Beleidsregels Voorschoolse voorzieningen 2015
 
Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen;
Gelet op artikel 1 sub d van de Verordening Voorschoolse Voorzieningen Gemeente Nijmegen 2015;
Besluit vast te stellen de Beleidsregels Voorschoolse voorzieningen 2015.
1. Inleiding
In deze beleidsregels wordt verstaan onder een VVE-programma, een VVE-programma dat is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugd Instituut.
Ouders
De hoofdregel van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (verder te noemen de wet) is dat ouders een tegemoetkoming kunnen krijgen voor de kosten van kinderopvang als zij werk en zorg combineren. In een aantal bijzondere gevallen kunnen ouders die geen inkomen uit arbeid hebben toch aanspraak maken op een tegemoetkoming.
Ouders waarvan het kind gebruik maakt van een peuterarrangement kunnen in aanmerking komen voor de peutertoeslag, zijnde een gemeentelijke bijdrage in de kosten. De peutertoeslag is opgebouwd uit een basisbedrag en een aanvullend bedrag. Deze peutertoeslag wordt enkel verstrekt als gebruik wordt gemaakt van een peuterarrangement in een voorziening die is opgenomen in het gemeentelijk register. Hiervoor moet de aanbieder van de voorziening een overeenkomst hebben gesloten met de gemeente en voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Ouders waarvan het kind tot de VVE-doelgroep behoort, hebben recht op een hogere peutertoeslag.
Een tegemoetkoming van de gemeente voor kinderopvang is mogelijk bij de aanwezigheid van een Sociaal Medische Indicatie (SMI). De algemene regels uit de wet worden overeenkomstig toegepast op de aanvragen voor kinderopvang wegens SMI. Met name de begripsbepalingen in de wet, de subsidietitel van de Algemene wet bestuursrecht, de wet AWIR en de verordening zijn van overeenkomstige toepassing op deze beleidsregels.
Deze tegemoetkomingen en gemeentelijke bijdragen zijn gebaseerd op de Verordening Voorschoolse voorzieningen en opvolgende verordeningen, verder te noemen de verordening.
Aanbieders
Een houder van een kinderdagverblijf kan een startsubsidie ontvangen voor VVE-scholing van nog niet geschoolde medewerkers in dat programma en/of een subsidie voor de uitvoering van een programma voor voorschoolse educatie (VVE) op zijn kinderdagverblijf binnen een peuterarrangement of reguliere kinderdagopvang. Deze laatste subsidie kan alleen worden ontvangen als voldaan wordt aan de eisen die landelijk worden gesteld aan VVE.
Artikel 4 is van toepassing op zowel de SMI-doelgroepen als op de ouders die in aanmerking komen voor de peutertoeslag. De artikelen 7 en 8 van deze beleidsregels gelden zowel voor de SMI-doelgroepen en voor de ouders die in aanmerking komen voor een peutertoeslag, als voor de aanbieders van een programma voor voorschoolse educatie.
2. Tegemoetkoming in de kosten van het peuterarrangement
2.1 Aanspraak
Aanspraak op peutertoeslag kan slechts bestaan voor een kind in de leeftijd tussen 2 jaar en 4 maanden tot de dag dat het kind 4 jaar wordt, dat zijn woonplaats heeft in de gemeente Nijmegen. Na de vierde verjaardag van het kind is verlenging slechts mogelijk indien
  • het kind nog niet naar de basisschool kan en verlenging noodzakelijk is voor de ontwikkeling van het kind blijkens een indicatie van de GGD;
  • het om mei, juni kinderen gaat in verband met de instroomleeftijd, hierbij volstaat een verklaring van de aanbieder waarmee de ouder een contract betreffende een peuterarrangement heeft, waaruit blijkt dat na de vierde verjaardag ter overbrugging naar het begin van de basisschool nog een bepaalde tijd een peuterarrangement wordt afgenomen.
Als de ouder slechts in aanmerking komt voor een kinderopvangtoeslag voor minder uren dan hij in aanmerking zou komen voor de peutertoeslag, kan hij aanvullend voor die meeruren een peutertoeslag ontvangen.
