Vragen van het lid Marcouch (PvdA) aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de doodsoorzaak van een gedetineerde die in 2011 is overleden (ingezonden 23 juni 2014).

Antwoord van Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 11 juli 2014)

Vraag 1

Kent u het bericht «Lijk arrestant Ihsan Gürz vol sporen van politiegeweld»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2 en 3

Kent u de inhoud van het in het bericht genoemde rapport van de forensisch medisch specialist?

Is de inhoud van het rapport voor u aanleiding nog eens de doodsoorzaak van de genoemde gedetineerde te onderzoeken? Zo ja, waarom en op welke wijze gaat u dit bewerkstelligen? Zo nee, waarom niet en waarom wijkt de conclusie van het genoemde rapport van de forensisch medisch specialist over de doodsoorzaak van de gedetineerde af van de eerder vastgestelde doodsoorzaak?

Antwoord 2 en 3

Er is op dit moment een procedure aanhangig ter behandeling van een klacht die op grond van artikel 12 Wetboek van Strafvordering is ingediend vanwege het besluit van het openbaar ministerie om geen vervolging in te stellen in verband met het overlijden van betrokkene. Het betreffende rapport is opgesteld in opdracht van nabestaanden van betrokkene en is door hen ingebracht in deze procedure. Het openbaar ministerie heeft mij meegedeeld zodoende bekend te zijn met dit rapport. Nu deze zaak onder de rechter is, kunnen er geen mededelingen over worden gedaan.

Naar boven