Intrekking dijkverbeteringsplan, m.e.r.-beoordelingsbesluit en leggerwijziging Stammerdijk dijkvak A1; vaststelling ontwerp-dijkverbeteringsplan, ontwerp-leggerwijziging, ontwerp-besluit nadere regels en m.e.r.-beoordelingsbesluit Stammerdijk dijkvak A1

 

Zienswijzetermijn: zaterdag 23 december 2023 tot en met vrijdag 2 februari 2024

 

 Het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht maakt bekend dat het voornemens is het dijkverbeteringsplan en de leggerwijziging ‘Stammerdijk dijkvak A1’ (vastgesteld 18 juli 2023) in te trekken; en dat het ontwerp-dijkverbeteringsplan, het ontwerp-besluit nadere regels en de ontwerp-leggerwijziging zijn vastgesteld.

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit ‘Stammerdijk dijkvak A1’ (vastgesteld 14 maart 2023) is ingetrokken en een nieuw m.e.r.-beoordelingsbesluit ‘Stammerdijk dijkvak A1’ is vastgesteld.

Traject: Stammerdijk, dijkvak A1 Dijkvak: A136 Polders: Gemeenschapspolder west Gemeente: Diemen Lengte traject: 440 meter

 

Intrekking en nieuw besluit

Op dinsdag 18 juli 2023 (BBV23.0239) heeft het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht het dijkverbeteringsplan en de leggerwijziging Stammerdijk dijkvak A1 vastgesteld. Na de periode dat het dijkverbeteringsplan ter inzage lag, is gebleken dat niet alle op de zaak betrekking hebbende stukken ter inzage hebben gelegen en het dijkverbeteringsplan beter onderbouwd kon worden.

Vanwege de geconstateerde gebreken heeft het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht op dinsdag 19 december 2023 besloten het m.e.r.-beoordelingsbesluit, het dijkverbeteringsplan en de bijbehorende leggerwijziging in te trekken. Daarnaast heeft het dagelijks bestuur een nieuw ontwerp-dijkverbeteringsplan, nieuwe ontwerp-leggerwijziging en nieuw m.e.r.-beoordelingsbesluit vastgesteld. Ook is een ontwerp-besluit nadere regels genomen.

 

Projectplan

Een dijkverbeteringsplan is een projectplan als bedoeld in artikel 5.4 van de Waterwet. Afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet is hierop van toepassing. In het dijkverbeteringsplan is opgenomen welke werkzaamheden het waterschap wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat de dijk blijft voldoen aan de gestelde eisen. Tevens wordt in het dijkverbeteringsplan toegelicht op welke wijze de werkzaamheden worden uitgevoerd. Daarnaast is beschreven welke voorzieningen worden getroffen om eventuele nadelige gevolgen ongedaan te maken of te beperken.

 

Leggerwijziging

Het dijkverbeteringsplan heeft aanleiding gegeven om de legger te wijzigen. In een legger wordt door het waterschap vastgelegd aan welke eisen (vorm, constructie, ligging) een dijk moet voldoen en wie er onderhoudsplichtig zijn. De legger bepaalt daarmee voor een belangrijk deel welke regels uit de Keur ter plaatse gelden. De leggerwijziging langs de Stammerdijk dijkvak A1 te Diemen is een wijziging op de Legger Waterkeringen 2015.

 

M.e.r.-beoordelingsbesluit

Voor het dijkverbeteringsplan heeft een m.e.r.-beoordeling plaatsgevonden. Uit deze beoordeling blijkt dat de dijkverbetering geen belangrijk negatief effect heeft op het milieu in het plangebied. Het dagelijks bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft daarom besloten dat voor de dijkverbetering Stammerdijk dijkvak A1 geen milieueffectrapport behoeft te worden opgesteld.

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit ‘Stammerdijk dijkvak A1’ (vastgesteld 14 maart 2023, BBV23.0053) is ingetrokken, om tegelijk met het nieuwe ontwerp-dijkverbeteringsplan ook een nieuw m.e.r.-beoordelingsbesluit te nemen.

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbesluit in de zin van art. 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht, waartegen geen zelfstandig bezwaar of beroep mogelijk is, tenzij belanghebbenden hierdoor los van het voor te bereiden besluit (het ontwerp-dijkverbeteringsplan) rechtstreeks in hun belang worden getroffen. Belanghebbenden kunnen bij hun zienswijze op het ontwerp-dijkverbeteringsplan hun opvatting over het m.e.r.-beoordelingsbesluit kenbaar maken.

 

Nadere regels

In de specifieke situatie van Stammerdijk dijkvak A1 is het wenselijk om nadere regels te stellen omtrent de bediening en het onderhoud van de (afsluit)voorzieningen in de damwand. Door dit besluit is het straks mogelijk om op de op kaart aangegeven percelen een doorvoer door de damwand heen te hebben. Zo blijft de (hemel)waterhuishouding goed geregeld en de waterveiligheid geborgd.

 

Inzien van stukken

De ontwerp-besluiten en het m.e.r.-beoordelingsbesluit met de bijbehorende stukken kunt u raadplegen van zaterdag 23 december 2023 tot en met vrijdag 2 februari 2024 op de website www.officielebekendmakingen.nl (zoek op ‘ontwerp-dijkverbeteringsplan Stammerdijk’ met publicatiedatum 22 december 2023) en via een link op www.agv.nl/stammerdijk.

Tevens zijn de stukken tijdens die periode van zes weken in te zien op het kantoor van het waterschap op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur (Korte Ouderkerkerdijk 7, Amsterdam).

 

Zienswijzen 

Tijdens de periode dat de ontwerp-besluiten en de bijbehorende stukken ter inzage liggen, kunnen belanghebbenden daarover schriftelijk of mondeling een zienswijze kenbaar maken. U kunt ook online een zienswijze indienen via www.agv.nl/inspraak. Een schriftelijke zienswijze kan worden gericht aan:

 

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

t.a.v. dagelijks bestuur o.v.v. team Waterkeringen

Postbus 94370

1090 GJ Amsterdam

 

Wij verzoeken u als onderwerp ‘zienswijze Stammerdijk dijkvak A1’ te vermelden.

 

Contact 

Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze en/of meer informatie over de ontwerp-besluiten en het m.e.r.-beoordelingsbesluit kunt u telefonisch contact opnemen met projectteam Stammerdijk dijkvak A1 via telefoonnummer 0900 – 9394 (uw gebruikelijke belkosten). U kunt ook een e-mail sturen naar stammerdijk@waternet.nl. LET OP: stuur geen zienswijze naar dit e-mailadres. U kunt online een zienswijze indienen via www.agv.nl/inspraak.

 

Amsterdam, vrijdag 22 december 2023

Naar boven