Ouders die in aanmerking komen voor de kinderopvangtoeslag en gedurende een dag enkel gebruik maken van het peuterarrangement, hebben aanspraak op een tegemoetkoming in de meerkosten kosten van een peuterarrangement. Het gaat om het verschil tussen het maximale tarief voor de peutertoeslag en het maximale uurtarief dat de belastingdienst vergoedt. In 2015 gaat het om een aanvullend bedrag van €1,37 per uur.
De peutertoeslag wordt alleen verstrekt als gebruik wordt gemaakt van een peuterarrangement in een voorziening die is opgenomen in zowel het landelijk register kinderopvang en peuterspeelzalen als het gemeentelijk register voor peuterarrangementen.
Indien de voorziening voor peuterarrangementen wordt uitgeschreven uit het gemeentelijk register, heeft de ouder die op het moment van uitschrijving een peuterarrangement afneemt, gedurende twee maanden volgend op de maand waarin de uitschrijving is gelegen, recht op peutertoeslag, indien en voor zover hij een peuterarrangement afneemt, voldoet aan de overige voorwaarden en wet- of regelgeving dit toestaat.
Ten behoeve van een VVE-arrangement in een door de gemeente op grond van de Subsidieregeling VVE-arrangementen en/of de Subsidieregeling VVE-locatie De Goffertrakkertjes gesubsidieerde VVE-locatie bestaat geen aanspraak op een peutertoeslag.
2.2 VVE-doelgroep
De GGD beoordeelt of een kind tot de doelgroep behoort.
Kinderen behoren tot de VVE-doelgroep als beide ouders, of in het geval van een eenoudergezin de verzorgende ouder, maximaal basisonderwijs of (v)so-zmlk, of maximaal lbo/vbo, praktijkonderwijs of vmbo basis- of kaderberoepsgerichte leerweg heeft afgerond. Daarnaast is sprake van een kind dat tot de VVE-doelgroep behoort als de GGD, zijnde een onafhankelijke deskundige, oordeelt dat sprake is van een taal en/of ontwikkelachterstand. De indicatie bevat in ieder geval een gemotiveerde omschrijving van:
  • 1.
    voor wie deze indicatie geldt;
  • 2.
    de redenen dat het kind tot de VVE-doelgroep behoort;
2.3 Aanvraag
Een aanvraag tot verlening van een basispeutertoeslag bevat in ieder geval de volgende gegevens:
  • 1.
    naam, adres en bsn-nummer van de ouder
  • 2.
    indien van toepassing: naam en bsn-nummer van de partner en, indien dit een ander adres is dan het adres van de ouder en de partner tevens ouder van het kind is: het adres van de partner
  • 3.
    naam en geboortedatum van het kind of de kinderen waarop de aanvraag betrekking heeft
  • 4.
    bewijsstukken van het inkomen van de ouder en indien van toepassing van de partner, te weten een jaaropgave of inkomensspecificaties.
  • 5.
    een offerte of contract van het kindercentrum dat het peuterarrangement gaat verzorgen waarin in ieder geval wordt aangegeven: het aantal uren peuterarrangement per kind, het uurtarief en de aanvangsdatum van het peuterarrangement
  • 6.
    indien van toepassing: een indicatie van de GGD dat het kind tot de VVE-doelgroep behoort.
Voor de aanvraag dient gebruik gemaakt te worden van een aanvraagformulier, indien dat daartoe beschikbaar is gesteld.
Een aanvraag tot verlening van de aanvullende peutertoeslag hoeft in afwijking van bovenstaande niet alle gegevens genoemd onder 4. en 5. te bevatten. In plaats daarvan dient bij de aanvraag opgaaf gedaan te worden van de aanbieder die het peuterarrangement gaat verzorgen, de aanvangsdatum van het peuterarrangement en het aantal uren peuterarrangement per kind.
2.4 Hoogte van de peutertoeslag
Voor 2-jarigen (vanaf 2 jaar en 4 maanden) kan aanspraak gemaakt worden op peutertoeslag voor maximaal 2 dagdelen van 3 uur per week. Voor 3-jarigen gaat het om maximaal 3 dagdelen van 3 uur per week.
