Vragen van het lid Bosman (VVD) aan de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de begroting van het Openbaar Lichaam Bonaire voor het dienstjaar 2017, inzake de Landbouw, Veeteelt en Visserij (L.V.V.) (ingezonden 12 maart 2018).

Antwoord van Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ontvangen 18 april 2018).

Hierbij bied ik u mede namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de antwoorden aan op de schriftelijke vragen aan mij gesteld door het lid Bosman (VVD) over de begroting van het Openbaar Lichaam Bonaire voor het dienstjaar 2017, inzake de Landbouw, Veeteelt en Visserij (L.V.V.) (ingezonden op 12 maart 2018, kenmerk 2018Z04283) en over een gesprek met Professionalisering L.V.V. Bonaire (ingezonden op 17 november 2017, kenmerk 2017Z15652).

Ter beantwoording van de vragen over een gesprek met Professionalisering L.V.V. heb ik op 4 december in een ambtsbericht aan de gezaghebber van Bonaire gevraagd om inlichtingen te verstrekken (brief bijgevoegd)1. Het bestuurscollege van Bonaire heeft mij per brief d.d. 30 januari van een reactie voorzien (brief eveneens bijgevoegd)2. Ter beantwoording van deze vragen was het noodzakelijk om daarna aanvullende informatie van Bonaire op te vragen en in contact met het Ministerie van LNV te treden. Dit proces heeft helaas meer tijd genomen dan voorzien. Gelet op de onderlinge samenhang, heb ik er voor gekozen om de antwoorden op de meer recent gestelde vragen van het lid Bosman over de begroting van het Openbaar Lichaam Bonaire voor het dienstjaar 2017 inzake L.V.V., gelijktijdig aan u te doen toekomen.

Vraag 1

Klopt het dat er op de begroting van het Openbaar Lichaam Bonaire voor bijna 1 miljoen dollar per jaar gereserveerd staat voor de L.V.V. (Landbouw, Veeteelt en Visserij)?

Antwoord 1

Er is USD 902.970 gereserveerd op de begroting voor het dienstjaar 2017.

Vraag 2 en 3

Wat is het effect van deze 1 miljoen per jaar op de verbetering van de landbouw op Bonaire?

Waarom stijgen de baten niet bij toenemende productie, gezien uit de baten blijkt dat er een batig saldo van 6.200 dollar is?

Antwoord 2 en 3

De dienst Landbouw, Veeteelt en Visserij (dienst LVV) is een onderdeel van het Openbaar Lichaam Bonaire en als zodanig een publieke dienst, die niet primair gericht is op het maken van winst. De verschillende onderdelen van de dienst LVV voeren diverse taken uit, zoals het geven van voorlichting, het beheer van plantsoenen, keuring van vlees, vis en overige dierlijke producten en het beheren en exploiteren van het slachthuis. Naast landbouw worden hierin ook andere maatschappelijke relevante doelen gerealiseerd, zoals kennisoverdracht en het verbeteren van de infrastructuur. De beoordeling van de jaarlijkse effecten van deze taken en investeringen op het gebied van landbouw, zowel maatschappelijk als financieel, is aan het openbaar lichaam Bonaire.

Vraag 4 en 5

Is het bedrag van structureel 10.000 dollar op de begroting voor onderhoud van machines ook daadwerkelijk aangewend voor dat doel? Over hoeveel machines gaat het dan?

Is het bedrag van structureel 50.000 dollar op de begroting voor In de begroting voor onderhoud aan putten, dammen en waterbakken, ook daadwerkelijk aangewend voor dat doel? Om hoeveel putten, dammen of waterbakken gaat het dan?

Antwoord 4 en 5

De betrouwbaarheid en rechtmatigheid van de bestedingen van de begroting zal tijdens de controle van de jaarrekening 2017 door de accountant worden vastgesteld. Op basis van de wet Financiën Bonaire, Sint Eustatius en Saba moet de vastgestelde jaarrekening van 2017 uiterlijk medio juli 2018 opgeleverd worden. Daarnaast heeft de eilandsraad uiteraard een verantwoordelijkheid om het bestuurscollege van Bonaire te controleren op de doelmatigheid en doeltreffendheid van beleid.

Vraag 6

Welke andere partijen zijn betrokken bij landbouwprojecten op Bonaire? Kunt u daar een lijst van geven?

Antwoord 6

Het betreft hier een verantwoordelijkheid van het openbaar lichaam Bonaire. Voor zover mij bekend zijn er diverse partijen actief op het gebied van landbouw. Bij de beleids- en planvorming van landbouwprojecten vanuit de overheid zijn het bestuurscollege, de dienst LVV en het Ministerie van LNV (voorheen Economische Zaken) betrokken. Naast de initiatieven vanuit de dienst LVV, vanuit de markt en een initiatief waar de Kamer van Koophandel bij betrokken is, is er ook sprake van kleinschalige landbouwprojecten. Het betreft hier kassenprojecten bij scholen, moes- en tuinbouwprojecten op privé of overheidsterreinen of kleinschalige landbouw ten behoeve van eigen consumptie.

Vraag 7

Welke ontwikkeling is er op het terrein van de landbouw geweest sinds 10-10-2010? Wat is de meeropbrengst van de landbouw geweest in de afgelopen zeven jaar? Kunt u een weergave van de opbrengst per jaar geven?

Antwoord 7

Zie de antwoorden op vragen 2 en 3.


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

X Noot
2

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven