Vragen van het lid Bosman (VVD) aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over een gesprek met Professionalisering L.V.V. Bonaire (ingezonden 17 november 2017).

Antwoord van Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ontvangen 18 april 2018). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017–2018, nr. 614. Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017–2018, nr. 1473.

Hierbij bied ik u mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de antwoorden aan op de schriftelijke vragen aan mij gesteld door het lid Bosman (VVD) over de begroting van het Openbaar Lichaam Bonaire voor het dienstjaar 2017, inzake de Landbouw, Veeteelt en Visserij (L.V.V.) (ingezonden op 12 maart 2018, kenmerk 2018Z04283) en over een gesprek met Professionalisering L.V.V. Bonaire (ingezonden op 17 november 2017, kenmerk 2017Z15652).

Ter beantwoording van de vragen over een gesprek met Professionalisering L.V.V. heb ik op 4 december in een ambtsbericht aan de gezaghebber van Bonaire gevraagd om inlichtingen te verstrekken (brief bijgevoegd)1. Het bestuurscollege van Bonaire heeft mij per brief d.d. 30 januari van een reactie voorzien (brief eveneens bijgevoegd)2. Ter beantwoording van deze vragen was het noodzakelijk om daarna aanvullende informatie van Bonaire op te vragen en in contact met het Ministerie van LNV te treden. Dit proces heeft helaas meer tijd genomen dan voorzien. Gelet op de onderlinge samenhang, heb ik er voor gekozen om de antwoorden op de meer recent gestelde vragen van het lid Bosman over de begroting van het Openbaar Lichaam Bonaire voor het dienstjaar 2017 inzake L.V.V., gelijktijdig aan u te doen toekomen.

Vraag 1, 2 en 3

Bent u bekend met het projectplan Professionalisering L.V.V. Bonaire?

Bent u van mening dat een professionalisering van de landbouw bij kan dragen aan economische ontwikkeling en armoedebestrijding op Bonaire?

In hoeverre zou dit projectplan hier een rol kunnen spelen?

Antwoord 1, 2 en 3

Ja, ik ben bekend met het projectplan Professionalisering L.V.V. Bonaire. Dit is een projectplan waarbij de dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij (dienst LVV) wordt geprofessionaliseerd om de landbouwsector op Bonaire verder te kunnen ontwikkelen. De afhankelijkheid van voedselimporten kan hierdoor verminderd worden en dit kan bijdragen aan het verminderen van het armoedeprobleem.

Vraag 4 en 5

Welke belemmeringen worden opgeworpen door het eilandsbestuur van Bonaire om deze organisatie aan de slag te laten gaan?

Welke ondersteuning is er vanuit Nederland beschikbaar voor deze of soortgelijke organisaties?

Antwoord 4 en 5

Op 2 september 2015 is een Memorandum of Understanding (MoU) getekend door de toenmalige Staatssecretaris van Economische Zaken (EZ) met het openbaar lichaam Bonaire (OLB) over de ontwikkeling van landbouw op Bonaire. Er is onder andere overeengekomen dat het OLB en het Ministerie van EZ zich gezamenlijk inzetten om de dienst LVV van het OLB om te vormen tot een expertisecentrum en een proeftuin op het gebied van land- en tuinbouw, zodat deze zijn ondersteunende en aanjagende functie kan vervullen. Hiermee is beoogd dat de organisatie de agro-ondernemers met plannen voor Bonaire ondersteunt en aanmoedigt om te investeren.

Aanvankelijk is op 4 augustus 2017 een plan van aanpak Professionalisering L.V.V. Bonaire door het bestuurscollege goedgekeurd. Daarna is de samenstelling van het bestuurscollege gewisseld, is dit goedgekeurde plan terzijde geschoven en is een ander plan van aanpak goedgekeurd. Dit laatste plan past evenwel naar het oordeel van het Ministerie van LNV niet in de oorspronkelijke intenties van het in 2015 ondertekende MoU. Hierdoor is de verdere uitwerking, besluitvorming en uitvoering in relatie tot het ontwikkelen van het LVV terrein vooralsnog gestagneerd.

Het Ministerie van LNV wil nu eerst, samen met mijn ministerie, in overleg met het openbaar lichaam treden om te bezien op welke wijze het LVV terrein kan worden ontwikkeld in de oorspronkelijke zin van het MoU en welke organisaties hierbij een bijdrage kunnen leveren.

De ontwikkeling van landbouw en veeteelt op Bonaire vind ik van elementair belang. Het realiseren van een eigen voedselvoorziening draagt bij aan de ontwikkeling van en de armoedebestrijding op Bonaire. Het is mij bekend dat er op Bonaire ook andere initiatieven zijn, onder andere waar de Kamer van Koophandel bij betrokken is. Zeker als de verdere ontwikkeling van de dienst LVV en de uitvoering van het MoU blijvend stagneert, bezie ik met mijn collega van LNV hoe die alternatieve initiatieven kunnen worden gestimuleerd.


X Noot
1

bijlage bij Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017–2018, nr. 1818, is ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

X Noot
2

bijlage bij Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017–2018, nr. 1818, is ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven