Uitwerkingsbesluit Parkeren stadsdeel Zuid 2014

Korte toelichting op het gevraagde besluit

Het Uitwerkingsbesluit Parkeren stadsdeel Zuid 2013 is door het DB vastgesteld op 23 april 2013. Op 2 juli 2013 is een gewijzigde versie vastgesteld.

Ten opzichte van het Uitwerkingsbesluit Parkeren Stadsdeel Zuid 2013-gewijzigd zijn in het Uitwerkingsbesluit Parkeren Stadsdeel Zuid 2014 de volgende inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd:

A Instellen nieuw vergunninggebied 7.1 (Gelderlandplein) met een nieuwe parkeervergunningnorm.

Er wordt een nieuw deelvergunninggebied ingesteld binnen Zuid-7 (Buitenveldert) waarbinnen het aantal te verlenen bedrijfsvergunningen wordt teruggebracht van 1: 2 werknemers naar 1: 5 werknemers. Hiermee wordt beoogd om, vooruitlopend op de uitbreidingen van de winkels op en rond het Gelderlandplein, het aantal te verlenen bedrijfsparkeervergunningen te beperken om het gebruik van de aanwezige garages te stimuleren. Hiermee wordt parkeren in de aangrenzende woonbuurten tegengegaan.

B. Vergunninggebied Zuid-3.2 (Zuidpijp):

In 2013 werd het vergunningenplafond teruggebracht naar 4100. Hierbij werd uitgegaan van een parkeerdruk van 85 %. Uit een parkeerdrukmeting d.d. november 2013 blijkt dat inmiddels de gemiddelde parkeerdruk in de avonduren 82% bedraagt (er zijn overigens verschillen in de parkeerdruk tussen de verschillende buurten: variërend van 69% in de Diamantbuurt tot 95% in de Cornelis Troostbuurt).

Er is in vergunninggebied 3.2 een wachtlijst van ca. 227 aanvragen. Daarnaast zijn er nog ca. 90 vergunningen teveel uitgegeven tov het plafond (stand van zaken oktober 2013) a.g.v. de genoemde verlaging van het plafond in 2013 van 4800 naar 4100. Een gemiddelde parkeerdruk van 82 % laat ruimte voor meer vergunningen.

Het voorstel is daarom het vergunningplafond te verhogen met 200, naar 4300. Rekeninghoudend met het aantal teveel uitgegeven vergunningen (ca. 90), zal de parkeerdruk bij 110 extra vergunningen gemiddeld rond de 84% komen te liggen.

C. Vergunninggebied Zuid-4.2 (Rivierenbuurt Zuid):

De wachtlijst van Zuid-4.2 is ca. 95. Er zijn nog ca. 75 overloopvergunningen beschikbaar in het overloopgebied 4.3. De capaciteit wordt niet volledig benut. Onnodig wachten op een overloopvergunning is niet de bedoeling. Voorgesteld wordt om het bestaande overloopgebied Zuid 4.3 open te stellen voor dit vergunninggebied.

D.Parkeervergunningen zijn ook geldig op parkeerplekken bij elektrische oplaadpunten in winkelstraten

Voorheen was in het uitwerkingsbesluit opgenomen dat parkeervergunningen is winkelstraten niet geldig zijn. Met deze aanpassing zijn parkeervergunningen wel geldig op parkeerplekken bij elektrische oplaadpunten in winkelstraten.

E.Parkeerterrein Fred Roeskestraat

In artikel 16 lid 3 was opgenomen dat een parkeervergunning niet geldig is aan de zuidzijde van de Fred Roeskestraat tussen de percelen huisnummers 91 en 103 (t.b.v. uitvaartcentrum). Dit parkeerterrein is opgeheven.

Het gedeelte van de Fred Roeskestraat (in noord-zuid richting) dat haaks ligt op de Fred Roeskestraat (oost-westrichting) is evenals het parkeerterrein aan het einde van deze straat aangewezen voor vergunninghouders van het uitvaartcentrum. Het parkeerterrein ligt op privégrond en wordt daarom niet genoemd in dit uitwerkingsbesluit.

F.Experiment parkeerduurbeperking in Buitenveldert Noord.

In Buitenveldert Noord is een waarneembare hoge parkeerdruk in de woonbuurten die direct aan de Zuidas liggen. Stadsdeel Zuid streeft naar terugdringing van parkeeroverlast en heeft daartoe in een aantal woonbuurten in Buitenveldert Noord een parkeerduurbeperking van 3 uur ingesteld. Vooralsnog heeft deze maatregel de status van experiment. Pas na evaluatie van de effecten van deze maatregel op de parkeerdruk in de betreffende gebieden maar ook daarbuiten, zal besloten worden of dit experiment aanpassing behoeft en-of een permanente status krijgt.

Kanttekeningen en risico’s ;

Geen. v.w.b. het experiment (zie F) bestaat er een risico van een ongewenste verschuiving van parkeerdruk naar andere woongebieden in Buitenveldert.

