Wijziging Beleidsregels vereveningsbijdrage zorgverzekering 2009

6 oktober 2009

Het College voor zorgverzekeringen,

Gelet op de artikelen 32, 34 en 34a van de Zorgverzekeringswet, Hoofdstuk 3 van de het Besluit zorgverzekering, Hoofdstuk 3 van de Regeling zorgverzekering en artikel II van de Regeling van de Minister van VWS van 19 juli 2009, nr. Z/VV-2944170, houdende wijziging van de Regeling zorgverzekering, ter nadere invulling van de maatregelen om wanbetalers voor hun zorgverzekering te laten betalen,

Heeft in zijn vergadering van 6 oktober 2009 besloten:

ARTIKEL I

De Beleidsregels vereveningsbijdrage zorgverzekering 2009 worden als volgt gewijzigd:

Artikel 36 komt te luiden:

Artikel 36 compensatiebijdrage voor wanbetaling

  • 1. Het college stelt de compensatiebijdrage voor het jaar 2009 uiterlijk 1 oktober 2010 vast overeenkomstig artikel 3.23 van de Regeling zorgverzekering.

  • 2. De zorgverzekeraar ontvangt de compensatiebijdrage 2009 voor het onder de dekking van de zorgverzekering houden van verzekerden ten aanzien van wie niet aan de premieplicht bedoeld in artikel 16 van de Zorgverzekeringswet is voldaan, bedoeld in artikel 3.24, eerste lid, van het Besluit zorgverzekering onder de voorwaarde dat is voldaan aan het bepaalde in artikel 3.24, tweede lid, van het Besluit zorgverzekering.

  • 3. Het college baseert zich voor de vaststelling van de compensatiebijdrage, bedoeld in het tweede lid, op de opgave van de zorgverzekeraar op 1 juni 2010 over het totale aantal wanbetalers en het totale aantal premieachterstandsdagen. In die opgave zet de zorgverzekeraar het bedrag aan premieachterstand om in een periode van premieachterstand. Hierbij wordt verondersteld dat alle premie-inkomsten en door de verzekerde betaalde verplichtingen op grond van het verplicht eigen risico met de oudste openstaande premieschuld zijn verrekend.

  • 4. Het college voert ten behoeve van de berekening van de compensatiebijdrage 2009, de volgende berekeningsstappen uit:

    • a. Het college bepaalt de uiterste compensatiedatum voor de berekening van de compensatiebijdrage 2009 op 31 december 2009, of wanneer de datum aanlevering eerder valt dan 31 december 2009 op de dag vòòr datum aanlevering. Wanneer de zorgverzekering is beëindigd, dan wel een betalingsregeling of schuldsanering is overeengekomen, vòòr de in de vorige volzin berekende uiterste compensatiedatum, neemt het college als uiterste compensatiedatum de datum waarop de zorgverzekering beëindigd is, respectievelijk de betalingsregeling of schuldsanering is overeengekomen.

    • b. Het college bepaalt het aantal compensatiedagen door het aantal premie-achterstandsdagen te verminderen met de helft van het aantal dagen in het oudste relevante kalenderjaar. De compensatieperiode bestaat uit het aantal compensatiedagen dat vooraf gaat aan de uiterste compensatiedatum.

    • c. Het college berekent de compensatiebijdrage als volgt:

      • i. Voor zover het compensatiedagen in 2006 betreft berekent het college de compensatiebijdrage op basis van de nominale rekenpremie 2006;

      • ii. Voor zover het compensatiedagen in 2007, 2008 of 2009 tot aan de datum gereed betreft berekent het college de compensatiebijdrage op basis van de desbetreffende nominale rekenpremie, verhoogd met de desbetreffende gemiddelde normatieve betaling eigen risico;

      • iii. Voor zover het compensatiedagen in 2009 betreft die liggen na de datum gereed berekent het college de compensatiebijdrage op basis van de standaardpremie 2009;

      • iv. Indien een zorgverzekeraar een compensatiebijdrage ontvangen heeft op grond van de ‘Beleidsregels verstrekking bijdrage aan zorgverzekeraars voor het verzekerd houden van wanbetalers van de nominale premie Zorgverzekeringswet’ over een deel van de compensatieperiode, berekend in de onderdelen i tot en met iii, omdat de zorgverzekeraar gedurende meerdere maanden aaneengesloten bij het college meldingen heeft aangeleverd op grond van het aanleverschema bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de ‘Beleidsregels aanmelding stuwmeer wanbetalers van de nominale premie Zorgverzekeringswet 2009/2010’, wordt die bijdrage in mindering gebracht.

