Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009

De raad van de gemeente Gouda,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 december 2013 nr 844519,

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet,

besluit vast te stellen de volgende wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009.

Artikel I

Artikel 2:29 van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009 komt als volgt te luiden:

Artikel 2:29
Verontreiniging door honden

  • 1.Het is de eigenaar of houder van een hond verboden toe te laten dat de hond zich op een openbare plaats van vaste uitwerpselen ontdoet tenzij hij er zorg voor draagt dat de uitwerpselen van de hond onmiddellijk worden verwijderd.

  • 2.De houder van een hond op een openbare plaats is verplicht opruimmiddelen voor vaste uitwerpselen bij zich te dragen, waaronder begrepen plastic of papieren zakjes, een schepje dan wel andere daartoe geëëigende opruimmiddelen. Deze persoon is verplicht deze opruimmiddelen op eerste vordering te laten zien aan de toezichthoudende ambtenaar.

Commentaar

Artikel 2:29
Verontreiniging door honden

Straatverontreiniging door honden kan grote gevaren opleveren voor de volksgezondheid. Ook wordt via hondenuitwerpselen die op straat, in parken en plantsoenen blijven liggen, het voor honden dodelijke canine parvo virus verspreid. Daarbij zorgen deze uitwerpselen voor veel ergernis en hinder voor voetgangers en omwonenden.

De houder van de hond (lid 2) is daarbij altijd verplicht om op daartoe geëëigende opruimmiddelen bij zich te dragen voor de vaste uitwerpselen. Dit betekent dus in de praktijk dat zodra de houder van een hond de openbare weg betreedt hij of zij opruimmiddelen bij zich dient te hebben. Dus ook op een hondenuitlaatplaats en zowel op de weg er naar toe als bij het verlaten ervan.

Jurisprudentie

Aanwijzing hondenuitlaatzone. Betrokkenen zijn belanghebbenden, gelet op de geringe afstand tussen de woningen en de uitlaatzone. Vz.ABRS 13 12 1996, JG 97.0050

Artikel II
Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 1 maart 2014.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 22 januari 2014.

Mevrouw drs. B. Lubbers, griffier

Dr. M. Schoenmaker, voorzitter

Naar boven