Wijzigingen eigen bijdrage Wmo 2016

Wat verandert er in 2016 aan de eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wmo? Hieronder vindt u de belangrijkste aandachtspunten over de eigen bijdrage:

Einde overgangsrecht Wmo

 

Sinds 2015 vallen begeleiding en dagbesteding onder de Wmo. In 2015 hadden klanten nog recht op dezelfde tarieven als in eerdere jaren. Maar dit overgangsrecht stopt uiterlijk 31 december 2015.

Het tarief voor 2015 is voor het overgangsrecht (landelijk) vastgesteld op € 14,20 per uur of dagdeel. Vanaf 2016 wordt de eigen bijdrage berekend met het uurtarief dat de gemeente voor deze vormen van Wmo-ondersteuning heeft bepaald. De eigen bijdrage van klanten kan hierdoor hoger worden. Ook als er niets verandert aan de hoeveelheid ondersteuning die de klant ontvangt. Klanten betalen per periode van 4 weken echter nooit meer dan de maximale periodebijdrage die het CAK voor hen vaststelt.

Overgangsrecht beschermd wonen Heeft de klant een indicatie voor beschermd wonen van vóór 2015? Dan geldt voor de klant het overgangsrecht tot uiterlijk 31 december 2019. Behalve als de indicatie eerder afloopt.

Einde overgangsrecht persoonsgebonden budget (pgb) Op 1 januari 2016 stopt het overgangsrecht voor het pgb Wmo. Heeft de klant een pgb voor begeleiding of dagbesteding? Dan kan de eigen bijdrage hoger worden. 

Meer informatie over de wijzigingen leest u op d e website www.hetcak.nl > wijzigingen voor 2016

 

Naar boven