Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 6 oktober 2009, nr. DJZ/BR/0791-09, tot uitvoering van Verordening (EG) nr. 428/2009 wat betreft tussenhandeldiensten ten aanzien van producten voor tweeërlei gebruik (Sanctieregeling tussenhandeldiensten 2009)

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris voor Economische Zaken;

Gelet op verordening (EG) nr. 428/2009 van de Raad van de Europese Unie van 5 mei 2009 tot instelling van een communautaire regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (PbEU L 134);

Gelet op de artikelen 2, tweede lid, en 3 van de Sanctiewet 1977;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Het is verboden te handelen in strijd met artikel 5, eerste lid, van verordening (EG) nr. 428/2009 van de Raad van de Europese Unie van 5 mei 2009 tot instelling van een communautaire regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (PbEU L 134).

  • 2. De bevoegde autoriteit, bedoeld in de artikelen 5, eerste lid, en 10, eerste en tweede lid, van verordening (EG) nr. 428/2009 van de Raad van de Europese Unie van 5 mei 2009 tot instelling van een communautaire regeling voor controle op de uitvoer, de overbrenging, de tussenhandel en de doorvoer van producten voor tweeërlei gebruik (PbEU L 134) is de Minister van Economische Zaken.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Sanctieregeling tussenhandeldiensten 2009.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

M.J.M. Verhagen.

TOELICHTING

Met het oog op de naleving van internationale verplichtingen wat betreft non-proliferatie, neergelegd in o.a. Resolutie 1540 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 28 april 2004, is in de Gemeenschap een controlesysteem voor de uitvoering van producten voor tweeërlei gebruik (dual use) ingevoerd. In Nederland zal de handhaving van de verordening worden geregeld in de Wet strategische dienstverlening. Zolang deze wet nog niet tot stand is gekomen zal de handhaving van de verordening gebaseerd kunnen worden op de overgangsbepaling die in artikel XLIX van de Aanpassingswet Algemene Douanewet is neergelegd en, wat betreft tussenhandeldiensten, op de onderhavige regeling.

Artikel 5, eerste lid, van de verordening voert een vergunningstelsel in voor tussenhandeldiensten. Tussenhandeldiensten omvatten het onderhandelen over of regelen van transacties met het oog op aankoop, verkoop of levering van dual use producten van of aan een derde land en het verkopen of aankopen van dual use producten in derde landen met het oog op de overbrenging ervan naar een derde land.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

M.J.M. Verhagen.

Naar boven