Wijziging beleidsregels evenementen 2013
De burgemeester van de gemeente Purmerend,
 
gelet op de Gemeentewet en de Algemene plaatselijke verordening Purmerend 2003,
 
b e s l u i t :
 
de volgende wijzigingen op te nemen in de Beleidsregels evenementen 2013
 
Artikel 5 Weigeringsgronden
Aanvragen voor evenementen worden door de burgemeester getoetst op een aantal aspecten om na te gaan of de benodigde vergunningen en ontheffingen kunnen worden verleend. Deze aspecten staan beschreven in artikel 112.3 van de Apv en worden hieronder uitgewerkt.
5.1 Openbare orde
De burgemeester is belast met de handhaving van de openbare orde. Indien er redelijkerwijze niet voldoende maatregelen kunnen worden getroffen om verstoringen van de openbare orde te voorkomen, kan worden besloten om vergunning voor het voorgenomen evenement te weigeren.
5.2 Het voorkomen of beperken van overlast
Van organisatoren wordt verwacht dat zij al het nodige in het werk stellen om onnodige overlast voor de omgeving te voorkomen. Met overlast wordt gedoeld op geluid, stank, afvalstoffen en andere milieuhinder die gepaard kunnen gaan met het organiseren van evenementen en die van invloed zijn op de woon- en leefomgeving. Indien er niet voldoende maatregelen kunnen worden getroffen om overlast tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen kan worden besloten om vergunning voor het voorgenomen evenement te weigeren. De belasting van het evenement wordt ook gewogen aan evenementen die in de periode ervoor of erna vergund zijn. Indien er een (geluids)belastend evenement vergund is, kan de burgemeester besluiten geen vergunning af te geven voor een evenement in de periode ervoor of erna. Alleen wanneer naar oordeel van de burgemeester de toegevoegde waarde van het evenement groter is dan de te verwachten overlast kan van deze beleidslijn worden afgeweken.
5.3 De verkeersveiligheid of de veiligheid van personen of goederen
Evenementen kunnen nadelige gevolgen hebben voor de veiligheid van deelnemers, toeschouwers en andere betrokkenen. De aanvraag wordt beoordeeld op in hoeverre de getroffen maatregelen de veiligheid van personen en goederen voldoende waarborgen. Indien er niet voldoende maatregelen kunnen worden getroffen om deze veiligheid te waarborgen kan worden besloten om vergunning voor het voorgenomen evenement te weigeren.
5.4 De zedelijkheid of gezondheid
Om de gezondheid van deelnemers, toeschouwers en andere betrokkenen bij een evenement te waarborgen wordt de aanvraag onder andere beoordeeld op de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van stimulerende en verslavende middelen, algemene hygiënische zaken, sanitaire- en drinkwatervoorzieningen, medische voorzieningen, voedsel- en drankverstrekking etc. Indien er niet voldoende maatregelen kunnen worden getroffen om de volksgezondheid of zedelijkheid te kunnen waarborgen kan worden besloten om vergunning voor het voorgenomen evenement te weigeren.
5.5 Een kwalitatief en professioneel aanvaardbaar niveau of een gedifferentieerd aanbod
De gemeente streeft naar een kwalitatief en professioneel aanbod van evenementen die bovenstaande aspecten in acht nemen. Indien blijkt dat organisaties in het verleden deze aspecten onvoldoende in ogenschouw hebben genomen en/of gemaakte afspraken met de gemeente niet nagekomen zijn en/of aanwijzingen van het bevoegde gezag niet prompt worden opgevolgd kan besloten worden om vergunning voor het voorgenomen evenement te weigeren. Eventueel kunnen ook striktere voorschriften aan de vergunning worden verboden en/of preventieve last onder dwangsom worden opgelegd. Met een gedifferentieerd aanbod wordt gedoeld op de spreiding en diversiteit in het aanbod van evenementen. Omdat een jaar 365 dagen heeft en het aantal veel gebruikte evenementenlocaties beperkt is, is de hoeveelheid aan evenementen daarmee ook beperkt. Een goede spreiding die de diversiteit garandeert is daarom van belang. Indien blijkt dat een aanvraag de diversiteit en spreiding van het aanbod aantast en daarmee onvoldoende inpasbaar is op de evenementenkalender kan besloten worden om vergunning voor het voorgenomen evenement te weigeren.
5.6 Een krachtens de Gemeentewet ingestelde markt
Dit criterium is opgenomen in de APV om de locatie van de weekmarkten in het centrum, Meerland, Gildeplein en het Wormerplein en de gemeentelijke themamarkten te garanderen. Indien blijkt dat een evenement wordt aangevraagd op een van de gemeentelijke marktdagen/locaties kan worden besloten om vergunning voor het voorgenomen evenement te weigeren.
5.7 Strijd met het geldend bestemmingsplan
Dit criterium verwijst naar de ruimtelijke inpasbaarheid van evenementen in bepaalde gebieden. Indien een evenement in strijd is met het geldende bestemmingsplan kan besloten worden om vergunning voor het voorgenomen evenement te weigeren.
Purmerend, 12 november 2014

de burgemeester,

mr. D. Bijl

Naar boven