Aanvragen koninklijke onderscheiding

In de gemeente Leek zijn veel mensen die zich inzetten voor vele doelen, vaak zonder eigenbelang en in alle bescheidenheid. Deze mensen komen in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding, net als ieder ander met bijzondere verdiensten voor de samenleving. Uitzonderlijke verdiensten zijn verdiensten die uitgaan boven wat normaal gesproken van iemand verwacht mag worden. Daarbij is het belangrijk dat deze verdiensten langere tijd - minimaal 15 jaar - zijn verricht en dat er sprake is van een bijzondere uitstraling naar de samenleving. Tegenwoordig wordt veel gewicht toegekend aan de uitoefening van maatschappelijke functies, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Een 40-jarig dienstverband bij een werkgever is niet genoeg. Iedereen kan iemand voordragen voor een lintje.

Dien uw voorstel voor een lintje op tijd in! De behandeling van een voorstel voor een koninklijke onderscheiding kost veel tijd. Als het de bedoeling is dat de onderscheiding wordt uitgereikt tijdens de jaarlijkse 'lintjesregen' in april, dan is het een voorwaarde dat u uw voorstel uiterlijk 1 augustus voorafgaand aan dat jaar indient bij de burgemeester.

Soms is het mogelijk een onderscheiding 'bij bijzondere gelegenheid' uit te reiken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk wanneer de werkzaamheden beëindigd worden of bij vertrek uit Nederland. Stel bij de gewenste datum van uitreiking een passende gelegenheid voor die samenhangt met het merendeel van de verdiensten. U moet dan rekening houden met een aanvraagtermijn van zes maanden vóór de beoogde uitreikingsdatum.

Zie voor meer informatie de website www.lintjes.nl. Ook kunt u via www.lintjes.nl een aanvraagformulier en de brochure 'Ere wie ere toekomt' downloaden.

Voordat u een voorstel indient, kunt u het beste eerst contact opnemen met de gemeente Leek, mevrouw L.T. Spa-Wagenaar, medewerker Kabinetszaken, tel. (0594) 55 15 15.

Zij geeft u meer informatie en attendeert u op belangrijke details. Zij kan ook de brochure en voorstelformulieren toesturen.

Naar boven