Beleidsregels eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2014

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum;

Gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2014;

Overwegende dat de raad in de Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2014 heeft bepaald dat het college ter uitwerking van die verordening nadere regels kan stellen;

Besluiten:

Vast te stellen de Beleidsregels eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2014

 

HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN 

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • 1.a. 24-uurs opvang: tijdelijk verblijf gedurende een volledig etmaal of langer, al of niet op een geheim adres, voor personen die, door een of meer problemen, al dan niet gedwongen de thuissituatie hebben verlaten en niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving dan wel voor vrouwen die, al dan niet gedwongen, de thuissituatie hebben verlaten in verband met problemen van relationele aard of geweld;

  • 2.b. Bijstandsnorm: van toepassing zijnde norm als bedoeld in de artikelen 20 tot en met 30 van de Wet werk en bijstand en het gemeentelijke beleid op grond van artikel 12 van de Wet werk en bijstand;

  • 3.c. Cliënt: natuurlijk persoon van 18 jaar of ouder, die eventueel samen met minderjarige kinderen gebruik maakt van een voorziening voor 24-uurs opvang als bedoeld in artikel 1 onder a van de verordening;

  • 4.d. College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum;

  • 5.e. Eigen bijdrage: eigen bijdrage die de cliënt verschuldigd is voor verblijf in de maatschappelijke opvang of vrouwenopvang als bedoeld onder a;

  • 6.f. Instelling: organisatie die een voorziening voor maatschappelijke opvang of vrouwenopvang exploiteert met een subsidie op grond van de algemene subsidieverordening van de gemeente dan wel in opdracht van de gemeente door middel van aanbesteding en inkoop;

  • 7.g. Nibud: Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

  • 8.h. Norm voor persoonlijke uitgaven: het van toepassing zijnde normbedrag vermeld in artikel 23, eerste lid, van de Wet werk en bijstand, vermeerderd met de standaardpremie als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder g van de Wet op de zorgtoeslag.

  • 9.i. Verblijf: de onder a bedoelde voorziening die in elk geval een slaapplaats en douchegelegenheid bevat inclusief voeding dan wel de gelegenheid om zelf voeding te bereiden, eventueel aangevuld met andere diensten en faciliteiten zoals begeleiding, energielevering, internet-, televisie- en telefoonaansluiting, schoonmaak, inventaris en linnengoed;

  • 10.j. Verordening: Verordening eigen bijdragen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2014;

  • 11k. Wet: Wet maatschappelijke ondersteuning;

  • 12l. WWB: Wet werk en bijstand.

Artikel 2. Instellingen voor 24-uurs opvang

De ingevolge artikel 2, eerste lid van de verordening aan te wijzen instellingen voor 24-uurs opvang, inclusief crisisopvang en begeleid wonen, zijn:

  • 1.de Cocon;

  • 2.de Vluchtheuvel.

HOOFDSTUK 2 EIGEN BIJDRAGEN, VASTSTELLING EN INNING

 

Artikel 3. Hoogte en vaststelling eigen bijdragen

  • 1.De hoogte van de minimale eigen bijdrage als bedoeld in artikel 3, derde tot en met zesde lid van de verordening wordt per kalenderjaar vastgesteld op basis van de bijstandsnorm en norm voor persoonlijke uitgaven per 1 januari van het betreffende kalenderjaar.

  • 2.Voor cliënten met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm gelden vaste eigen bijdragen.

  • 3.Voor cliënten met een inkomen boven 110% van de bijstandsnorm wordt de in het vierde lid bedoelde vaste eigen bijdrage verhoogd met 10% van de vaste eigen bijdrage;

  • 4.Indien de cliënt geen voeding of voedingsbijdrage van de instelling ontvangt wordt de norm voor persoonlijke uitgaven vermeerderd met een extra bedrag. Dit bedrag is gelijk aan het bedrag, dat het Nibud in het betreffende jaar berekent als gemiddelde kosten voor voeding. Indien dit bedrag niet bekend is, wordt aangesloten bij de normen van het voorgaande jaar.

  • 5.Indien de cliënt geen voeding of voedingsbijdrage van de instelling ontvangt bedraagt de eigen bijdrage maximaal de kostprijs van de opvang zijnde € 510,- per maand.

  • 6.De eigen bijdrage geldt voor de duur dat de cliënt gebruik maakt van 24-uurs opvang indien de cliënt meer dan drie kalenderdagen gebruik maakt van 24-uurs opvang.

  • 7.Na afloop van het kalenderjaar waarin de cliënt gebruik maakt van 24-uurs opvang wordt de eigen bijdrage opnieuw vastgesteld.

  • 8.Gedurende het kalenderjaar kan de eigen bijdrage slechts worden bijgesteld, indien de inkomsten op grond waarvan de eigen bijdrage is vastgesteld, zijn vervallen of verminderd.

  • 9.Voor elk kalenderjaar worden de eigen bijdragen uitgewerkt in een aparte bijlage die onderdeel uitmaakt van deze beleidsregels.

Artikel 4. Bepalen inkomen cliënt

  • 1.Onder inkomsten wordt verstaan alle inkomensbestanddelen waarover de cliënt beschikt of redelijkerwijs kan beschikken, in ieder geval inkomsten uit of in verband met arbeid, inkomsten uit vermogen, sociale zekerheidsuitkeringen, uitkeringen tot levensonderhoud op grond van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek dan wel inkomsten die naar hun aard met deze inkomsten en uitkeringen overeenkomen.

  • 2.Voor het bepalen van het in artikel 3, vijfde lid bedoelde inkomen wordt uitgegaan van de netto inkomsten van de cliënt in de maand van opvang.

  • 3.De netto inkomsten als bedoeld in het tweede lid worden, voor zover het inkomsten uit of in verband met arbeid en sociale zekerheidsuitkeringen betreft, vermeerderd met 5% vakantietoeslag.

 

Artikel 5. Vaststelling en inning eigen bijdrage per cliënt

Het college kan de vaststelling en inning van de eigen bijdrage per cliënt, als bedoeld in artikel 3, vierde lid van de verordening, opdragen aan de instelling die de opvang verzorgt.

 

Artikel 6. Kortdurend verblijf als gevolg van een crisissituatie

    • 1. De hoogte van de in artikel 2, vierde lid van de verordening genoemde tegemoetkoming in de kosten wordt afgeleid van de eigen bijdrage als bedoeld in artikel 3, vierde lid.

    • 2. Het in het eerste lid bedoelde bedrag per dag wordt als volgt berekend: vaste eigen bijdrage per maand, maal 12, gedeeld door 365,25.

    • 3. Mocht het ingeschatte kortdurende verblijf als gevolg van een crisissituatie toch langer duren dan drie kalenderdagen, dan wordt alsnog een eigen bijdrage vastgesteld op basis van artikel 3 en wordt het eventueel reeds door de instelling in rekening gebrachte bedrag verrekend met deze eigen bijdrage.

HOOFDSTUK 3 SLOTBEPALINGEN

Artikel 7. Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden gelijktijdig met de Verordening eigen bijdrage maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2014 in werking.

Artikel 8. Citeertitel

Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als: Beleidsregels eigen bijdrage maatschappelijke opvang en vrouwenopvang gemeente Hilversum 2014.

  

Hilversum 18 maart 2014

 

Burgemeester en wethouders van Hilversum

de secretaris de burgemeester

 

 

I.C. de Vries P.I. Broertjes

Naar boven