Als het kind tot de VVE-doelgroep behoort gaat het om maximaal 4 dagdelen van 3 uur per week. De peutertoeslag wordt voor maximaal 40 weken per jaar verstrekt, zijnde alle weken buiten de schoolvakanties.
Bij verlening van de toeslag wordt uitgegaan van het jaarinkomen voor het betreffende toeslagjaar.
Indien de ouder een partner heeft, wordt uitgegaan van het gezamenlijk jaarinkomen. De gemeente Nijmegen hanteert de Adviestabel ouderbijdrage peuterwerk van de VNG, die jaarlijks door de VNG wordt gepubliceerd. In opvolgende jaren worden de opvolgende tabellen van de VNG voor de betreffende jaren gehanteerd. De tabel is afgeleid van de tabel voor kinderopvangtoeslag van het betreffende jaar van de belastingdienst. De tabel is te vinden op de website van de VNG. Voor ouders met een kind dat tot de VVE-doelgroep behoort, hanteren wij in afwijking van de Adviestabel van de VNG de ouderbijdrage behorend bij de laagste inkomenscategorie. Indien zij een inkomen hebben dat valt onder de laagste twee inkomenscategorieën, halveren we die ouderbijdrage.
Het jaarinkomen wordt bij de aanvraag, met de rekenhulp toetsingsinkomen van de belastingdienst, berekend met door de ouder aangeleverde bewijsstukken van het inkomen en aanvullende informatie over verwachte loonsverhoging, eindejaarsuitkering of 13e maand, bonus of fooien.
De hoogte van de peutertoeslag is op de genoemde tabel gebaseerd en op het maximale uurbedrag dat de Belastingdienst hanteert voor de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Het maximale uurbedrag dat wordt gehanteerd voor de peutertoeslag (inclusief de aanvullende toeslag) is voor 2015 € 8,21 (het verschil tussen het maximale uurtarief van de belastingdienst (in 2015 € 6,84) en het maximale uurtarief van de gemeente kan door de gemeente worden gecompenseerd in de vorm van de aanvullende toeslag). Voor de jaren na 2015 is het gelijk aan het uurtarief van de belastingdienst plus (2 maal 30% van het maximale uurtarief van de belastingdienst) gedeeld door 3.
Na afloop van het berekeningsjaar wordt het inkomen en ook de peutertoeslag definitief vastgesteld. De definitieve vaststelling vindt plaats aan de hand van het totale inkomen over het betreffende jaar, dat wordt vastgesteld aan de hand van de door de aanvrager in te dienen jaaropgave(n).
In afwijking hiervan vindt vaststelling van de aanvullende peutertoeslag als bedoeld in paragraaf 2.1 plaats op basis van een opgave van de aanbieder van de voorziening van het aantal daadwerkelijk door de peuter afgenomen dagdelen. In de verleningsbeschikking kunnen aanvullende wijzen van verantwoording worden opgenomen.
Bij verlening van de peutertoeslag aan zelfstandig ondernemers wordt uitgegaan van een geschat fiscaal jaarinkomen voor het betreffende toeslagjaar. Dit wordt berekend op basis van het gemiddelde van de (zo mogelijk definitieve) belastingaanslagen voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over de laatste drie jaren.
Na afloop van het berekeningsjaar wordt het inkomen en ook de peutertoeslag definitief vastgesteld. De definitieve vaststelling vindt plaats aan de hand van het fiscaal inkomen over het betreffende jaar. In overleg met de ouder wordt bepaald wanneer de (zo mogelijk definitieve) belastingaanslag van het betreffende jaar moet worden aangeleverd.
2.5 Het besluit tot vaststelling van de tegemoetkoming
Uiterlijk 1 juni van het jaar, volgend op het kalenderjaar waarvoor de ouder een peutertoeslag heeft ontvangen, overlegt de ouder (een) jaaropgave(n) van zichzelf en indien van toepassing van zijn/haar partner. Daarnaast overlegt de ouder een overzicht dat hij ontvangen heeft van de aanbieder van de feitelijke kosten van het peuterarrangement. De ouder wordt schriftelijk in kennis gesteld van de precieze datum waarvoor de stukken moeten worden aangeleverd.
