Regeling van De Nederlandsche Bank NV van 31 augustus 2009 nummer Juza/2009/01028/ek houdende wijziging van de Regeling informatieverstrekking pensioenfondsen

De Nederlandsche Bank NV,

Na raadpleging van de betrokken representatieve organisaties;

Gelet op artikel 32 van het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling informatieverstrekking pensioenfondsen wordt als volgt gewijzigd:

Bijlage 1 en 2 worden vervangen door bijlage 1 en 2 bij deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen, die ter inzage worden gelegd bij de Nederlandsche Bank.

De Nederlandsche Bank NV,

directeur,

L.H. Hoogduin.

TOELICHTING

1. Algemeen

Met onderhavige regeling worden de modellen van de staten zoals opgenomen in de bijlagen 1 en 2 bij de Regeling informatieverstrekking pensioenfondsen gewijzigd. In de modellen bij de kwartaalstaten en bij de jaarstaten zijn nieuwe staten toegevoegd. De aanwijzingen bij deze staten zijn overeenkomstig aangepast. Deze wijzigingen zijn ingegaan per 1 januari 2009.

2. Gevolgen voor het bedrijfsleven en de burger

In deze paragraaf worden de gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven besproken. Voor de administratieve lasten voor de burger heeft deze regeling geen gevolgen. De wijziging leidt tot een marginale toename van de administratieve lasten voor het bedrijfsleven, omdat deze voortvloeit uit voortzetting van de bestaande praktijk.

3. Toelichting op de wijzigingen

De wijzigingen in de modellen van de kwartaal- en jaarstaten voor pensioenfondsen betreffen uitbreidingen en verduidelijkingen van de bestaande modellen van de kwartaal- en jaarstaten. De bijlagen 1 en 2 bij de Regeling informatieverstrekking pensioenfondsen worden als volgt gewijzigd:

A. De bijlage 1 bij deze regeling betreffende de modellen en aanwijzingen bij de kwartaalstaten:

In de modellen bij de kwartaalstaten zijn nieuwe staten toegevoegd. De aanwijzingen bij deze staten zijn overeenkomstig aangepast. Deze wijzigingen zijn ingegaan per 1 januari 2009 en betreffen de volgende kwartaalstaten:

  • K101 Dekkingsgraad

  • K201 Beleggingen voor risico fonds

  • K203 Beleggingen voor risico fonds, vastrentende waarden.

De inhoud van de wijzigingen is als volgt:

  • Kwartaalstaat K101 Dekkingsgraad is uitgebreid met drie regels. Het betreft:

  • 2.3 ‘Andere correctieposten’:

    Daaronder vallen posten die van belang zijn voor een zorgvuldige bepaling van de geraamde dekkingsgraad, maar die eerder nog niet verantwoord waren. Een reden hiervoor kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde reserves bij de bepaling van de solvabiliteit niet meegeteld mogen worden, maar bij de bepaling van de dekkingsgraad wel.

  • 2.7 ‘Vereiste dekkingsgraad’:

    De ‘vereiste dekkingsgraad’ geeft de minimale dekkingsgraad aan die het fonds moet hebben. Vergelijking hiervan met de geraamde dekkingsgraad maakt de solvabiliteitspositie van het fonds inzichtelijk.

  • 2.8 ‘Toelichtingenveld’:

    In het toelichtingenveld kan het fonds de verantwoorde gegevens nader toelichten. Bij goed gebruik hiervan zal DNB de fondsen minder vaak hoeven te benaderen.

  • Kwartaalstaat K201 Beleggingen voor risico fonds is uitgebreid met de kolom ‘delta rho equivalenten’. Dat houdt in dat de waarde van derivatencontracten uitgesplitst dienen te worden in een prijs- (delta) en rente-component (rho). De delta- en de rho-component geven de prijs- en rentegevoeligheid van het derivatencontract weer.

  • Op kwartaalstaat K203 Beleggingen voor risico fonds, vastrentende waarden is op de regel 2.1 modified duration de kolom ‘inclusief derivaten’ toegevoegd. Het betreft hier een uitbreiding van de rapportage. De modified duration geeft de procentuele waardeverandering van de portefeuille met vastrentende waarden als gevolg van een parallelle verandering van de rentetermijnstructuur weer.

Tabel met het overzicht van de gewijzigde modellen kwartaalstaten

Staat

Frequentie

Indieningstermijn

K101 Dekkingsgraad

2.3 Andere correctieposten

Per kalenderkwartaal

30 werkdagen

2.7 Vereiste dekkingsgraad

Per kalenderkwartaal

30 werkdagen

2.8 Toelichtingenveld

Per kalenderkwartaal

30 werkdagen

K201 Beleggingen voor risico fonds

Kolom delta rho equivalenten

Per kalenderkwartaal

30 werkdagen

K203 Beleggingen voor risico fonds, vastrentende waarden

2.1 modified duration (inclusief derivaten)

Per kalenderkwartaal

30 werkdagen

B. De bijlage 2 bij deze regeling betreffende het model en de aanwijzing bij de jaarstaten:

In de modellen bij de jaarstaten zijn nieuwe staten toegevoegd. De aanwijzingen behorende bij deze jaarstaten zijn dienovereenkomstig aangepast. De wijzigingen zijn ingegaan per 1 januari 2009 en hebben betrekking op rapportageperiode 2008. De wijziging betreft de jaarstaat J604 Gegevens met betrekking tot toeslagverlening.

Op jaarstaat J604 Gegevens met betrekking tot toeslagverlening dienen met ingang van rapportageperiode 2008 gegevens over de toeslagverlening voor actieve deelnemers en inactieven opgenomen te worden. Dit is conform de AMvB Invoering toeslagenlabel van 29 augustus 2008.

Tabel met het overzicht van de gewijzigde modellen jaarstaten

J604 Gegevens met betrekking tot toeslagverlening

6.1 Verwachting pensioenresultaat

Per kalenderjaar

Vóór 1 juli

6.2 Pensioenresultaat in pessimistisch scenario

Per kalenderjaar

Vóór 1 juli

6.3 Pensioenresultaat berekend op basis van de fictieve dekkingsgraad

Per kalenderjaar

Vóór 1 juli

13.1 Verwachting pensioenresultaat

Per kalenderjaar

Vóór 1 juli

13.2 Pensioenresultaat in pessimistisch scenario

Per kalenderjaar

Vóór 1 juli

13.3 Pensioenresultaat berekend op basis van de fictieve dekkingsgraad

Per kalenderjaar

Vóór 1 juli

Alle aanwijzingen zijn te raadplegen via het Open Boek Toezicht op de website van DNB (www.dnb.nl).

De Nederlandsche Bank NV,

directeur,

L.H. Hoogduin.

Naar boven