Verordening winkeltijden Eemnes 2014
Raadsbesluit  
De raad van de gemeente Eemnes;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders;
gelet op artikel 3, eerste en derde lid, van de Winkeltijdenwet;
 
besluit :
vast te stellen de Verordening winkeltijden Eemnes 2014:
Artikel 1. Begripsbepalingen
In deze verordening wordt verstaan onder:
•feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste
en tweede Kerstdag;
  • winkel: dat wat daaronder wordt verstaan in de Winkeltijdenwet.
  • wet: de Winkeltijdenwet.
Artikel 2. Algemene vrijstelling
Voor de in artikel 2, eerste lid, eerste lid, aanhef en onder a en b, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden geldt een algemene vrijstelling.
Artikel 3. (straatverkoop van bepaalde goederen)
1.De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.
2.De gemeenteraad kan, indien naar zijn oordeel plaatselijke omstandigheden daartoe aanleiding geven, bij verordening bepalen, dat de in het eerste lid vervatte vrijstelling niet geldt voor de betrokken gemeente of een of meer delen daarvan.
Artikel 4. (begraafplaatsen)
De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van bloemen en planten op een begraafplaats dan wel op een afstand van ten hoogste 100 meter van de publieksingang daarvan, gedurende de openingstijden van die begraafplaats.
Artikel 5. (culturele evenementen)
De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het ter gelegenheid van voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met die voorstellingen, uitvoeringen of evenementen, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.
Artikel 6. (sportcomplexen)
De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het in of op het terrein van sportcomplexen te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met de aldaar beoefende sporten, gedurende de openstellingsuren van die sportcomplexen.
Artikel 7. (bejaardenoorden)
De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden in of op het terrein van bejaardenoorden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van eet- en drinkwaren, prentbriefkaarten, nieuwsbladen en tijdschriften alsmede bloemen en planten.
Artikel 8. (Allerheiligen en Allerzielen)
De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, gelden niet ten aanzien van het te koop aanbieden en verkopen van bloemen en planten op de dagen waarop Allerheiligen en Allerzielen worden gevierd.
Artikel 9. (Ramadan)
De in artikel 2 van de wet vervatte verboden, gelden gedurende de Ramadan vanaf twee uur voor zonsondergang tot zonsondergang niet ten aanzien van winkels, waar brood en gebak wordt verkocht dat in het bijzonder is bestemd voor hen die zich aan de Ramadan houden, mits in die winkel dat brood en gebak ook pleegt te worden verkocht buiten de periode van de Ramadan.
Artikel 10. Toezicht
Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast
de door burgemeester en wethouders aangewezen toezichthouders.
Artikel 11. Intrekking oude verordening en vervallen ontheffingen
1. De Verordening winkeltijden Eemnes 1996, vastgesteld op 5 juli 1996 wordt ingetrokken.
2. De bij of krachtens de Verordening winkeltijden Eemnes 1996 verleende en nog van kracht zijnde
ontheffingen vervallen op het moment van inwerkingtreding van de onderhavige Verordening winkeltijden Eemnes 2014.
3. Aanvragen om ontheffing die zijn ingediend onder de Verordening winkeltijden Eemnes 1996 maar waarop nog niet is beschikt bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld overeenkomstig deze verordening.
Artikel 12. Inwerkingtreding en citeertitel
1. Deze verordening treedt in werking één dag na bekendmaking.
2. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening winkeltijden Eemnes 2014.
 
Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 22 september 2014
J.A. de Bruijn R. van Benthem RA
griffier voorzitter
Naar boven