Bij zelfstandig ondernemers wordt de toeslag vastgesteld na de datum die in overleg met de ouder is bepaald.
3. Tegemoetkoming voor kinderopvang wegens Sociaal Medische Indicatie (SMI)
3.1 Aanspraak
Een tegemoetkoming voor opvang wegens SMI kan slechts toegekend worden aan kinderen die nog niet naar de basisschool kunnen. Van SMI is sprake als de kinderopvang noodzakelijk is voor een goede en gezonde ontwikkeling van het kind. De noodzaak kan zijn ontstaan door oorzaken die gelegen zijn in het kind of doordat de ouder en/of partner lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke en/of psychische beperkingen heeft die een goede en gezonde ontwikkeling van het kind belemmeren.
Een tegemoetkoming op basis van SMI wordt alleen verstrekt aan kinderen die wonen in de gemeente Nijmegen en voor maximaal een jaar, gedurende maximaal 4 dagdelen per week, indien een peuterarrangement qua omvang niet toereikend is. Uitgangspunt is dat de oorzaak van de noodzaak tot SMI-gebruik wordt aangepakt. Daartoe wordt aan de tegemoetkoming op basis van SMI de verplichting verbonden dat de ouder hulpverlening accepteert en werkt aan een plan van aanpak samen met de hulpverlener. Alleen indien een nieuwe, andere oorzaak ten grondslag ligt aan de noodzaak voor kinderopvang dan de eerder vastgestelde oorzaak, kan nog eenmaal een tegemoetkoming worden verstrekt voor maximaal één jaar.
3.2 Voorliggende voorziening
Geen tegemoetkoming wegens SMI bestaat indien en voor zover er een voorliggende voorziening is, die passend en toereikend is. Elke wet of regeling is een voorliggende voorziening indien aanspraak op een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang gedaan kan worden op grond van die wet, of regeling. Als voorliggende voorziening wordt eveneens gezien de aanwezigheid van een alternatief waardoor het probleem dat de reden is om een gemeentelijke tegemoetkoming aan te vragen, in voldoende mate verholpen kan worden. Die aanspraak gaat dan voor op de aanspraak op basis van de aanwezigheid van SMI. De wet is bijvoorbeeld als hogere regeling voorliggend aan de gemeentelijke tegemoetkoming voor kinderopvang bij SMI, zoals geregeld in de verordening. Tot een voorliggende voorziening worden, naast de wet, in elk geval gerekend:
  • de Jeugdwet
  • Wet maatschappelijke ondersteuning
  • de peutertoeslag, indien de omvang van een peuterarrangement toereikend is volgens de SMI-indicatie.
In het geval een kind reeds een tegemoetkoming op grond van SMI ontvangt en op de leeftijd van 2 jaar en 4 maanden in aanmerking zou komen voor peutertoeslag is het, op basis van een advies van de GGD, mogelijk dat de tegemoetkoming voor SMI wordt voortgezet, in plaats van een peuterarrangement, met inachtneming van de maximale omvang en duur van een tegemoetkoming voor SMI als bedoeld in de verordening.
3.3 Noodzaak vaststellen
De gemeente neemt een besluit over de noodzaak van kinderopvang op grond van SMI op basis van een gemotiveerd advies betreffende de indicatie van de GGD, zijnde een onafhankelijke deskundige. De indicatie bevat in ieder geval een gemotiveerde omschrijving van:
  • 1.
    voor wie deze indicatie geldt;
  • 2.
    de redenen voor de noodzaak van kinderopvang;
  • 3.
    of er een voorliggende voorziening is (bijvoorbeeld de Jeugdwet, peuterarrangement, alternatieve oplossing);
  • 4.
    de soort opvang;
  • 5.
    de omvang en duur van de kinderopvang die noodzakelijk wordt geacht;
Voorwaarde voor het afgeven van een indicatie door het de GGD is dat een door de GGD als voldoende beoordeeld behandelplan aanwezig is van een hulpverlener dat niet ouder is dan 3 maanden en dat in ieder geval een gemotiveerde omschrijving bevat van:
  • voor wie het behandelplan geldt
  • de wijze waarop aan het probleem wordt gewerkt dat geleid heeft tot de noodzaak van kinderopvang en met welke hulpverleners dit gebeurt/welke rol zij daarbij vervullen
  • de termijn waarbinnen verwacht wordt dat het probleem is opgelost
Deze voorwaarde is niet van toepassing in die gevallen dat de noodzaak van kinderopvang niet voortkomt uit een probleem dat met een behandelplan opgelost zou kunnen worden.