Belanghebbenden ;

Vergunninggebied 3.2 (Zuidpijp)

In vergunninggebied 3.2 is nu een wachtlijst van ca. 227 aanvragers en ca. 90 teveel uitgegeven vergunningen. Het plafond wordt verhoogd met 200, waardoor ca. 110 aanvragers een vergunning kunnen krijgen en nog 117 aanvragers op de wachtlijst blijven.

Overloopgebied 4.3 (Veluwebuurt) voor vergunninggebied 4.2

Een deel van de wachtlijst (ca. 95 aanvragen) zal verdwijnen, omdat men nu een aanvraag kan doen voor een overloopvergunning. Betere benutting van de ter beschikking gestelde parkeerplaatsen dan nu het geval is.

BESLUIT

1.Bij de inwerkingtreding van het Uitwerkingsbesluit Parkeren stadsdeel Zuid 2014 in te trekken het Uitwerkingsbesluit Parkeren stadsdeel Zuid 2013 –gewijzigd- zoals vastgesteld bij besluit van het dagelijks bestuur d.d. 2 juli 2013;

2.Vast te stellen het Uitwerkingsbesluit Parkeren stadsdeel Zuid 2014, met als inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van het uitwerkingsbesluit 2013 –gewijzigd- :

ba.Instellen nieuw deelvergunninggebied 7.1 (Gelderlandplein) waarbinnen een uitgiftenorm voor bedrijfsvergunningen geldt van 1 vergunning per 5 werknemers;

bb.Verhogen van vergunningenplafond Zuid-3.2, Pijp-Zuid met 200 naar 4300 parkeervergunningen;

bc.Instellen dat vergunninggebied 4.2 (deel Rivierenbuurt) gebruik mag maken van het bestaande overloopgebied binnen vergunninggebied 4.3 (Veluwebuurt);

bd.Geldig verklaren van parkeervergunningen bij parkeerplaatsen bij elektrische oplaadpunten op locaties waar een parkeerduurbeperking geldt of waar sprake is van een beperking van de geldigheid van deze vergunningen conform art 16 van dit uitwerkingsbesluit;

be.Ongeldig verklaren van parkeervergunningen voor een deel van de Fred Roeskestraat dat ligt naast de bebouwing van het Uitvaartcentrum;

bf.In artikel 17 (parkeerduurbeperking) is een lid 2 toegevoegd waarin de in Buitenveldert Noord ingestelde parkeerduurbeperking genoemd wordt.

UITWERKINGSBESLUIT PARKEREN STADSDEEL ZUID 201 4

Artikel 1

Begripsbepalingen

In dit uitwerkingsbesluit wordt verstaan onder:

•Verordening: de Parkeerverordening 2013;

•Stadsdeel: het stadsdeel Zuid;

•dagelijks bestuur: het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuid.

De begrippen in dit uitwerkingsbesluit worden in dezelfde betekenis gebruikt als in de Parkeerverordening 2013. Het uitwerkingsbesluit volgt artikelsgewijs de volgorde van de artikelen in de Parkeerverordening.

Artikel 2

Vergunninggebieden

In het stadsdeel bestaan de volgende vergunninggebieden:

Vergunninggebied Zuid-1 (Bedrijventerrein Schinkel), waarvan de grenzen worden gevormd door (1) westelijke oeverlijn van de Schinkel (exclusief de woonboten), (2) de zuidzijde van de Rijnburgstraat uitgezonderd het Spijtellaantje en de woonblokken aan de Generaal Vetterstraat, (3) de zuidelijke teen van het talud van de Henk Sneevlietweg, (4) de oostelijke teen van het talud van de A10 west en (5) de noordelijke teen van het talud van de A10 zuid.

Vergunninggebied Zuid-2 (Hoofddorppleinbuurt, Schinkelbuurt, Willemspark-Concertgebouwbuurt, Museumkwartier, Apollo en Stadionbuurt, Olympisch Kwartier), waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van de Singelgracht, (2) het midden van de Boerenwetering, (3) de zuidzijde van de Diepenbrockstraat, (4) de achterzijde van de gevels van de zuidelijke bebouwing van de Diepenbrockstraat, (5) het midden van het Zuideramstelkanaal, (6) het midden van de Amstelveenseweg, (7) de noordelijke teen van het talud van de ring A10,

(8) westelijke oeverlijn van de Schinkel (inclusief de woonboten) (9), de zuidzijde van de Rijnburgstraat en inclusief het Spijtellaantje en de woonblokken aan de Generaal Vetterstraat, (10) het Aalsmeerplein Zuidzijde, (11) het midden van de Westlandgracht, (12) de zuidzijde van het Surinameplein, (13) de zuidzijde van de Surinamestraat, (14) het midden van de Schinkel tot aan de noordzijde van het Vondelpark, (15) de noordgrens van het Vondelpark tot aan de (Eerste) Constantijn Huygensstraat en (16) de zuidkant van het Zandpad doorgetrokken tot aan het midden van de Singelgracht.