  • 5. Het college stelt op basis van de opgave van de zorgverzekeraar de hoogte van de uitkering voor de compensatiebijdrage 2009 voorlopig vast op het totaal van de compensatiebijdrage berekend in het vierde lid, onderdeel c, onder aftrek van de bedragen die aan de zorgverzekeraar zijn uitgekeerd in het kader van de compensatieregeling voor de betreffende wanbetalers in de jaren 2006 tot en met 2008. Het college vermeerdert de uitkering met de compensatiebedragen voor de wanbetalers waarvan de verzekering is beëindigd voor 1 januari 2009 of waarmee voor 1 januari 2009 een schuldsanering of betalingsregeling is overeengekomen.

  • 6. Het college keert het resultaat van het vijfde lid uiterlijk op 1 oktober 2010 uit.

  • 7. Indien de datum aanlevering in 2009 ligt doet de zorgverzekeraar een geactualiseerde opgave op 1 juni 2011, die zonodig de opgave van 1 juni 2010, als bedoeld in het derde lid, corrigeert.

  • 8. Het college herziet de voorlopige vaststelling van de compensatiebijdrage bedoeld in het vijfde lid, op basis van de opgave van de zorgverzekeraar op 1 juni 2011. Indien de herziene vaststelling hoger uitkomt dan de eerder met toepassing van het vijfde lid vastgestelde compensatiebijdrage verrekent of betaalt het college het verschil uiterlijk op 1 oktober 2011 uit. Indien de herziene vaststelling lager uitkomt dan de eerder met toepassing van het vijfde lid vastgestelde bijdrage verrekent het college het verschil dan wel vordert dit verschil uiterlijk op 1 oktober bij de zorgverzekeraar in.

  • 9. Bij de toepassing van dit artikel wordt verstaan onder:

    a. datum aanlevering:

    de eerste dag van de maand na de maand waarin de zorgverzekeraar de meldingen bedoeld in artikel II, eerste lid, van de Regeling van 19 juli 2009 tot wijziging van de Regeling zorgverzekering heeft gedaan;

    b. datum gereed:

    de eerste dag van de maand volgend op de datum waarvan het college op grond van artikel 23, tweede lid Regeling zorgverzekering en artikel 3, eerste lid van de Beleidsregels aanmelding stuwmeer wanbetalers van de nominale premie Zorgverzekeringswet 2009/2010 heeft vastgesteld dat de zorgverzekeraar gereed is om de melding bedoeld in artikel II, eerste lid van de Regeling van 19 juli 2009 tot wijziging van de Regeling zorgverzekering te doen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking twee dagen nadat deze in de staatscourant is geplaatst en werkt terug tot 1 januari 2009.

De Voorzitter Raad van Bestuur,

P.C. Hermans.

Goedgekeurd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij brief van 2 november 2009, kenmerk Z/F-2966983.

TOELICHTING

Op 1 september 2009 is de Wet van 18 juli tot wijziging van de Zorgverzekeringswet, de Wet op de zorgtoeslag en enige andere wetten, houdende maatregelen om ook wanbetalers voor hun zorgverzekering te laten betalen (structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering) inwerking getreden. (Stbl. 356 en 357/2009). Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft op 25 augustus 2009 beleidsregels vastgesteld voor de compensatie die zorgverzekeraars ontvangen voor het in de verzekering houden van wanbetalers op grond van die wet. Dit zijn de ‘Beleidsregels verstrekking bijdrage aan zorgverzekeraars voor het verzekerd houden van wanbetalers van de nominale premie Zorgverzekeringswet’.Voornoemde regelgeving ziet op de structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekeringen, maar heeft tot gevolg dat de oude maatregelen voor de compensatie van zorgverzekeraars in verband met het verzekerd houden van wanbetalers over voorgaande jaren ook aangepast moet worden. De oude situatie kan dan zorgvuldig worden afgesloten. Er ontstaat zo een naadloze aansluiting tussen de oude voorlopige maatregelen en de nieuwe structurele situatie.

De nieuwe structurele situatie gaat in wanneer de zorgverzekeraar zijn zogenaamde stuwmeer aan wanbetalers aan het CVZ heeft overgedragen. Dat zal naar verwachting gebeuren in de periode september 2009 -2010, overeenkomstig de ‘Beleidsregels aanmelding stuwmeer wanbetaler van de nominale premie Zorgverzekeringswet 2009/2010’.

