NADERE REGELS TEGEMOETKOMING MEERKOSTEN CHRONISCH ZIEKEN EN/OF BEPERKTEN

 

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Blaricum,

Overwegende dat het wenselijk is nadere regels vast te stellen ten aanzien van de uitvoering van het verstrekken van tegemoetkomingen aan chronisch zieken en gehandicapten in meerkosten als gevolg van hun aandoening, op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Blaricum 2015.

Gelet op artikel 156 Gemeentewet en de artikelen 8 en 14 van de Verordening Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Blaricum 2015 op basis van artikel 2.1.7. van de Wet maatschappelijke ondersteuning;

Besluit vast te stellen de volgende nadere regels tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en/of beperkten, als bedoeld in art. 8 van de Verordening wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Blaricum 2015;

Artikel 1. Definities

Alle begrippen die in deze nadere regels worden gebruikt en die niet nader worden omschreven, hebben dezelfde betekenis als in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, de Verordening Wet Maatschappelijke ondersteuning gemeente Blaricum 2015, de Verordening sociaal domein 2015 en de Algemene wet bestuursrecht.

In deze nadere regels wordt verder verstaan onder:

  • -

    wettelijk minimum inkomen: het in de Wet op het minimumloon en de vakantiebijslag neergelegde wettelijk beschermd loonniveau dat tweejaarlijks door de overheid wordt aangepast aan de ontwikkeling van de gemiddelde cao-lonen in Nederland

  • -

    meerkosten: extra te maken kosten die een rechtstreeks gevolg zijn van een chronische aandoening en/of beperking

  • -

    voorliggende voorziening: een voorziening die naar aard en doel geacht wordt passend te zijn voor een belanghebbende, waardoor geen recht op een vergoeding door de gemeente bestaat

  • -

    peildatum: de 1ste van de maand voorafgaand aan de maand waarin de aanvraag wordt gedaan

Artikel 2. Doelgroep

2. 1. Indicatie chron i s che aandoening en/of beperking

Voor het verstrekken van een tegemoetkoming in meerkosten moet sprake zijn van één van de volgende situaties van de aanvrager:

-Er is een indicatie afgegeven voor beschermd wonen door het Centrum Indicatiestelling Zorg. - Er is een indicatie afgegeven op grond van de Wet langdurige zorg. - Er is door het college een gehandicaptenparkeerkaart verstrekt voor bestuurder of passagier. - Er bestaat een andere indicatie voor een chronische ziekte of beperking waardoor er aantoonbaar meerkosten bestaan.

2.2. Inkomensgrens

Voor een tegemoetkoming in meerkosten komen in aanmerking mensen met een chronische aandoening en/of beperking met op de peildatum:

Een inkomen dat gelijk is aan of lager dan 130% van het wettelijk minimum inkomen voor 23 jaar en ouder, of meer dan 130% van die norm, maar waarvan dat meerdere is aangewend ter aflossing van een schuldenlast in het kader van een minnelijke schuldenregeling bij de gemeentelijke Kredietbank of een opgelegde schuldenregeling op grond van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Persoon.

Artikel 3: Meerkosten

Als meerkosten waarvoor een tegemoetkoming wordt verstrekt kunnen worden aangemerkt:

  • a.

    kosten van een maaltijdvoorziening

  • b.

    kosten voor alarmering

  • c.

    extra energiekosten

  • d.

    kosten voor bewassing en kledingslijtage

  • e.

    kosten voor een speciaal dieet

  • f.

    kosten voor pedicure

  • g.

    overige kosten die een rechtstreeks gevolg zijn van een chronische aandoening en/of beperking

Artikel 4: Aanvraag, toekenning en weigeringsgronden

4.1. A anvraag

  • -

    Een aanvraag voor een tegemoetkoming in meerkosten zoals genoemd in artikel 3, kan één keer per twaalf maanden worden ingediend.

  • -

    De aanvraag wordt gedaan met gebruikmaking van het daarvoor vastgestelde aanvraagformulier.

4.2. T oekenning

  • -

    Toekenning van een tegemoetkoming vindt plaats op basis van aantoonbare meerkosten.

  • -

    Toetsing en bepaling van deze meerkosten vindt plaats op basis van een door de aanvrager te tonen medisch advies voorzien van een kostenindicatie en op basis van richtprijzen zoals opgenomen in de prijzengids van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

  • -

    De tegemoetkoming wordt afgestemd op de persoonlijke omstandigheden van de aanvrager en bestaat uit één of meerdere vergoedingen van meerkosten zoals genoemd in artikel 3 van deze nadere regels.

  • -

    De meerkosten zijn een rechtstreeks gevolg van de chronische aandoening en/of beperking zoals bedoeld in artikel 2.1.

  • -

    Er is geen sprake van een andere voorliggende voorziening.

  • -

    De tegemoetkoming wordt toegekend voor een periode van vijf jaar gerekend vanaf de aanvraagdatum aan belanghebbenden met de pensioengerechtigde leeftijd. Na een periode van vijf jaar wordt de noodzaak voor de kosten opnieuw voor een periode van vijf jaar vastgesteld.

  • -

    Voor belanghebbenden die jonger zijn dan de pensioengerechtigde leeftijd wordt de tegemoetkoming toegekend voor een periode van één jaar gerekend vanaf de aanvraagdatum en vindt er jaarlijks een onderzoek plaats op inkomen en vermogen. De noodzaak voor de kosten wordt één keer per vijf jaar vastgesteld.

4.3 . Weigeringsgronden

De tegemoetkoming wordt geweigerd als niet wordt voldaan aan de criteria zoals vermeld in de artikelen 2.1., 2.2., 2.3.,3, 4.1. en 4.2. van deze nadere regels.

4.4 . Uitbetaling

De tegemoetkomingen worden eenmaal per jaar ineens uitbetaald.

4.5 . Terugvordering

De bepalingen betreffende terugvordering zoals opgenomen in artikel 58 van de Participatiewet zijn van overeenkomstige toepassing op de tegemoetkoming van meerkosten volgens deze nadere regels.

Artikel 5: Slotbepalingen

5.1. Afwijkingen en hardheidsclausule

Voor situaties waarin deze nadere regels niet voorzien of indien weigering van de tegemoetkoming zou leiden tot kennelijke hardheid, kan het college in individuele gevallen ten gunste van de aanvrager beslissen.

5.2. Overgangsrecht

Eerder genomen besluiten over een tegemoetkoming in meerkosten op basis van de Wet werk en bijstand of de Participatiewet worden door deze nadere regels niet aangetast.

5.3. Ingangsdatum

Deze nadere regels treden in werking op de 8e dag na bekendmaking in het Gemeenteblad.

5.4. Citeertitel

Deze nadere regels worden aangehaald als “Nadere regels tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en/of beperkten”.

Naar boven