Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3655

Vragen van het lid Thieme (PvdD) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over chronische Q-koorts. (Ingezonden 23 juli 2009)

1

Kent u het bericht «Chronische Q-koorts: 15 zieken»?1

2

Is het waar dat chronische Q-koorts geen meldingsplichtige ziekte is, waardoor onduidelijk is hoeveel mensen met chronische Q-koorts besmet zijn? Zo ja, bent u bereid ten spoedigste een meldingsplicht in te stellen voor chronische Q-koorts? Zo neen, waarom niet?

3

Deelt u de mening van de politieke partij Algemeen Belang Bernheze (ABB) dat de bevolking van Noord-Brabant en toeristen die naar deze provincie komen gewaarschuwd zouden moeten worden over de locaties waar besmettingsgevaar heerst? Zo ja, op welke termijn en wijze bent u voornemens maatregelen ter zake te treffen? Zo neen, waarom niet?

4

Acht u het verantwoord om mensen bloot te stellen aan besmettingsgevaar door de locaties waar besmettingshaarden zich bevinden geheim te houden? Kunt u zich voorstellen dat een dergelijke werkwijze de overheid op juridische claims zou kunnen komen te staan, indien de overheid welbewust gevaarlijke situaties voor de bevolking verzwijgt?

5

Kunt u aangeven wat de achtergrond is van het ontbreken van een meldingsplicht voor chronische Q-koorts en het ontbreken van openheid over de plaatsen waar Q-koorts heerst?

Antwoord

Antwoord van minister Klink (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), mede namens de de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ontvangen 2 september 2009)

1

Ja.

2

Q-koorts bij mensen wordt conform de Wet publieke gezondheid (Wpg) gemeld door artsen en laboratoria. Chronische Q-koorts is een complicatie van Q-koorts en wordt niet apart gemeld. Hiervoor is ook geen noodzaak, omdat melding niet zou leiden tot aanvullende maatregelen.

Eén procent van de patiënten ontwikkelt een in het bloed aantoonbare chronische Q-koorts (met name patiënten met hartklepgebreken). Deze groep krijgt langdurige behandeling met antibiotica. Daarnaast is er een groep patiënten met chronische klachten (vermoeidheid, concentratiestoornissen) na een infectie met Q-koorts zonder dat deze aantoonbaar is in het bloed. Deze klachten zijn tot op heden onverklaard en niet te behandelen. De grootte van deze groep is nog onbekend.

3 en 4

Ik deel die mening niet, zoals ook blijkt uit mijn antwoorden aan Mw. Thieme op de vragen 2, 3 en 4 dd. 14 juli met kenmerk 2009Z13910.

Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat een kaart met de gebieden waar veel mensen ziek worden door Q-koorts. Ook staan op deze website adviezen aan zwangere vrouwen en andere kwetsbare groepen. Op dit moment zie ik in het bekendmaken van de exacte locatie van een besmet bedrijf geen toegevoegde waarde voor de bescherming van de volksgezondheid, aangezien er geen individuele beschermingsmogelijkheden zijn op dit moment.

5

De achtergrond van de meldplicht voor infectieziekten in Nederland is dat een melding van een infectieziekte leidt tot (de mogelijkheid om) maatregelen (te nemen). Er zijn op dit moment geen aanvullende maatregelen mogelijk om chronische Q-koorts te voorkomen.

De burgemeesters worden geïnformeerd over de locaties van de besmette bedrijven conform de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Hulpverleners worden door de GGD geïnformeerd dat er Q-koorts in hun regio is vastgesteld op een bedrijf. Door de verhoogde alertheid bij hulpverleners worden patiënten tijdig herkend en adequaat behandeld.


XNoot
1

http://www.agd.nl/1080602/Nieuws/Artikel/Chronische-Q-koorts-15-zieken.htm

Naar boven