Voor zorgverzekeraars die hun stuwmeer aan wanbetalers in 2009 aan het CVZ aanleveren, is de uitkering wanbetalers 2009 de laatste uitkering van de oude voorlopige maatregelen wanbetalers zorgverzekering. Deze uitkering wordt voorlopig vastgesteld op basis van de jaarstaat 2009 die de zorgverzekeraar uiterlijk op 1 juni 2010 aan het CVZ moet aanleveren. De zorgverzekeraar die zijn stuwmeer aan wanbetalers in 2009 aan het CVZ heeft aangeleverd, doet een herziene opgave wanbetalers 2009 in de jaarstaat 2010, die de zorgverzekeraar uiterlijk 1 juni 2011 aan het CVZ moet aanleveren. Dit is de basis voor de definitieve uitkering wanbetalers 2009. Het verschil tussen de aanvankelijke opgave wanbetalers 2009 en de herziene opgave wanbetalers 2009 wordt veroorzaakt door de nagekomen premiebetalingen en verplichtingen op grond van het verplicht eigen risico over de periode voordat de zorgverzekeraar het stuwmeer aan wanbetalers aan het CVZ heeft aangeleverd.

Voor verzekeraars die hun stuwmeer in 2010 aan het CVZ aanleveren, is de uitkering wanbetalers 2009 een volgende tussentijdse uitkering, vergelijkbaar met de uitkering 2007 en 2008.

Voor zorgverzekeraars die hun stuwmeer aan wanbetalers in 2010 aan het college aanleveren, is de uitkering wanbetalers 2010 de laatste uitkering van de oude voorlopige maatregelen wanbetalers zorgverzekering. Deze uitkering wordt voorlopig vastgesteld op basis van de jaarstaat 2010 die de zorgverzekeraar uiterlijk op 1 juni 2011 aan het CVZ moet aanleveren. De zorgverzekeraar die zijn stuwmeer aan wanbetalers in 2010 aan het CVZ heeft aangeleverd, doet een herziene opgave wanbetalers 2010 in de jaarstaat 2011, die de zorgverzekeraar uiterlijk 1 juni 2012 aan het college moet aanleveren. Dit is de basis voor de definitieve uitkering wanbetalers 2010. Het verschil tussen de aanvankelijke opgave wanbetalers 2010 en de herziene opgave wanbetalers 2010 wordt veroorzaakt door de nagekomen premiebetalingen en verplichtingen op grond van het verplicht eigen risico over de periode voordat de zorgverzekeraar het stuwmeer aan wanbetalers aan het CVZ heeft aangeleverd. Deze situatie zal worden geregeld in de Beleidsregels vereveningsbijdrage zorgverzekering 2010.

Zorgverzekeraars krijgen de gelegenheid aan het CVZ aan te geven dat zij gereed zijn om hun stuwmeer aan wanbetalers aan het CVZ aan te leveren. Omdat het CVZ maximaal 25.000 wanbetalers per maand kan verwerken, is het mogelijk dat het college op basis van de melding van de zorgverzekeraar (de datum gereed) op een eerder moment dan het moment van feitelijke aanlevering (datum aanlevering) constateert dat de zorgverzekeraar daadwerkelijk gereed is om het stuwmeer aan wanbetalers aan het CVZ aan te leveren. De zorgverzekeraars ontvangen over de periode tussen de datum gereed en de datum aanlevering de standaardpremie 2009 respectievelijk de standaardpremie 2010 als zij gedurende die periode recht hebben op een compensatie voor wanbetaling.

Zorgverzekeraars die een stuwmeer aan wanbetalers van meer dan 25.000 verzekerden hebben, zullen over meerdere maanden hun wanbetalers aan het CVZ aanleveren. Met deze wijziging van de beleidsregels is tevens voorzien dat voor al die verzekerden, voor wat betreft de afwikkeling van de oude voorlopige maatregelen wanbetalers, uitgegaan wordt van de laatste datum aanlevering. In de uitvraag wanbetalers in de jaarstaten 2009, 2010 en 2011, zal het CVZ daar nadere voorschriften voor verstrekken.

Het voordeel hiervan is dat de zorgverzekeraar kan volstaan met één opgave voor al zijn wanbetalers en geen onderscheid naar aanlevermaand hoeft te maken. Deze keuze leidt ertoe dat er sprake is van een dubbele compensatie voor verzekerden die èèn (of mogelijk zelfs twee) maanden voor de laatste datum aanlevering aan het CVZ zijn aangeleverd. Dit wordt gecorrigeerd door de uitkeringen wanbetalers voor verzekerden die aan het CVZ zijn aangeleverd, gedurende de totale aanleverperiode (onderdeel van de structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering) in mindering te brengen op de uitkering onder de oude voorlopige maatregelen wanbetalers zorgverzekering.

De Voorzitter Raad van Bestuur,

P.C. Hermans.

Naar boven