Een vergunning geldig voor vergunninggebied Zuid-2 is ook geldig in vergunninggebied Zuid-1

Vergunninggebied Zuid-3 (Noord en Zuidpijp),waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van de Singelgracht, (2) het midden van de Amstel, (3) het midden van het Amstelkanaal en (4) het midden van de Boerenwetering.

Een vergunning geldig voor vergunninggebied Zuid-3 is ook geldig in vergunninggebied Zuid-4.

•Vergunninggebied Zuid-4 (Rivierenbuurt Noord en Zuid, Veluwebuurt),

uitgezonderd het woningenblok en het kantoor van het stadsdeel binnen het Zuidasgebied op de stadsdeelkavel gelegen aan de Graafschapstraat en Gelrestraat èn de nieuwbouw op het ROC kavel aan de Gelrestraat),

waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van de Amstel, (2) de noordelijke teen van het talud van de A10, (3) de westoever van de Boerenwetering denkbeeldig verlengd tot aan de noordelijke teen van het talud van de A10 en (4) het midden van het Amstelkanaal.

Een vergunning geldig voor vergunninggebied Zuid-4 is ook geldig in vergunninggebied Zuid-3

Vergunninggebied Zuid-5 (Prinses Irenebuurt),

waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van de Amstelveenseweg, (2) het midden van het Zuideramstelkanaal, (3) de achterzijde van de gevels van de zuidelijke bebouwing van de Diepenbrockstraat, de zuidzijde van de Diepenbrockstraat tot aan het midden van de Boerenwetering, (4) het midden van de Boerenwetering tot de hoogte van de zuidzijde van de denkbeeldig verlengde Prinses Irenestraat, (5) de zuidzijde van de Prinses Irenestraat, (6) de zuidzijde van de Fred. Roeskestraat tot aan het midden van de Amstelveenseweg, met uitzondering van het parkeerterrein aan de zuidzijde van de Fred Roeskestraat tussen de percelen met huisnummer 91 en 103.

Vergunninggebied Zuid-6 (Zuidas),waarvan de grenzen worden gevormd door (1) de oostzijde van de Europaboulevard tussen de noordelijke teen van het talud van de A10 en de De Boelelaan, (2) de zuidzijde van de rijweg van de De Boelelaan (tussen de Europaboulevard en de Buitenveldertselaan), (3) de oostzijde van de Buitenveldertselaan tussen de De Boelelaan en de Arent Jansz Ernststraat, (4) noordzijde Arent Jansz.Ernststraat vanaf de Buitenveldertselaan langs de noordzijde van de Overijsselweg tot aan de ringsloot gelegen aan de oostzijde van de bebouwing Amstelveenseweg no. 627, (5) ringsloot t/m bebouwing Amstelveenseweg no. 575, (6) overzijde Amstelveenseweg, (7) het midden van de Amstelveenseweg tot aan het verlengde van de IJssloot, (6 )het verlengde van de Ijssloot en de Ijssloot tot aan de westzijde van de Jachthavenweg, (7) de westzijde Jachthavenweg tot aan de zuidelijke teen van het talud van de A10, (8) de zuidelijke teen van het talud van de A10, (9) de onderdoorgang van de A10 t.h.v. de Schinkel, (10) de noordelijke teen van het talud van de A10 tot aan de Amstelveenseweg, (11) het midden van de Amstelveense weg tot aan de Fred Roeskestraat, (12) de zuidzijde van de Fred. Roeskestraat, (13) de zuidzijde van de Prinses Irenestraat denkbeeldig verlengd tot aan de Boerenwetering, (14) de westoever van de Boerenwetering denkbeeldig verlengd tot de noordelijke teen van het talud van de A10 en (15) de noordelijke teen van het talud van de A10.

Vergunninggebied Zuid-7 (Buitenveldert)

waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van de Amstel, (2) de gemeentegrens met Amstelveen volgend tot aan de gemeentegrens met Haarlemmermeer, (3) het midden van het Nieuwe meer, (4) de zuidelijke teen van het talud van de ring A10, (5) de westzijde van het fietspad langs de museumtramlijn, (6) de westzijde van de Jachthavenweg, (7) de noordzijde van de verlengde IJssloot, (8) midden van de Amstelveenseweg noordwaarts, (9) overzijde Amstelveenseweg incl. Amstelveenseweg no. 575,

(10) ringsloot gelegen aan de oostzijde van de bebouwing Amstelveenseweg no. 627 tot aan de noordzijde van de Overijsselweg, (11) Overijsselweg noordzijde, (12) Noordzijde Arent Jansz Ernststraat tot aan de oostzijde van de Buitenveldertselaan, (13) de oostzijde Buitenveldertselaan tot aan de zuidzijde van de hoofdrijbaan van de De Boelelaan, (14) de zuidzijde van de hoofdrijbaan van de De Boelelaan, (15) de oostzijde van de Europaboulevard en (16) de noordelijke teen van het talud van de ringweg A10,

•Uitgesloten van de vergunninggebieden zijn die adressen die op de door het dagelijks bestuur vastgestelde garagelijst staan.

