikel 2:29A Sluitingstijd terrassen
  • 1.
    In afwijking van artikel 2:29 zijn terrassen van openbare inrichtingen gesloten op maandag tot en met vrijdag tussen 23.00 uur en 07.00 uur, en op zaterdag en zondag tussen 23.00 uur en 09.00 uur (sluitingstijd).
  • 2.
    Het is verboden een terras van een openbare inrichting voor bezoekers geopend te hebben, of bezoekers op een terras te laten verblijven na sluitingstijd.
  • 3.
    De burgemeester kan ontheffing verlenen van de sluitingstijd.
  • 4.
    Het eerste en het derde lid zijn niet van toepassing op situaties waarin bij of krachtens de Wet milieubeheer is voorzien.
 
Artikel 2:29 A Sluitingstijd terrassen komt als volgt te luiden:
Artikel 2:29A Sluitingstijd terrassen
  • 1.
    In afwijking van artikel 2:29 zijn terrassen van openbare inrichtingen gesloten op maandag tot en met vrijdag tussen 24.00 uur en 07.00 uur, en op zaterdag en zondag tussen 24.00 uur en 09.00 uur (sluitingstijd).
  • 2.
    In afwijking van artikel 2:29 zijn terrassen van een openbare inrichting in een winkel als bedoeld in artikel 2:28, vierde lid onder a, gesloten op maandag tot en met vrijdag tussen 22.00 uur en 07.00 uur, en op zaterdag en zondag tussen 22.00 uur en 09.00 uur (sluitingstijd).
  • 3.
    Het is verboden een terras van een openbare inrichting voor bezoekers geopend te hebben, of bezoekers op een terras te laten verblijven na sluitingstijd.
  • 4.
    De burgemeester kan ontheffing verlenen van de sluitingstijd.
  • 5.
    Het eerste, tweede, en vierde lid zijn niet van toepassing op situaties waarin bij of krachtens de Wet milieubeheer is voorzien.
 
B
De toelichting bij artikel 2:29 A komt als volgt te luiden:
Artikel 2:29 A Sluitingstijd terrassen
Artikel 2:29 bevat een algemene regeling voor het sluitingsuur van openbare inrichtingen. Vanzelfsprekend is het onwenselijk dat deze ook geldt voor terrassen. Terrassen zullen immers, vanwege hun ligging in de buitenlucht, in de avonduren eerder overlast opleveren voor de openbare orde en veiligheid dan inpandige delen van een horecabedrijf.
Tweede lid (terrassen bij winkels)
Voor een openbare inrichting in een winkel, geldt dezelfde sluitingstijd als voor die winkel zelf. (artikel 2:29, vierde lid APV) Zonder nadere regeling zou ook voor een terras behorende bij die openbare inrichting, diezelfde sluitingstijd gelden. Die situatie is onwenselijk. Volgens de Winkeltijdenwet kan een winkel geopend zijn tussen 06.00 uur en 22.00 uur. Het college kan van genoemde (winkelopenings)tijden ontheffing verlenen op grond van de Winkeltijdenverordening en een later tijdstip bepalen. De regeling in het tweede lid van artikel 2:29A dient om te voorkomen dat in een dergelijk geval een terras (bij een openbare inrichting in een winkel) automatisch net zo lang geopend mag zijn als die winkel. Het is in dergelijke gevallen aan de burgemeester om in het kader van openbare orde en veiligheid te beoordelen of ook voor het terras ontheffing (krachtens het vierde lid) van de sluitingstijd mogelijk is en verleend wordt.
V ierde lid (ontheffing)
De burgemeester kan voor bepaalde tijd (incidenteel) ontheffing verlenen, maar gaat behoudend om met deze bevoegdheid. In de Horecanota wordt het sluitingstijdenbeleid voor terrassen nader uitgewerkt.
Overigens dient hierbij bedacht te worden dat zogenaamde binnen- en tuinterrassen onder het regime van de Wet milieubeheer en de daarop gebaseerde voorschriften valt (zie vijfde lid). De sluitingstijden van binnen- of tuinterrassen (niet openbare weg) kunnen niet worden beperkt door middel van artikel 2:29A van de Apv, maar door maatwerkvoorschriften Activiteitenbesluit indien aangetoond is dat dit nodig is om aan de geluidsnormen te voldoen.
Artikel II Inwerkingtreding
Deze wijzigingsverordening treedt in werking op de dag na de dag van bekendmaking.
 
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg van 20 januari 2015.
de griffier, de voorzitter,
mr. G.A. van Egmond, drs. J.W. van der Sluijs
Naar boven