Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1599

Vragen van het lid Soutendijk-van Appeldoorn (CDA) over Poolse vrouwen als draagmoeder. (Ingezonden 21 maart 1995)

1

Is het waar, dat Poolse vrouwen als draagmoeder worden geworven en in Nederland als «au pair» verblijven?1

2

Welke maatregelen zijn ondernomen om deze norm van commercieel draagmoederschap (waarbij sprake is van vergoedingen à f 35.000,–) hetgeen recent in de Nederlandse strafwet expliciet is verboden, aan te pakken?

3

Hoe heeft het bureau te Udel, dat (ten behoeve van draagmoeders en wensouders) contacten tot stand brengt met Polen, deze activiteiten die in strijd zijn met de Nederlandse Strafwet kunnen ontplooien zonder dat justitie heeft ingegrepen?

Nader antwoord

Nader Antwoord van minister Sorgdrager (Justitie). (Ontvangen 21 augustus 1996) Zie ook aanhangsel handelingen nr. 708, vergaderjaar 1994–1995

Ten vervolge op mijn brief van 21 april 19951 betreffende Kamervragen van het lid Soutendijk-Van Appeldoorn over Poolse vrouwen als draagmoeder, bericht ik u thans als volgt.

Het naar aanleiding van de publicatie in de Telegraaf dd. 18 maart 1995 ingestelde gerechtelijk vooronderzoek is thans gesloten. Het heeft geleid tot een proces-verbaal tegen twee verdachten die beiden zullen worden vervolgd terzake overtreding van artikel 151b en/of 151c van het wetboek van strafrecht. Het onderzoek heeft bevestigd dat in Poolse kranten vrouwen werden opgeroepen draagmoeder te worden. Ook werden in Nederlandse kranten zogenaamde wensouders opgeroepen contact te zoeken met Poolse draagmoeders. Niet is gebleken dat via Poolse au pair meisjes/vrouwen baby's in wensoudergezinnen zijn geplaatst of terechtgekomen.

Justitie noch politie waren op de hoogte van deze strafbare feiten voordat de politie in Apeldoorn hierover op 16 maart 1995 door een journalist werd benaderd. Vrijwel onmiddellijk daarna heeft de politie op verzoek van het openbaar ministerie een opsporingsonderzoek gestart.

Bijgesloten zijn voldoende kopieën, ten behoeve van de vragensteller en de afdeling Voorlichting van uw Kamer.


XNoot
1

De Telegraaf d.d. 18 maart 1995.

XNoot
1

Aanhangsel handelingen nr. 708, Vergaderjaar 1994–1995.

Naar boven