Kennisgeving terinzagelegging kavelbesluiten VI en VII in het windenergiegebied Hollandse Kust (west), Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Van vrijdag 10 december 2021 tot en met vrijdag 21 januari 2022 liggen de kavelbesluiten VI en VII in het windenergiegebied Hollandse Kust (west) ter inzage. U kunt in beroep gaan als de kavelbesluiten tegen uw belangen ingaan of als u heeft gereageerd op het ontwerp van de besluiten.

Het project

In het windenergiegebied Hollandse Kust (west) worden ongeveer 50 kilometer ten westen van de kust van Noord-Holland twee windparken gebouwd met elk een vermogen van circa 700 megawatt (MW).

In het windenergiegebied Hollandse Kust (west) worden behalve de twee wind­parken twee platforms (Alpha en Beta) gerealiseerd waar de elektriciteit die de windturbines opwekken, samenkomt. Via een ondergrondse hoogspannings­verbinding gaat de elektriciteit van de platforms op zee naar het transformatorstation aan de Zeestraat in de gemeente Beverwijk. Voor dit net op zee (platforms en hoogspanningskabels richting land) worden aparte besluitvormingsprocedures doorlopen. De kavelbesluiten op grond van de Wet windenergie op zee voorzien hier niet in.

Waarom is dit project nodig?

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 49 TWh duurzame elektriciteit wordt opgewekt met windenergie op zee. Om dat doel te behalen, zijn in de Routekaart 2030 gebieden op de Noordzee gekozen waar nieuwe windparken kunnen worden gebouwd.

De realisering van windparken op zee draagt fors bij aan de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. In 2030 gaat het in totaal om circa 40% van het totale (huidige) elektriciteitsverbruik in Nederland dat wordt opgewekt met windenergie op zee. Windenergiegebied Hollandse Kust is één van de gebieden die de overheid heeft gekozen om nieuwe windparken te bouwen.

Welke procedure wordt gevolgd?

Op grond van de Wet windenergie op zee neemt de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat – Klimaat en Energie in overeenstemming met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Minister van Infrastructuur en Waterstaat en de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor elk windpark een kavel­besluit. In een kavelbesluit wordt bepaald waar en onder welke voorwaarden een windpark gebouwd en geëxploiteerd mag worden. Voor zowel ontwerpkavelbesluit VI als VII van windenergiegebied Hollandse Kust (west) is een milieueffectrapport opgesteld om de gevolgen voor het milieu en de gebruiksfuncties op de Noordzee in beeld te brengen. Een passende beoordeling als bedoeld in de Wet natuurbescherming maakt deel uit van deze milieueffectrapporten.

Bent u het niet eens met de besluiten?

U kunt de Raad van State van zaterdag 11 december 2021 tot en met vrijdag 21 januari 2022 laten weten dat u het niet eens bent met (één van) de kavel­besluiten. Dit heet in beroep gaan. U kunt in beroep gaan als de kavelbesluiten tegen uw belangen ingaan of als u heeft gereageerd op het ontwerp van de kavelbesluiten.

In deze periode zijn de documenten met informatie over de kavelbesluiten en de besluiten zelf online te bekijken. Bezoek hiervoor de website: www.rvo.nl/wind-op-zee-kavels-vi-en-vii-hollandse-kust-west. Op papier kunt u deze stukken in dezelfde periode tijdens de reguliere openings­tijden bekijken op het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, 2594 AC Den Haag. Hiervoor kunt u een afspraak maken via telefoonnummer 070 379 89 79. U kunt op vertoon van uw legitimatiebewijs de stukken inzien.

Neem contact op met het Bureau Energieprojecten als u de documenten niet digitaal kunt lezen en niet naar het ministerie kunt komen. Dan wordt in overleg gezocht naar een maatwerkoplossing.

U kunt op twee manieren beroep instellen:

Post: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Digitaal: via de website https://digitaalloket.raadvanstate.nl.

Actuele informatie over in beroep gaan vindt u op www.raadvanstate.nl/bestuursrechtspraak.

Zoals hierboven aangegeven stuurt u uw beroepschrift naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. We verzoeken u vriendelijk om daarnaast ook een kopie van het beroepschrift te sturen aan: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, T.a.v. directie WJZ, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

Crisis- en herstelwet

Op de besluiten is de Crisis- en herstelwet van toepassing. In het beroepschrift moet u toelichten waarom u het niet eens bent met (één van) de kavelbesluiten. Doet u dat niet, dan wordt het beroep niet in behandeling genomen. Na 21 januari 2022 kunt u geen nieuwe redenen meer aanvoeren waarom u het niet eens bent met de kavelbesluiten.

Vermeld in uw beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Wind op zee, Kavelbesluiten VI en VII in het windenergie­gebied Hollandse Kust (west) en alle bijbehorende documenten vindt u op www.rvo.nl/wind-op-zee-kavels-vi-en-vii-hollandse-kust-west. Heeft u vragen over de procedure? Bel dan via telefoonnummer 070 379 89 79.

Naar boven