Artikel 3

Deelvergunninggebieden

Binnen de in artikel 2 genoemde vergunninggebieden worden de volgende deelgebieden onderscheiden:

Vergunninggebied Zuid-2.1 (Willemspark-Concertgebouwbuurt, Museumkwartier),

waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van de Singelgracht, (2) het midden van de Boerenwetering, (3) het midden van het Noorderamstelkanaal, (4) het midden van de Stadiongracht tot aan de Amstelveenseweg oostzijde, (5) de Amstelveenseweg oostzijde, (6) de noordgrens van het Vondelpark tot aan de (Eerste) Constantijn Huygenstraat en (7) de zuidkant van het Zandpad;

Vergunninggebied Zuid-2.2 (Apollo en Stadionbuurt),waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van het Zuideramstelkanaal, (2) de achterzijde van de gevels van de zuidelijke bebouwing van de Diepenbrockstraat , (3) het midden van de Boerenwetering, (4) het midden van het Noorderamstelkanaal, (5) het midden van de Stadiongracht tot aan het parkeiland, (6) westelijke oeverlijn van de Schinkel (inclusief alle woonboten), (7) de ring A10, (8) het midden van de Amstelveenseweg tot aan het Zuideramstelkanaal en uitgezonderd het gebied dat begrensd wordt door: de voorzijde van de gevels van de noordelijke wand van de Eosstraat, tussen de Amstelveenseweg en de Hestiastraat; de voorzijde van de gevels van de westelijke wand van de Hestiastraat, tussen de Eosstraat en de Laan der Hesperiden; de westelijke kant van het Stadionplein en het midden van de Stadiongracht; de westelijke kant van de Amstelveenseweg tot aan de Eosstraat;

Vergunninggebied Zuid-2.3 (Hoofddorpplein en Schinkelbuurt),

waarvan de grenzen worden gevormd door (1) de zuidelijke kant van de rijweg op het Surinameplein, (2) de Amstelveenseweg oostzijde, (3) het midden van de Stadiongracht, (4) de denkbeeldige lijn westwaarts over de Schinkel tot en met woonboot no. 1aan het Jaagpad, het Spijtellaantje en de woonblokken aan de Generaal Vetterstraat (5) het Aalsmeerplein Zuidzijde en (6) het midden van de Westlandgracht;

Vergunninggebied Zuid-2.4 (Olympisch Kwartier en Stadion), waarvan de grenzen worden gevormd door (1) de voorzijde van de gevels van de noordelijke wand van de Eosstraat, tussen de Amstelveenseweg en de Hestiastraat, (2) de voorzijde van de gevels van de westelijke wand van de Hestiastraat, tussen de Eosstraat en de Laan der Hesperiden, (3) de westelijke kant van het Stadionplein, (4) het midden van de Stadiongracht en (5) de westelijke kant van de Amstelveenseweg tot aan de Eosstraat;

Vergunninggebied Zuid-3.1 (Noordpijp),waarvan de grenzen worden gevormd door: (1) het midden van de Singelgracht, (2) het midden van de Amstel, (3) het midden van de Ceintuurbaan, (4) het midden van de Boerenwetering;

Vergunninggebied Zuid-3.2 (Zuidpijp),waarvan de grenzen worden gevormd door: (1) het midden van de Ceintuurbaan, (2) het midden van de Amstel; (3) het midden van het Amstelkanaal, (4) het midden van de Boerenwetering;

Vergunninggebied Zuid-4.1(Rivierenbuurt Noord),waarvan de grenzen worden gevormd door het Amstelkanaal, de Amstel, het midden van de Vrijheidslaan, het midden van de Rooseveltlaan, het Europaplein, het Scheldeplein, de Wielingenstraat (inclusief P9) en de Boerenwetering;

Vergunninggebied Zuid-4.2 (Rivierenbuurt Zuid),waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van de Amstel, (2) President Kennedylaan zuidzijde, (3) westzijde Europaboulevard, (4) het midden van de Rooseveltlaan, (5) het midden van de Vrijheidslaan;

Vergunninggebied Zuid-4.3 (Veluwebuurt),waarvan de grenzen worden gevormd door (1) het midden van de Amstel, (2) noordelijke teen talud A10, (3) Europaboulevard westzijde, (4) de gevellijn van de bebouwing aan de President Kennedylaan zuidzijde.

Vergunninggebied Zuid7.1 (Gelderlandplein)

waarvan de grenzen worden gevormd door (1) A.J. Ernststraat tussen de Willem van Weldammelaan en de Van Leijenberghlaan (2) de van Leijenberghlaan tussen de A.J. Ernststraat en Geervliet (3) Loowaard tussen de Willem van Weldammelaan en de van Leijenberghlaan (4) Willem van Weldammelaan tussen de A.J. Ernststraat en Loowaard.

Artikel 4

Vergunningenplafond per (deel)vergunninggebied (niet zijnde milieuparkeervergunning).