3.4 Aanvraag
De ouder kan, als voor zijn/haar kind een indicatie is afgegeven, een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming van SMI. De aanvraag moet de volgende gegevens bevatten:
  • naam, adres en bsn-nummer van de ouder
  • indien van toepassing: naam en bsn-nummer van de partner en, indien dit een ander adres is dan het adres van de ouder en de partner tevens ouder van het kind is: het adres van de partner
  • naam en geboortedatum van het kind of de kinderen waarop de aanvraag betrekking heeft
  • bewijsstukken van het inkomen van de ouder en indien van toepassing van de partner, te weten een jaaropgave of inkomensspecificaties.
  • een offerte of contract van het kindercentrum dat de kinderopvang gaat verzorgen waarin in ieder geval wordt aangegeven: het aantal uren kinderopvang per kind, de kostprijs per uur en de aanvangsdatum van de opvang
  • de informatie die noodzakelijk is om te beoordelen of geen sprake is van een voorliggende voorziening.
  • een indicatie die is afgegeven door de GGD.
Voor de aanvraag dient gebruik gemaakt te worden van een aanvraagformulier, indien dat daartoe beschikbaar is gesteld.
3.5 Hoogte van de tegemoetkoming
Bij verlening van de tegemoetkoming wordt uitgegaan van het jaarinkomen voor het betreffende tegemoetkomingsjaar. De gemeente Nijmegen hanteert de Adviestabel ouderbijdrage peuterwerk van de VNG. In opvolgende jaren worden de opvolgende tabellen van de VNG voor de betreffende jaren gehanteerd. De tabel is afgeleid van de tabel voor kinderopvangtoeslag van het betreffende jaar van de belastingdienst.
Het jaarinkomen wordt bij de aanvraag, met de rekenhulp toetsingsinkomen van de belastingdienst, berekend met door de ouder aangeleverde bewijsstukken van het inkomen en aanvullende informatie over verwachte loonsverhoging, eindejaarsuitkering of 13e maand, bonus of fooien.
De hoogte van de tegemoetkoming voor kinderopvang is op de genoemde tabel gebaseerd en op het maximale uurbedrag dat de Belastingdienst hanteert voor de hoogte van de kinderopvangtoeslag.
Bij verlening van de tegemoetkoming aan zelfstandig ondernemers wordt uitgegaan van een geschat fiscaal jaarinkomen voor het betreffende tegemoetkomingsjaar. Dit wordt berekend op basis van het gemiddelde van de (zo mogelijk definitieve) belastingaanslagen voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over de laatste drie jaren.
Na afloop van het berekeningsjaar wordt het inkomen en ook de peutertoeslag definitief vastgesteld. De definitieve vaststelling vindt plaats aan de hand van het fiscaal inkomen over het betreffende jaar. In overleg met de ouder wordt bepaald wanneer de (zo mogelijk definitieve) belastingaanslag van het betreffende jaar moet worden aangeleverd.
3.6 Vaststelling van de tegemoetkoming
Uiterlijk 1 juni van het jaar volgend op het kalenderjaar waarvoor de ouder een tegemoetkoming op basis van SMI heeft ontvangen, overlegt de ouder (een) jaaropgave(n) van zichzelf en indien van toepassing van zijn/haar partner. Daarnaast overlegt hij een overzicht van de feitelijke kosten van kinderopvang opgesteld door de kinderopvangvoorziening en toont hij aan dat hij voldoende inspanningen heeft verricht in het kader van het plan van aanpak van de hulpverlener.
