34 307 Verslagen van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven

Nr. 17 VERSLAG OVER HET BURGERINITIATIEF «FARAO DER NEDERLANDEN»

Vastgesteld 1 april 2016

Het burgerinitiatief

Het burgerinitiatief «Farao der Nederlanden» is door de initiatiefnemer op 10 november 2015 aangeboden aan de voorzitter van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven.

Het initiatief luidt als volgt:

«Wij, burgers van Nederland, constaterende dat ons land behoefte heeft aan een farao, overwegende dat Arjen Lubach voor deze functie het meest geschikt is, verzoeken de Tweede Kamer Arjen Henrik Lubach, geboren 22 oktober 1979, te erkennen als de eerste farao der Nederlanden Arjen Henrik 1, te erkennen dat de titel «Farao der Nederlanden» louter te verkrijgen is door erfrecht, en de geboortedag van farao Arjen Henrik 1 der Nederlanden, 22 oktober, te erkennen als nationale feestdag.»

Ontvankelijkheid

De commissie heeft onderzocht of het burgerinitatief voldoet aan de voorwaarden die de Kamer heeft gesteld om door haar behandeld te worden, welke behandeling uit zal monden in een uitspraak van de Kamer over het verzoek.

De commissie heeft aan de hand van de gebruikelijke steekproef geconstateerd dat het burgerinitiatief is voorzien van de minimaal vereiste 40.000 geldige steunbetuigingen. Deze zijn langs digitale weg verzameld. Daarmee voldoet het burgerinitiatief aan het vormvereiste met betrekking tot burgerinitiatieven van het reglement van de commissie.

Bij brief van 30 december 2015 heeft de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken gevraagd haar te adviseren of het voorstel in de twee jaar voorafgaande aan de indiening van het burgerinitiatief in concluderende zin in de Kamer aan de orde is geweest. Ook is de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken verzocht te adviseren over de voorwaarde dat het burgerinitiatief geen zaken mag bevatten die strijdig zijn met de Grondwet en de goede zeden (artikel 132a, lid 2, onderdeel e, Reglement van Orde Tweede Kamer (RvO). In de brief van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van 14 januari 2016 wordt gemeld dat de commissie in haar procedurevergadering van dezelfde datum heeft besloten af te zien van het uitbrengen van een advies over dit voorstel en niet wil treden in de taken en bevoegdheden van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven.

Op basis van eigen onderzoek stelt de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven vast dat het onderwerp van het burgerinitiatief «Farao» de afgelopen twee jaar niet heeft geleid tot een uitspraak van een Kamermeerderheid in de vorm van een motie of anderszins. Zij is derhalve van oordeel dat het burgerinitiatief ook voldoet aan de voorwaarde ten aanzien van het 2-jaarscriterium vastgelegd in artikel 132a, lid 2, onderdeel c RvO.

Vervolgens heeft de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven getoetst of het voorstel voldoet aan de overige ontvankelijkheidscriteria ex artikel 132a RvO en de vormvereisten van het reglement van de commissie. De volgende overwegingen zijn daarbij aan de orde gekomen:

  • Een initiatief moet een concreet voorstel behelzen, dat nauwkeurig omschreven en gemotiveerd is. Het voorliggend voorstel is te onbepaald om te behandelen.

  • Het voorstel betreft een onderwerp waar de Kamer niet over gaat. De titel «farao» is geen publiekrechtelijke titel of functie en de Kamer gaat niet over de toekenning van feesttitels; dat is een privékwestie.

  • Indien wel een publiekrechtelijke titel wordt beoogd dan moet worden vastgesteld dat het stelsel van adeldomsverlening en de erfelijkheid van de titulatuur de titel van «farao» niet kent. In alle gevallen geschiedt verlening van titels bij koninklijk besluit en is dus niet een bevoegdheid van het parlement.

  • Indien met het voorstel beoogd wordt de titel en functie van farao in te voeren in de zin zoals deze in het oude Egypte functioneerde, moet worden vastgesteld dat het gaat om een voorstel dat de Grondwet betreft en om die reden niet ontvankelijk is.

  • Bovendien moet worden vastgesteld dat de farao in Egypte regeerde als godheid en het voorstel derhalve ook in strijd is met de in ons land diepgewortelde normen en waarden.

Op grond van deze overwegingen komt de commissie tot het oordeel dat het voorstel niet ontvankelijk is.

Voorstel

De commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven stelt de Kamer voor het burgerinitiatief «Farao» niet-ontvankelijk te verklaren omdat het niet voldoet aan alle ontvankelijkheidscriteria en vormvereisten die in het Reglement van Orde van de Tweede Kamer en in het reglement van de commissie ten aanzien van een bugerinitiatief worden gesteld.

De voorzitter van de commissie, Neppérus

De griffier van de commissie, Roovers

Naar boven