Gemeente Heusden - Verordening doelgroepen sociale woningbouw

De raad van Heusden in zijn openbare vergadering van 18 februari 2014;

gezien het voorstel van het college van 14 januari 2014, documentnummer 00359785;

gelet op artikelen 1.1.1, eerste lid, onder d en e van het Besluit ruimtelijke ordening, 147 en 149 van de Gemeentewet;

gelet op de beraadslaging;

b e s l u i t :

vast te stellen:

Verordening doelgroepen sociale woningbouw gemeente Heusden

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a)Sociale huurwoning: een huurwoning van een toegelaten instelling met een aanvangshuur onder de grens als bedoeld in artikel 13, eerste lid, onder a van de Wet op de huurtoeslag.

  • b)Sociale koopwoning: een koopwoning met een koopprijs vrij op naam van ten hoogste het bedrag genoemd in artikel 26, tweede lid, onder g, van het Besluit beheer sociale huursector.

  • c)Huishouden: een huishouden, bestaande uit een natuurlijk persoon en/of zijn niet duurzaam gescheiden levende echtgenoot of geregistreerd partner, of degene die met hem een gezamenlijke huishouding voert of zal gaan voeren in de te huren of aan te kopen woning, niet zijnde kinderen of pleegkinderen.

  • d)inkomen : verzamelinkomen op basis van de Wet op de inkomstenbelasting 2001 of, wanneer geen inkomstenbelasting wordt geheven, het belastbare loon volgens de Wet op de loonbelasting 1964;

Artikel 2 Doel

De raad van Heusden geeft in deze verordening uitvoering aan het gestelde in artikel 1.1.1, eerst lid, onder d en e van het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 3 Doelgroep sociale huurwoningen

De doelgroep voor sociale huurwoningen met een huurprijs tot de maximale huurgrens als bedoeld in de Wet huurtoeslag zijn huishoudens met een inkomen tot € 43.000,00 bruto ((peildatum 1-1-2013).

Artikel 4 Doelgroep sociale koopwoningen

De doelgroep voor sociale koopwoningen zijn huishoudens die op het moment van de start van de inschrijfprocedure een inkomen hebben over het peiljaar van maximaal € 50.000,00 bruto (peildatum 1-1-2013).

Artikel 5 Instandhouding

Sociale huurwoningen moeten gedurende een termijn van ten minste 10 jaar na ingebruikname voor de doelgroep beschikbaar blijven.

Sociale koopwoningen moeten gedurende een termijn van ten minste 1 jaar na ingebruikname voor de doelgroep beschikbaar blijven.

Artikel 6 Wijziging prijzen genoemd in artikel 3 en 4

  • 1.Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de inkomensgrenzen genoemd in de artikelen 3 en 4 van deze verordening te wijzigen.

  • 2.Indien het andere wijzigingen betreft dan aanpassingen in de Wet op de huurtoeslag en het Besluit beheer sociale huursector als bedoeld in het eerste lid van dit artikel, wordt de raad geconsulteerd.

Artikel 7 Hardheidsclausule

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd in gevallen waarin de toepassing van deze verordening naar hun oordeel tot een bijzondere hardheid leidt af te wijken van deze verordening.

Artikel 8 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na de bekendmaking in het elektronisch gemeenteblad op de website www.officielebekendmakingen.nl.

Artikel 9 Citeertitel

De verordening wordt aangehaald als “Verordening doelgroepen sociale woningbouw gemeente Heusden”.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 18 februari 2014

De raad van de gemeente Heusden, 

De griffier, mw. drs. E.J.M. de Graaf

De voorzitter, drs. J. Hamming

Naar boven