De ouder wordt schriftelijk in kennis gesteld van de precieze datum waarvoor de stukken moeten worden aangeleverd.
Bij zelfstandig ondernemers wordt de toeslag vastgesteld na de datum die in overleg met de ouder is bepaald.
4. Co-ouderschap
Co-ouderschap wordt aanwezig geacht, indien de ouders niet bij elkaar wonen en het kind of de kinderen regelmatig en met een vast patroon bij elk van de ouders verblijven. Er moet sprake zijn van een verblijf van gemiddeld minstens drie dagen per week bij elk van beide ouders. Van co-ouderschap kan slechts sprake zijn indien beide ouders dit wensen en zij deze wens kenbaar maken middels een gezamenlijke schriftelijke verklaring waaruit blijkt gedurende welke dagen het kind of de kinderen doorgaans bij welk van beide ouders verblijft.
In het geval dat de opvang op grond van het peuterarrangement en/of van SMI is beperkt tot de verblijfsdagen van het kind bij één van beide ouders, kan de betreffende ouder een tegemoetkoming aanvragen.
In het geval dat de opvang op grond van het peuterarrangement en/of van SMI zowel betrekking heeft op dagen dat het kind bij de ene ouder verblijft, als op dagen dat het bij de andere ouder verblijft, dienen de ouders de aanvraag gezamenlijk te ondertekenen. De eigen bijdrage zal voor elk van beide ouders berekend worden op grond van zijn inkomen en voor het aantal dagen dat het kind bij hem verblijft en aanspraak op peutertoeslag en/of een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang op grond van SMI bestaat.
5. VVE-subsidie
5.1 Aanspraak
Aan de houder van een geregistreerd kinderdagverblijf kan eenmalig een startsubsidie worden verleend voor VVE-scholing van nog niet geschoolde medewerkers in het betreffende programma.
Aan de houder van een geregistreerd kinderdagverblijf kan subsidie worden verleend voor de uitvoering van een VVE-programma. Dit programma kan zowel worden uitgevoerd binnen een peuterarrangement als binnen de ‘reguliere’ kinderdagopvang. Een VVE-subsidie wordt alleen verstrekt als het gaat om een kinderdagverblijf dat in de gemeente Nijmegen is gelegen.
Ten behoeve van de uitvoering van VVE-arrangementen of peuterarrangementen binnen een door de gemeente gesubsidieerde VVE-locatie bestaat geen aanspraak op VVE-subsidie op grond van deze beleidsregels. Ook kinderdagverblijven die reeds subsidie hebben ontvangen voor een VVE-programma kunnen geen aanspraak maken op de startsubsidie.
5.2 Eisen
Aanbieders dienen aan de volgende eisen te voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor een VVE-subsidie:
  • a.
    de eisen in de Wet op het primair Onderwijs
  • b.
    de eisen in het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie.
5.3 Aanvraag
Op VVE-subsidie zijn de Nijmeegse Kaderverordening Subsidieverstrekking en de Uitvoeringsvoorschriften Subsidies Directie Inwoners gemeente Nijmegen van toepassing, voor zover daarvan in onderhavige beleidsregels niet is afgeweken. Aanvragen kunnen 2 keer per jaar worden ingediend, vóór 15 april en 15 oktober van het lopende jaar. Toekenning vindt plaats, indien aan de voorwaarden is voldaan, respectievelijk per 1 juli en 1 januari. De aanbieder verstrekt bij de aanvraag in ieder geval de volgende informatie:
  • Naam en registratienummer in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen van de voorziening.
  • Bewijsstukken op naamsniveau van het aantal doelgroepkinderen dat gebruik maakt van de voorziening, het aantal dagdelen per week dat zij komen, de tijden per week die zij komen, de aanvang van de arrangementen, en de groep waar zij onderdeel van uitmaken.
  • De naam en beschrijving van het VVE-programma dat zij gaan hanteren.
  • Een onderbouwing van de hoogte van de gevraagde subsidie.
  • Een plan van aanpak dat beschrijft hoe zij gaan voldoen aan de (wettelijke) eisen die zijn verbonden aan VVE.