Het vergunningenplafond voor bewonersvergunningen en bedrijfsvergunningen gezamenlijk bedraagt:

•Vergunninggebied Zuid-1 (Bedrijventerrein Schinkel): 1300

•Vergunninggebied Zuid-2.1

(Willemspark-Concertgebouwbuurt, Museumkwartier): 9500

Vergunninggebied Zuid-2.2 (Apollo-Stadionbuurt): 8500

Vergunninggebied Zuid-2.3 (Hoofddorpplein-Schinkelbuurt): 4600 Vergunninggebied Zuid-2.4 (Olympisch Kwartier en Stadion): 90

•Vergunninggebied Zuid-3.1 (Noordpijp): 3550

•Vergunninggebied Zuid-3.2 (Zuidpijp): 4300

•Vergunninggebied Zuid-4.1 (Rivierenbuurt Noord): 4500

•Vergunninggebied Zuid-4.2 (Rivierenbuurt Zuid): 3500

•Vergunninggebied Zuid-4.3 (Veluwebuurt): 1300

•Vergunninggebied Zuid-5 (Prinses Irenebuurt): 1400

•Vergunninggebied Zuid-6 (Zuidas): 0

•Vergunninggebied Zuid-7 (Buitenveldert excl. Gelderlandplein): 12000

Artikel 5

Milieuparkeervergunningenplafond per vergunninggebied

1.In afwijking van de Parkeerverordening wordt het plafond voor milieuparkeervergunningen voor de vergunningsgebieden Zuid-1 t/m Zuid-5 en deelvergunninggebied Zuid-7.1 vastgelegd op maximaal 5% als aandeel van het vergunningenplafond;

2.Het vergunningenplafond wordt bij een aanvraag van een milieuparkeervergunning voor bewoners, van een bewoner die op grond van artikel 16 lid 1 van de Parkeerverordening recht heeft op een milieuparkeervergunning voor bewoners met één verhoogd;

3.Het vergunningenplafond wordt bij een aanvraag van een milieuparkeervergunning voor bedrijven, van een bedrijf die op grond van artikel 17 lid 1 van de Parkeerverordening recht heeft op een milieuparkeervergunning voor bedrijven met één verhoogd;

4.Na verlening van een milieuparkeervergunning voor bewoners als bedoeld in lid 1 van dit artikel of een milieuparkeervergunning voor bedrijven wordt het vergunningenplafond terstond met één verlaagd tot het oorspronkelijke niveau, zoals genoemd in art 4;

5.Lid 2 t/m 4 zijn niet van toepassing op een vergunninggebied, waar het vergunningenplafond, dan wel milieuparkeervergunningenplafond 0 (nul) bedraagt.

Artikel 6

Meeverhuisregeling

1.Het vergunningenplafond, dan wel milieuparkeervergunningenplafond wordt bij een aanvraag om een bewonersvergunning, dan wel milieuparkeervergunning voor bewoners, van een bewoner die op grond van artikel 34 lid 4 van de Parkeerverordening recht heeft op 1 parkeervergunning met 1 verhoogd;

2.Na verlening van een bewonersvergunning, dan wel milieuparkeervergunning voor bewoners als bedoeld in lid 1 van dit artikel wordt het vergunningenplafond dan wel milieuparkeervergunningenplafond meteen met één verlaagd tot het oorspronkelijke niveau, zoals genoemd in artikel 4;

3.Lid 1 en 2 van dit artikel zijn niet van toepassing op een vergunninggebied, waar het vergunningenplafond, dan wel milieuparkeervergunningenplafond krachtens artikel 4 of artikel 5 op nul is vastgesteld;

4.Lid 1, 2 en 3 zijn van overeenkomstige toepassing bij een aanvraag voor een bedrijfsvergunning, dan wel een milieuparkeervergunning voor bedrijven.

Artikel 7

(Blok)tijden betaald parkeren.

Binnen het stadsdeel wordt parkeerbelasting geheven gedurende de volgende (blok)tijden:

•In vergunninggebied Zuid-1: ma t/m vrij van 09.00 uur – 19.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-2.1, voor het deel van het gebied waarvan de grenzen worden gevormd door: Koninginneweg westzijde, Emmastraat westzijde, het midden van het Noorder Amstelkanaal, het midden van de Stadiongracht, het midden van het Zuider Amstelkanaal, Amstelveenseweg westzijde, tot talud A10, het midden van de Schinkel, noordgrens stadsdeel, Amstelveenseweg oostzijde, zuidgrens van het Vondelpark: ma t/m za van 09.00 uur – 21.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-2.1, voor het deel van het gebied, waarvan de grenzen worden gevormd door: het Zandpad zuidzijde, het midden van de Singelgracht, het midden van de Boerenwetering, het midden van het Noorder Amstelkanaal, Emmastraat westzijde, Koninginneweg westzijde, zuidzijde Vondelpark: ma t/m za van 09.00 uur – 24.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-2: ma t/m za van 09.00 uur – 21.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-2.3: ma t/m za van 09.00 uur – 24.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-2.4: ma t/m za van 09.00 uur – 24.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-3: ma t/m za van 09.00 uur – 24.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-4.1: ma t/m za van 09.00 uur - 24.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-4.2: ma t/m za van 09.00 uur -21.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-4.3: ma t/m za van 09.00 uur tot 21.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-5: ma t/m za van 09.00 uur – 21.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-6:

binnen de ringweg A10: ma t/m za van 09.00 uur – 21.00 uur;

buiten de ringweg A10: ma t/m vrij van 09.00 uur – 19.00 uur;

•In vergunninggebied Zuid-7: ma t/m vrij van 09.00 uur – 19.00 uur.

