Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3768

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de inval van de Rijksrecherche bij een journalist van De Telegraaf. (Ingezonden 19 juni 2009)

1

Wat was de aanleiding voor de Rijksrecherche om donderdagochtend 18 juni 2009 een inval te doen in de woning van een journaliste van De Telegraaf?1

2

Welke informatie hoopte de Rijksrecherche aan te treffen in het huis van bovengenoemde journaliste die nog niet eerder in De Telegraaf was gepubliceerd?

3

Welke aanwijzingen heeft u dat het hier gaat om informatie die een bedreiging is voor de nationale veiligheid?

4

Hoe verhoudt zich deze inval tot het verschoningsrecht van journalisten, dat is het belang van waarheidsvinding en de noodzaak van bronbescherming?

5

Wordt de informatie die door de Rijksrecherche wordt gezocht ter beschikking gesteld aan de commissie Davids, die onderzoek doet naar de besluitvorming over de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak?

Antwoord

Antwoord van minister Hirsch Ballin (Justitie), mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (ontvangen 8 september 2009), Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 3213

1 t/m 4

Documenten worden als «staatsgeheim» geclassificeerd wanneer ze informatie bevatten die schadelijk kan zijn voor de belangen van de Staat wanneer deze terechtkomt in handen van personen die niet gerechtigd zijn van de informatie kennis te nemen. Het onrechtmatige bezit en openbaar maken van dergelijke informatie is strafbaar.

De aanleiding voor het onderzoek was een ambtsbericht van de AIVD waaruit bleek dat de journaliste hoogstwaarschijnlijk in het bezit was van staatsgeheime documenten en/of informatie.

Doel van het bezoek aan de journaliste was het in beslag nemen van de documenten ten aanzien waarvan de verdenking van het schenden van staatsgeheimen is ontstaan, niet het achterhalen van bronnen van de journaliste. De rechter-commissaris heeft eerst de journaliste verzocht de staatsgeheime informatie vrijwillig af te staan ter in beslagname. Met het oog op het verschoningsrecht van de journaliste is haar daarbij toegezegd dat het beslag verzegeld in bewaring zou worden genomen door de rechter-commissaris teneinde haar de gelegenheid te geven een beklagprocedure te starten voordat het Openbaar Ministerie van de inbeslaggenomen voorwerpen gebruik kan maken. Nadat haar de gelegenheid was geboden te overleggen met de redactie en haar advocaat heeft de journaliste aangegeven geen medewerking te zullen verlenen. Vervolgens heeft onder leiding van de rechter-commissaris een doorzoeking van de woning plaatsgevonden. De daarbij inbeslaggenomen voorwerpen zijn door de rechter-commissaris verzegeld en in bewaring genomen, teneinde de journaliste de gelegenheid te geven een beklagprocedure te starten.

5

De interne conceptnotitie van de AIVD ten aanzien van Irak zal met de Commissie Davids worden gedeeld, daarbij rekening houdend met het bepaalde in het instellingsbesluit, het informatieprotocol en de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (2002).


XNoot
1

 De Telegraaf, 18 juni 2009: «Inval politie bij Telegraaf-journaliste» www.telegraaf.nl/binnenland/4192245/__Inval_bij_Telegraaf-journaliste__.html?p=2,1

Naar boven