Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit | Staatscourant 2024, 1469 | ruimtelijk plan of omgevingsdocument |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit | Staatscourant 2024, 1469 | ruimtelijk plan of omgevingsdocument |
Van dinsdag 16 januari 2024 tot en met maandag 26 februari 2024 kan iedereen reageren op het ontwerp-Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en het planMER dat hiervoor is opgesteld. In deze kennisgeving leest u over de mogelijkheden die u heeft om te reageren.
Natuur, water en klimaat vormen de basis van onze leefomgeving. Maar de kwaliteit van natuur, water en klimaat staat onder druk en de uitstoot van broeikasgassen is te hoog. Met het NPLG werkt het Rijk samen met de medeoverheden aan een gebiedsgerichte aanpak die zich richt op een toekomstbestendig en gezond landelijk gebied. Een landelijk gebied waar de kwaliteit van water op orde is, waar planten en dieren kunnen voortbestaan en waarbij de uitstoot van broeikasgassen wordt teruggedrongen. Het programma omvat daarvoor een aanpak voor natuurherstel, het verbeteren van waterkwaliteit en waterkwantiteit en klimaatmaatregelen. Hiermee geeft het NPLG invulling aan internationale afspraken om de kwaliteit van water en natuur te herstellen en klimaatverandering tegen te gaan. Onder het landelijk gebied verstaan we heel Nederland met uitzondering van het stedelijk gebied en de grote wateren. Het NPLG is een gezamenlijk programma van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
In het NPLG staan zowel de nationale doelen als regionale doelen voor natuur, water en klimaat. Om deze doelen op een evenwichtige manier te halen zijn in het NPLG structurerende keuzes geformuleerd. Structurerende keuzes geven aan hoe in de verschillende typen gebieden gewerkt kan worden aan de natuur-, water-, en klimaatdoelen. De structurerende keuzes geven richting aan de ruimtelijke inrichting en houden rekening met wat water en bodem kunnen dragen. Voorbeelden van deze structurerende keuzes zijn overgangsgebieden rond Natura 2000-gebieden of de inrichting van brede beekdalen. Uitgangspunt van de aanpak is dat de doelen in samenhang worden opgepakt, om zo toekomstbestendige keuzes te maken. Het Rijk en de andere overheden trekken hierin samen op. In het NPLG wordt toegelicht hoe deze langjarige samenwerking eruit ziet en hoe dit op een lerende manier wordt ingevuld.
De maatregelen uit het NPLG kunnen gevolgen hebben voor het milieu. Om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen stelt het Rijk een planMER op. Het planMER is een rapport waarin de gevolgen van het beleid voor het milieu inzichtelijk gemaakt worden door de milieueffecten van de structurerende keuzes te beschrijven. Eerder werd de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) al ter inzage gelegd.
Het NPLG en het planMER staan vanaf dinsdag 16 januari 2024 op de website www.platformparticipatie.nl/nationaalprogrammalandelijkgebied. Op deze website vindt u ook aanvullende informatie over het indienen van een zienswijze en bijbehorende documenten van het NPLG.
U kunt op afspraak de documenten ook op papier inzien. Dit kan van dinsdag 16 januari 2024 tot en met maandag 26 februari 2024 tijdens kantooruren bij de directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijnstraat 8, Den Haag. U kunt een telefonische afspraak inplannen via telefoon 070 456 96 07.
De overheid vindt het belangrijk om het algemeen publiek te betrekken bij de afwegingen die gemaakt worden bij de realiseren van een leefbaar en toekomstbestendig landelijk gebied. Deze afwegingen en keuzes kunnen iedereen raken. Daarom kan u van dinsdag 16 januari 2024 tot en met maandag 26 februari 2024 reageren via een zienswijze op de documenten die ter inzage liggen. Dit kan op een van de volgende manieren:
Digitaal
Bij voorkeur ontvangen wij uw reactie via het formulier op www.platformparticipatie.nl/nationaalprogrammalandelijkgebied.
Mondeling
Voor het noteren van uw mondelinge reactie kunt u tijdens kantooruren een afspraak
maken via het telefoonnummer: 070 456 96 07.
Per post
U kunt uw zienswijze per post versturen naar:
Directie Participatie
Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat o.v.v.
Nationaal Programma Landelijk Gebied
Postbus 20901 2500 EX Den Haag
In uw zienswijze kunt u aangeven of er naar uw mening zaken of belangen over het hoofd worden gezien en kunt u suggesties doen. U kunt ook andere relevante zaken naar voren brengen. Zo kunt u bijvoorbeeld een reactie (zienswijze) geven over onderstaande punten:
Wat vindt u van voorgestelde aanpak van het Nationaal Programma Landelijk Gebied om passend bij de kenmerken van een bepaald gebied te werken aan natuurherstel, waterkwaliteit en waterkwantiteit en de klimaatopgave?
Staan er voor de provincie voldoende handvatten in het Nationaal Programma Landelijk Gebied om een vertaling te kunnen maken naar een provinciale aanpak?
In hoeverre denkt u dat met deze doelen en keuzes de juiste afwegingen in de gebieden worden gemaakt, zoals het voornemen om voor de inrichting van het landelijk gebied de bodem- en waterkwaliteit leidend te laten zijn (bodem- en water sturend)?
Zijn volgens u de milieueffecten van het Nationaal Programma Landelijk Gebied in het planMER op de juiste manier beschreven of mist u effecten?
Tijdens de periode van terinzagelegging kan iedereen reageren op het ontwerp NPLG en het planMER door een zienswijze in te dienen.
Het ministerie van LNV leest en beoordeelt alle reacties die binnenkomen tijdens de zienswijzeperiode. Daarnaast wordt aan de Commissie voor de milieueffectrapportage advies gevraagd over het planMER. Op basis van de ontvangen reacties stelt het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een reactienota op. In deze nota leest u wat de reactie is van de overheid op de vragen en opmerkingen uit de ingediende zienswijze en de ontvangen adviezen. De reactienota wordt samen met het definitieve NPLG in de loop van 2024 gepubliceerd. Indieners worden hierover geïnformeerd.
De Informatiepunten Digitale Overheid zijn er voor mensen die moeite hebben met digitale dienstverlening en vragen hebben over het zaken doen met de overheid. De Informatiepunten zijn ondergebracht in de bibliotheken. Daarmee zijn ze laagdrempelig en kunnen mensen er makkelijk binnenlopen. U kunt hier ondersteuning vragen over websites van de overheid, bijvoorbeeld voor het digitaal raadplegen van documenten behorend bij dit project of het digitaal indienen van een reactie. Vraag bij uw lokale bibliotheek naar de mogelijkheden. Voor meer informatie kunt u terecht op https://www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.
Meer informatie over het NPLG vindt u op www.onslevendlandschap.nl of www.platformparticipatie.nl/nationaalprogrammalandelijkgebied.
Heeft u vragen over het ontwerp-NPLG of het planMER? Mail dan naar nplg@minlnv.nl
Heeft u vragen over het indienen van een zienswijze? Neem dan telefonisch contact op met de directie Participatie van ministerie van IenW: 070 456 96 07.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2024-1469.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.