Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, van 26 augustus 2022, nr. IENW/BSK-2022/170258, houdende aanwijzing van NIWO als beheerder van de lijst van inzamelaars, bedoeld in artikel 10.45, eerste lid, onderdeel a, van de Wet milieubeheer en van de lijst van vervoerders, handelaars en bemiddelaars, bedoeld in artikel 10.55, eerste lid, van de Wet milieubeheer (Aanwijzingsbesluit beheerder VIHB-lijst)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 10.45, derde en vijfde lid, en 10.55, derde en vierde lid, van de Wet milieubeheer en artikel 3:22 van de Algemene wet bestuursrecht;

BESLUIT:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

NIWO:

Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie als bedoeld in artikel 4.1 van de Wet wegvervoer goederen;

minister:

Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

VIHB-lijst:

lijst van inzamelaars, bedoeld in artikel 10.45, eerste lid, onderdeel a, Wet milieubeheer respectievelijk de lijst van vervoerders, handelaars en bemiddelaars, bedoeld in artikel 10.55, derde lid, Wet milieubeheer.

Artikel 2

  • 1. NIWO draagt zorg voor de vermelding van inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen op de VIHB-lijst, of de beëindiging daarvan, overeenkomstig de Regeling inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen.

  • 2. In geval de minister NIWO een aanwijzing geeft tot beëindiging van de vermelding van een inzamelaar als bedoeld in artikel 10.45, vierde lid, van de Wet milieubeheer, is NIWO het coördinerende bestuursorgaan, bedoeld in artikel 3:22 van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 3

De Aanwijzing van een instantie voor het bijhouden van de lijst van inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars, bedoeld in artikel 10.45, eerste lid, onder a, respectievelijk artikel 10.55, eerste lid, van de Wet milieubeheer (Stcrt. 2004, 78) wordt ingetrokken.

Artikel 4

In artikel 1 van de Erkenning van een instantie als bedoeld in artikel 11, eerste lid, onder c, van het Besluit inzamelen afvalstoffen en artikel 5, eerste lid, onder c, van de Regeling inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen wordt ‘artikel 5, eerste lid, onder c’ vervangen door ‘artikel 5, eerste lid, onder b’.

Artikel 5

De Regeling inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen wordt gewijzigd als volgt:

A

Aan artikel 5 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. Ter voldoening aan de criteria, bedoeld in artikel 4, beoordeelt de instantie, bedoeld in het eerste lid, ten minste elke vijf jaar de gegevens, bedoeld in het eerste tot en met vierde lid, op juistheid en volledigheid. Desgevraagd worden door de aanvrager aan die instantie opnieuw gegevens verstrekt.

B

Aan artikel 6 wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, een onderdeel d toegevoegd, luidende:

  • d. de communautaire vergunning of vergunning voor communautair beroepsvervoer van een vervoerder, genoemd in artikel 5, derde lid, onderdelen a en b, onherroepelijk is ingetrokken.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 oktober 2022.

Artikel 7

Dit besluit wordt aangehaald als: Aanwijzingsbesluit beheerder VIHB-lijst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

TOELICHTING

Algemeen

Inleiding

Ter uitvoering van de artikelen 10.45, derde en vijfde lid, en 10.55, derde en vierde lid, van de Wet milieubeheer (Wm) wordt met deze regeling (tevens aanwijzingsbesluit) het zelfstandig bestuursorgaan Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (hierna: NIWO) door de Minister van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen als de instantie die zorg draagt voor het beheren van de VIHB-lijst. Dat is de lijst van inzamelaars, bedoeld in artikel 10.45, eerste lid, onderdeel a, Wet milieubeheer en de lijst van vervoerders, handelaars en bemiddelaars, bedoeld in artikel 10.55, derde lid, Wet milieubeheer. Dit ter vervanging van het eerdere aanwijzingsbesluit van NIWO van 13 april 2004. Dat is inmiddels op een aantal punten verouderd en wordt om die reden met dit besluit ingetrokken.

Het beheren van de VIHB-lijst omvat het vermelden dan wel het beëindigen van de vermelding van een vervoerder, inzamelaar, handelaar of bemiddelaar van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen op de VIHB-lijst overeenkomstig de Regeling inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen.

Beëindiging van de vermelding vindt plaats wanneer de inzamelaar, vervoerder, handelaar of bemiddelaar daarom verzoekt, de vermelding is geschied op grond van onjuiste gegevens of anderszins niet meer wordt voldaan aan de criteria voor vermelding op de VIHB-lijst (zie artikelen 4 en 6 van de Regeling inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen).

Daarnaast dient beëindiging van de vermelding van een inzamelaar op de VIHB-lijst te geschieden indien de Minister van Infrastructuur en Waterstaat daartoe een aanwijzing heeft gegeven op grond van artikel 10.45, derde lid, Wet milieubeheer. De VIHB-lijst is digitaal te raadplegen via ondernemersloket.niwo.nl/home/publicatie/zoek-vihb-registraties. Op die manier is het voor de actoren in de afvalbeheerketen mogelijk om snel te verifiëren of bijvoorbeeld een inzamelaar op de VIHB-lijst staat vermeld of niet.