  • In het geval van een aanvraag voor een startsubsidie moet een begroting overlegd worden waaruit blijkt hoe de subsidie voor scholing op het gebied van VVE zal worden ingezet.
  • In het geval van aanvraag voor subsidie voor doelgroepkinderen moet een begroting worden overgelegd betreffende de uitvoering.
  • Een onderbouwing van hoe de voorziening de continuïteit van het VVE-programma en de scholing van het personeel gaat borgen, als zij de subsidie krijgen toegewezen.
  • Een opgave van het aantal (doelgroep)kinderen voor wie de subsidiabele activiteiten worden uitgevoerd. En een prognose van hoeveel kinderen de voorziening de komende jaren denkt te bereiken.
  • De exploitatiebegroting van de aanvrager.
Voor de aanvraag dient gebruik te worden gemaakt van een aanvraagformulier, indien dat daartoe beschikbaar is gesteld.
5.4 Hoogte van de subsidie
Elk kinderdagverblijf kan eenmalig startsubsidie voor de aanschaf van een VVE-programma en/of VVE-scholing aanvragen ter hoogte van maximaal € 15.000,-. De VVE-scholing dient te leiden tot een VVE-certificaat of VVE-certificaten voor pedagogisch medewerkers die nog niet geschoold zijn in het programma dat door de aanvrager gebruikt gaat worden. Om in aanmerking te komen voor een startsubsidie moeten van het kinderdagverblijf 15 dagen voor het einde van de aanvraagtermijn van de subsidie (15 dagen vóór 15 april en 15 oktober), ten minste 7 doelgroepkinderen gebruik maken.
Kinderdagverblijven die aan alle vereisten voldoen die worden gesteld aan VVE, zoals verwoord in bijlage 1, kunnen een subsidie voor de uitvoering ontvangen. Deze subsidie bedraagt 50% van het normbedrag (in 2015 € 8,21) per doelgroepkind voor maximaal 12 uur per week gedurende 40 weken, afhankelijk van het aantal uur dat het kind gebruik maakt van de voorziening . Er wordt subsidie ontvangen voor de doelgroepkinderen die op de peildatum ( 15 dagen voor de aanvraag datum) in het centrum aanwezig zijn. Er dient minimaal een jaar tussen aanvragen voor deze subsidie voor hetzelfde kinderdagverblijf te zitten.
Aan de startsubsidie wordt de verplichting verbonden dat na de scholing ook daadwerkelijk VVE aan doelgroepkinderen wordt aangeboden. Aan de uitvoeringssubsidie wordt de verplichting verbonden dat de aanbieder zich inspant om een eenmaal door ouders afgenomen peuterarrangement of kinderdagopvang met VVE niet voortijdig te beëindigen.
5.5 Verplichtingen
  • 1.
    De subsidieaanvrager doet het college onmiddellijk na het bekend worden daarvan uit eigen beweging schriftelijk mededeling van alle inlichtingen en gegevens die redelijkerwijs van invloed kunnen zijn op de hoogte van de vergoeding.
  • 2.
    De subsidieaanvrager verstrekt binnen de door het college gestelde termijn alle inlichtingen en gegevens die van belang zijn voor het bepalen van de aanspraak en de hoogte van de vergoeding.
6. Subsidieplafond
Voor de VVE-subsidie is een maximaal bedrag beschikbaar dat jaarlijks door de gemeenteraad bij de begroting wordt vastgesteld. Verlening vindt, mits aan de vereisten is voldaan, plaats zo lang het door de raad vastgestelde plafond niet is bereikt met de aanvragen.
Indien de aanvragen het beschikbare bedrag overschrijden geldt dat aanvragen waar de meeste doelgroepkinderen van profiteren voorrang krijgen en dat aanvragen daarna op volgorde van binnenkomst worden behandeld. Dat betekent dat aanvragen voor de uitvoering van een VVE-programma voorrang hebben boven aanvragen voor startsubsidie.