Artikel 8

Overloopgebieden.

1.VergunninggebiedZuid-1 (Bedrijventerrein Schinkel) wordt aangewezen als overloopgebied voor Zuid-2.3 (Hoofddorpplein en Schinkelbuurt) met een maximum van 500 vergunningen;

2.VergunninggebiedZuid-2 ((Hoofddorppleinbuurt, Schinkelbuurt, Willemspark-Concertgebouwbuurt, Museumkwartier, Apollo en Stadionbuurt, Olympisch Kwartier), fungeert als overloopgebied voor vergunninggebied Zuid-3.1 (Pijp Noord) met een maximum van 200 vergunningen;

3.VergunninggebiedZuid-4.3 (Rivierenbuurt/Veluwebuurt) wordt aangewezen als overloopgebied voor vergunninggebied Zuid-4.1, Zuid-4.2, uitsluitend voor wat betreft de parkeerplaatsen aan de Mirandalaan, de Zuidelijke wandelweg vanaf no. 1 tot aan no. 39 beide zijden van de hoofdrijbaan (niet de ventweg), en vanaf no. 39 aan de zijde van de rijbaan waar parkeren is toegestaan tot aan de Veluwelaan, alsmede de parkeervakken op het gedeelte van de ventweg aan de President Kennedylaan zuidzijde tussen no. 5 en de inrit langs het Politiebureau no.11, met een maximum van 240 vergunningen.

Artikel 9

Aantal te verlenen bewoners- en milieuparkeervergunningen voor bewoners

1.Het aantal te verlenen bewonersvergunningen dan wel milieuparkeervergunningen per zelfstandige woning bedraagt:

a. maximaal 1 in de deelvergunninggebieden Zuid-2.1, Zuid-2.3, Zuid-3.1, Zuid-3.2,

Zuid-4.1 en Zuid-4.2,

b. maximaal 2 in vergunninggebied Zuid-1 en deelvergunninggebieden Zuid-2.2,

Zuid-4.3 en vergunninggebied Zuid-5;

c. maximaal 3 in vergunninggebied Zuid-7;

d. 0 in vergunninggebied Zuid-6 (Zuidas), het deelvergunninggebied Zuid- 2.4

(Olympisch Stadion en Olympisch Kwartier).

2.Het aantal te verlenen bezoekersvergunningen per zelfstandige woning bedraagt in stadsdeel Zuid maximaal 1.

3.Het aantal te verlenen bewonersvergunningen dan wel milieuparkeervergunningen voor bewoners per zelfstandige woning wordt verminderd met het aantal op hetzelfde adres verleende bedrijfsvergunningen en milieuparkeervergunningen voor bedrijven;

4.Het aantal bewonersvergunningen wordt verminderd met het aantal op hetzelfde adres verleende milieuparkeervergunningen voor bewoners (conform artikel 9, lid 6van de Parkeerverordening);

5.Het aantal te verlenen milieuparkeervergunningen voor bewoners wordt verminderd met het aantal op hetzelfde adres verleende bewonersvergunningen (conform artikel 16, lid 4 van de Parkeerverordening);

6.Indien binnen een vergunninggebied het vergunningenplafond is bereikt wordt per zelfstandige woning geen volgende bewonersvergunning, dan wel volgende milieuparkeervergunning voor bewoners verleend.

Artikel 10

Aantal te verlenen bedrijf- en milieuparkeervergunningen voor bedrijven

1.Het aantal te verlenen bedrijfsvergunningen dan wel milieuparkeervergunningen per bedrijf bedraagt:

a. 1 per 10 werknemers in alle (deel)vergunninggebieden uitgezonderd

vergunninggebieden Zuid-1 en Zuid-7 (exclusief deelvergunninggebied Zuid 7.1

(Gelderlandplein). Bedrijven tot en met 10 werknemers krijgen 1 vergunning, 11

tot en met 20 werknemers 2 vergunningen, enz.;

b. 1 per 4 werknemers in vergunninggebied Zuid-1 (bedrijventerrein Schinkel)

kentekengebonden of met wisselend kenteken waarbij bedrijven tot en met 4

werknemers 1 vergunning krijgen, 5 t/m 8 werknemers 2 vergunningen, enz.;

c. maximaal 1 per 2 werknemers in vergunninggebied Zuid 7 (Buitenveldert)

d.1 per 5 werknemers in deelvergunninggebied Zuid-7.1 (Gelderlandplein);

e.0 in vergunninggebied Zuid 6 (Zuidas).