Inhoud van de regeling

Doel van deze regeling is om de relatie tussen het Ministerie van IenW en NIWO te verduidelijken. NIWO is een zelfstandig bestuursorgaan dat op basis van de Wet milieubeheer is aangewezen om de VIHB-lijst te beheren (attributie). Enerzijds is er, zoals hierboven is aangestipt, de Regeling inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen die criteria vastlegt op basis waarvan de lijst kan worden aangepast. Anderzijds kan de vermelding van een inzamelaar op de VIHB-lijst worden beëindigd indien de Minister van Infrastructuur en Waterstaat daartoe een aanwijzing heeft gegeven op grond van artikel 10.45, vierde lid, Wet milieubeheer. Deze wijzigingsregeling regelt allereerst dat bij een aanwijzingsbesluit van de minister om een vermelding van een inzamelaar te beëindigen, NIWO geldt als coördinerend bestuursorgaan (artikel 3:21 e.v. van de Algemene wet bestuursrecht). Hiervoor is gekozen, omdat NIWO de beheerder is van de VIHB-lijst en uitvoerder van de aanwijzing. Dit brengt met zich mee dat bij bezwaar NIWO het aanspreekpunt is.

Daarnaast wordt de Regeling inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen gewijzigd. De periodieke toets op de eisen van betrouwbaarheid en vakbekwaamheid van inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars is in artikel 5 vastgelegd en op basis van het nieuwe vijfde lid worden de daarbij benodigde gegevens op juistheid en volledigheid beoordeeld. NIWO zal dit nader invullen met beleidsregels. Het gaat dan bijvoorbeeld om het (periodiek of tussentijds) opvragen van de Verklaring Omtrent Gedrag of een bewijs van vakbekwaamheid en het uitschrijven van de onderneming uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel als niet binnen een redelijke termijn kan worden geverifieerd of NIWO over de juiste of volledige informatie beschikt die nodig zijn om de eisen van betrouwbaarheid en vakbekwaamheid te toetsen (zie artikel 5 van de regeling). Ook kan worden beëindigd indien er aanleiding is om te twijfelen aan de vakbekwaamheid of betrouwbaarheid van een geregistreerde vervoerder, inzamelaar, handelaar of bemiddelaar.

Ten slotte wordt geregeld dat de inschrijving van een VIHB-geregistreerde vervoerder tevens kan worden beëindigd indien de communautaire vergunning onherroepelijk is ingetrokken. De communautaire vergunning is immers een voorwaarde voor registratie op de VIHB-lijst (artikel 6).

Uitvoering, regeldruk en handhaving

De wijziging van deze regeling verduidelijkt de geldende regels en doet niets af aan de uitvoering van de regeling zoals NIWO die tot dusver uitvoert. Verduidelijkt is dat het gaat om een attributie van een taak aan NIWO op grond van de Wet milieubeheer en geen mandaatregeling. Tevens is een coördinatieregeling voor bezwaar in het leven geroepen voor een situatie die in de praktijk niet of nauwelijks voorkomt, namelijk dat de minister op grond van de wet een specifieke aanwijzing richting NIWO doet om een beëindiging van een vermelding op de lijst door te voeren. Daarbij is de periodieke toets op de gegevens van degene die staan ingeschreven op de lijst geëxpliciteerd. Deze toets wordt reeds uitgevoerd door NIWO. Ten slotte is van de gelegenheid gebruik gemaakt een redactionele verduidelijking door te voeren.

Deze regeling brengt geen extra regeldruk of bestuurslasten met zich mee. Omdat het gaat om een verduidelijking en redactionele aanpassingen van regelgeving, en niet om een aanvulling of beleidswijziging, is het niet nodig om deze wijziging voor te leggen in internetconsultatie of aan te bieden voor een uitvoeringstoets (HUF) of regeldruktoets.

Artikelsgewijs

Artikel 1 tot en met 3

Deze artikelen regelen de aanwijzing van NIWO als beheerder van de VHIB-lijst en de aanwijzing als coördinerend bestuursorgaan bij bezwaar in verband met een aanwijzing van de minister om een beëindiging van inschrijving te bewerkstelligen in de zin van artikel 10.45, vierde lid, van de Wm. Zie verder het algemene deel van deze toelichting.

Artikel 4

Artikel 4 bevat een redactionele verbetering van artikel 1 van het Besluit van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 13 april 2004, houdende erkenning van een instantie als bedoeld in artikel 11, eerste lid, van het Besluit inzamelen afvalstoffen en artikel 5, eerste lid, onder c, van de Regeling inzamelaars vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen. Het gaat om het corrigeren van een foutieve verwijzing naar onderdeel c. Dat moet onderdeel b van dat lid zijn. Het gaat in dit onderdeel namelijk om de eis van vakbekwaamheid: een door een daartoe bevoegde instantie afgegeven verklaring waaruit blijkt dat de aanvrager vakbekwaam is op het gebied van afvalstoffen.

Artikel 5

Artikel 5 bevat twee wijzigingen van de Regeling inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen. Ten eerste is geëxpliciteerd dat NIWO periodiek (ten minste elke 5 jaar) de gegevens controleert op juistheid en volledigheid. Het kan zijn dat gegevens op verzoek opnieuw aangeleverd moeten worden. Voor in Nederland gevestigde bedrijven bestaat de periodieke toets uit een controle van gegevens in het Handelsregister (Kamer van Koophandel). Voor ondernemingen die niet bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven (bijv. niet EU) is de screening anders, omdat deze gegevens ontbreken. Voor publiekrechtelijk ingestelde organisaties zijn gegevens al bekend bij NIWO zoals een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Als niet binnen een redelijke termijn wordt gereageerd op een informatie verzoek van NIWO, dan wordt de registratie beëindigd. NIWO stelt beleidsregels (art. 10.3 Awb) op ter invulling van de periodieke toets.

Ten tweede is verduidelijkt dat de inschrijving van een VIHB-geregistreerde vervoerder kan worden beëindigd indien de communautaire vergunning van die vervoerder onherroepelijk is ingetrokken. Deze vergunning is immers een voorwaarde voor registratie op de VIHB-lijst.

Artikel 6

Dit besluit treedt overeenkomstig de vaste verandermomenten in werking met ingang van 1 oktober 2022.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, V.L.W.A. Heijnen

Naar boven