Indien er meerdere aanvragen voor de uitvoering van een VVE-programma liggen, krijgt die aanvraag voorrang die de meeste doelgroepkinderen betreft. Indien meerdere aanvragen hetzelfde aantal doelgroepkinderen betreffen, worden deze aanvragen afgehandeld op volgorde van binnenkomst tot het plafond is bereikt. Indien er na afhandeling van de ingediende aanvragen voor de uitvoering van een VVE-programma nog subsidie beschikbaar is voor ingediende aanvragen voor startsubsidie, hebben die aanvragen voorrang waar de meeste doelgroepkinderen van profiteren.
Indien meerdere aanvragen hetzelfde aantal doelgroepkinderen betreffen, worden deze aanvragen afgehandeld op volgorde van binnenkomst tot het plafond is bereikt. Aanvragen die voldoen aan de vereisten, maar niet kunnen worden toegekend, omdat het plafond is bereikt, komen op een wachtlijst te staan op volgorde van binnenkomst.
Het college kan in afwijking van deze verdeling een andere verdeling vaststellen, indien dit gebeurt voordat het plafond voor het betreffende jaar is vastgesteld.
7. Terugvordering
Het college hanteert het uitgangspunt dat onverschuldigd betaalde tegemoetkomingen in het kader van SMI, peutertoeslagen en VVE-subsidie altijd worden teruggevorderd tenzij:
  • a.
    het terug te vorderen bedrag minder dan € 100,- per jaar bedraagt;
  • b.
    sprake is van dringende redenen. Van een dringende reden kan sprake zijn indien terugvordering in het individuele geval, vanwege zeer uitzonderlijke, bijzondere omstandigheden onaanvaardbare consequenties zou hebben.
Ad a Hier gaat het alleen om de vordering die verband houdt met ten onrechte ontvangen tegemoetkoming kinderopvang op grond van SMI, peutertoeslag of VVE-subsidie. Er kan geen cumulatie plaatsvinden met vorderingen uit anderen hoofde.
Ad b Er kan slechts sprake zijn van dringende redenen bij zeer bijzondere individuele omstandigheden.
8. Invordering
Het college is bevoegd tot invordering van vorderingen middels verrekening en middels dwangbevel.
8.1 Verrekening
Het college kan de vordering verrekenen met aan dezelfde (subsidie)ontvanger voor dezelfde activiteiten verstrekte (subsidie)gelden voor een ander tijdvak. Uitgangspunt is dat indien mogelijk wordt overgegaan tot verrekening, tenzij het college een andere wijze van invorderen meer geschikt acht.
8.2 Dwangbevel
Als de vordering niet wordt verrekend, wordt zij, met inachtneming van artikel 7, ingevorderd middels dwangbevel.
9. Overgangsrecht
In afwijking van artikel 2.4, eerste alinea, kunnen de peuters die niet doelgroepkind zijn en die daadwerkelijk deelnemen aan de startgroep als bedoeld in de Subsidieregeling pilots startgroepen voor peuters op VVE-locatie De Wolfjes, peutertoeslag ontvangen voor vier dagdelen per week zolang zij deelnemen aan de startgroep en de leeftijd van vier jaar niet hebben bereikt.
Deze overgangsregeling geldt voor de duur van bedoelde startgroep, gesubsidieerd vanuit de Subsidieregeling pilots startgroepen voor peuters.
De Beleidsregels Wet kinderopvang (2007) (oud) blijven van toepassing op aanvragen voor tegemoetkoming SMI die zijn ingediend vóór 1 januari 2013.
In afwijking van artikel 2.4, vijfde alinea, en artikel 3.6 wordt voor ouders met een lopende toeslag of tegemoetkoming in 2015 - als dat gunstiger is en de ouder hierom verzoekt - het jaarinkomen bij de vaststelling van 2015 bepaald aan de hand van een inkomensverklaring van de belastingdienst of de belastingaanslag.
10. Datum inwerkingtreding
Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1 oktober 2015. De oude beleidsregels worden, met inachtneming van artikel 9, per 1 oktober 2015 ingetrokken.
Aldus vastgesteld in de vergadering van 15 september 2015 van het College van Burgemeester en Wethouders,
 
De Gemeentesecretaris,
drs. B. van der Ploeg
 
De Burgemeester,
drs. H.M.F. Bruls
Naar boven