2.Het aantal op basis van dit artikel te verlenen bedrijfsvergunningen wordt verminderd met het aantal verleende bedrijfsvergunningen met wisselend kenteken, het aantal verleende hulpverlenervergunningen en het aantal verleende milieuparkeervergunningen voor bedrijven;

3.verleende bedrijfsvergunningen, het aantal verleende bedrijfsvergunningen met wisselend kenteken en het aantal verleende hulpverlenervergunningen conform art.17 lid 4 Parkeerverordening;

4.Indien het bedrijfswagens met een grijs kenteken betreft kan aan een bedrijf met minder dan 15 werknemers in dienstverband maximaal 3 extra bedrijfsvergunningen dan wel milieuparkeervergunningen worden verleend;

5.Het aantal per bedrijf te verlenen bedrijfsvergunningen dan wel milieuparkeervergunningen voor bedrijven wordt verminderd met het aantal op hetzelfde adres verleende bewonersvergunningen en milieuparkeervergunningen voor bewoners.

6.Het Dagelijks Bestuur kan op art. 10 lid 7 van de Parkeerverordening (i.c. aantal te verlenen bedrijfsvergunningen moet verminderd worden met het aantal aanwezige parkeerplaatsen op eigen terrein) een uitzondering maken voor bedrijven met een volcontinu bedrijfsproces die afhankelijk zijn van de fysieke aanwezigheid van klanten en beschikken over congresfaciliteiten voor meer dan honderd personen, en de bij het bedrijf behorende of zich op het grondgebied van het bedrijf bevindende stallingplaatsen en/of belanghebbendenparkeerplaatsen worden uitsluitend gebruikt door klanten en personeel van het bedrijf, tenzij het Dagelijks Bestuur expliciet toestemming heeft gegeven om voornoemde plaatsen ter beschikking te stellen aan derden.

Artikel 11

Sportverenigingvergunning.

Gelet op artikel 13 lid 2 van de Parkeerverordening bedraagt het aantal te verlenen sportverenigingvergunningen in alle vergunninggebieden maximaal tien per sport-organisatie, waarbij het aantal af te geven vergunningen gerelateerd is aan het aantal leden met een uitgiftenorm 1 parkeervergunning op 10 ingeschreven en betalende leden.

Artikel 12

De volkstuinvergunning.

1.Een volkstuinvergunning kan worden verleend aan een rechtspersoon die blijkens zijn statuten tot doel heeft een volkstuincomplex te beheren en over een volkstuin-complex beschikt in een vergunninggebied van stadsdeel Zuid;

2.Het aantal te verlenen volkstuinvergunningen bedraagt per volkstuincomplex maximaal 1 per 3 percelen.

Artikel 13

De maatschappelijke vergunning

1.Het dagelijks bestuur verleent maatschappelijke vergunningen aan zorginstellingen en aan bureaus van de Politie Amsterdam-Amstelland en aan onderwijsinstellingen behorend tot het basis- en/of voortgezet onderwijs.

2.Het aantal te verlenen maatschappelijke vergunningen bedraagt per bureau van de Politie, en/of zorg- en/of onderwijsinstelling maximaal het aantal op basis van artikel 10 van de Verordening te verlenen bedrijfsvergunningen.

Artikel 14

Vergunningen met wisselend kenteken (op code)

1.Het dagelijks bestuur kan op –gemotiveerd- verzoek van aanvrager de volgende vergunningenmet wisselend kenteken verlenen:

a. De maatschappelijke vergunning;

b. De hulpverleningsvergunning als bedoeld in artikel 15 van de Verordening;

2. De milieuparkeervergunning voor bedrijven als bedoeld in artikel 17 van de Verordening, indien is voldaan aan het 1e lid onder a. of b. van artikel 18 van de Verordening;

d. De autodeelvergunning, als bedoeld in artikel 19 van de Verordening;

e. De bedrijfsvergunning als bedoeld in artikel 10 van de Verordening indien voldaan is aan artikel 11 eerste lid onder a of bvan de Verordening;

3.Voor de vergunninggebieden Zuid-4, Zuid-5, Zuid-6 en Zuid-7 (exclusief Zuid-7.1 Gelderlandplein) geldt tevens dat opgemotiveerd verzoek van aanvrager de volgende vergunningen met wisselend kenteken kunnen worden verleend:

a.De sportverenigingvergunning, als bedoeld in artikel 13 van de Verordening;

b. De volkstuinvergunning, als bedoeld in artikel 14 van de Verordening;

c. De belanghebbendenvergunning, als bedoeld in artikel 25 van de Verordening.

Artikel 15

Ambulante handelaar.

Aan de ambulante handelaar wordt als extra voorwaarde voor vergunningverlening gesteld dat hij minimaal drie dagen per week werkzaam is in het betrokken vergunninggebied

Artikel 16

Beperking geldigheid parkeervergunningen

1.Een bewonersparkeervergunning, bedrijfsparkeervergunning, overloopparkeervergunning, milieuparkeervergunning voor bewoners, milieuparkeervergunning voor bedrijven, sportverenigingvergunning, volkstuinvergunning, autodeelvergunning, maatschappelijke vergunning en mantelzorgvergunning zijn niet geldig van ma t/m za tussen 09.00 uur en 18.00 uur in de volgende (gedeelten) van straten, -met uitzondering van de parkeerplaatsen die gereserveerd zijn voor het opladen van elektrische auto’s-:

∘Pieter Corneliszoon Hooftstraat, tussen de Van Baerlestraat en de

Hobbemastraat;

∘Van Baerlestraat, tussen de Vossiusstraat en de De Lairessestraat;

∘Cornelis Schuytstraat, tussen de Willemsparkweg tot en met het pleintje ter

hoogte van de Johannes Verhulststraat;

∘Beethovenstraat, tussen de Apollolaan en de Stadionweg;

∘Ferdinand Bolstraat, tussen de Stadhouderskade t/m het Cornelis

Troostplein;

∘De Ceintuurbaan tussen de Ruysdaelkade en het Sarphatipark;

∘Albert Cuypstraat; Hoofddorpweg; Zeilstraat; Van Woustraat, Rijnstraat,

Scheldestraat en Maasstraat tussen Amstelkade en Uiterwaardenstraat;

1.In alle blauwe zones in Buitenveldert;

2.In de Fred Roeskestraat op het gedeelte dat ligt ten oosten van de bebouwing van het uitvaartcentrum.

Artikel 17

Parkeerduurbeperking

1.Binnen het stadsdeel geldt een parkeerduurbeperking als bedoeld in artikel 31 van

de Parkeerverordening van 60 minuten in de volgende straten of gebieden, dagen van de week en tijdsperioden:

•Van Woustraat, Zeilstraat en Hoofddorpweg:

maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur en zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur;

•Ceintuurbaan tussen Ruysdaelkade en Sarphatipark, Ferdinand Bolstraat, tussen Ceintuurbaan t/m het Cornelis Troostplein, Beethovenstraat tussen Apollolaan en Stadionweg, Rijnstraat, Maasstraat tussen de Amstelkade en Uiterwaardenstraat en de Scheldestraat:

maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 18.00 uur.

1.Binnen het stadsdeel is in delen van Buitenveldert Noord een parkeerduurbeperking ingesteld van 3 uur.

Artikel 18

Belanghebbendenparkeerplaatsen en parkeervergunningen.

Een belanghebbendenparkeerplaats wordt op aanvraag op kenteken toegekend aan:

1.Hulpverleners in de eerste lijnzorg (huisartsen, verloskundigen), indien er geen beschikking is over een bij het praktijkadres of huisadres gelegen stallingsplaats.

Voor deze doelgroep worden per belanghebbendenparkeerplaats maximaal 3 belanghebbendenvergunningen op kenteken verleend;

2.Beroepsconsuls met een maximum van 1 gereserveerde belanghebbenden-parkeerplaats per consul;

3.Autodeelorganisaties

Artikel 19

Ingangsdatum parkeervergunningen en bijzondere vergunningen

De ingangsdatum van parkeervergunningen en bijzondere vergunningen is altijd de eerste dag van de maand.

Artikel 20

Hardheidsclausule.

Het dagelijks bestuur is bevoegd, in gevallen waarin toepassing van dit uitwerkingsbesluit naar zijn oordeel tot een bijzondere hardheid leidt, ten gunste van de aanvrager af te wijken van het bepaalde in dit uitwerkingsbesluit.

Artikel 21

Inwerkingtreding

Dit uitwerkingsbesluit treedt in werking een dag na publicatie

Artikel 22

Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als Uitwerkingsbesluit Parkeren stadsdeel Zuid 2014.

Bestuurlijke achtergrond

  • -De Parkeerverordening 2013 (vastgesteld op 3 april 2013);

  • -Parkeerbelastingverordening 2014

  • -Uitwerkingsbesluit Parkeren: Stadsdeel Zuid formuleert beleid op het gebied van

    parkeervergunningverlening.

Namens deze,

S.Teeuwisse

afdelingsmanager Beleidsrealisatie Fysiek Domein

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Een belanghebbende bij dit besluit kan op grond van artikel 20 van de W egenverkeerswet 1994 beroep instellen . Ingevolge artikel 7.1 van de Algemene wet bestuurs recht, dient men alvorens beroep in te stellen, tegen het besluit bezwaar te maken.

Een bezwaarschrift dient binnen zes weken na de publicatiedatum van dit besluit in de Staatscourant te worden ingediend bij het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van s tadsdeel Zuid, afdeling Juridische Zaken, postbus 74019, 1070 BA Amsterdam. Het bezwaarschrift dient te voldoen aan een aantal voorschriften: het dient te worden ondertekend en bevat ten minste uw naam en adres, een dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt en de gronden van het bezwaar.

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. In geval van onverwijlde spoed kunt u hangende de bezwaarschriftprocedure, een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Een dergelijk verzoek dient te worden ingediend bij de rechtbank Amsterdam, Sector Bestuursrecht, afdeling Voorlopige Voorzieningen, postbus 75850, 1070 AW Amsterdam.

Voor het vragen van een voorlopige voorziening is griffiegeld verschuldigd. De griffier van de rechtbank kan u daarover meer informatie geven.

Naar boven