Ontwerpbestemmingsplannen “Pallas-plot” en “Partiële herziening PALLAS-reactor, 2021”, gemeente Schagen

Logo Schagen

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gecoördineerde ontwerpbestemmingsplannen “Pallas-Plot” en “Partiële herziening PALLAS-reactor. 201’ inclusief het bijbehorende “planMER bestemmingsplan Pallas-Plot” ter inzage liggen.

De raad van de gemeente Schagen heeft op 15 december een coördinatiebesluit voor dit project vastgesteld. Op grond hiervan worden de twee bestemmingsplannen tegelijk ter inzage gelegd.

Inhoud ontwerpbestemmingsplannen

In het ontwerp van de PALLAS-reactor is sinds de vaststelling van het bestemmingsplan ‘PALLAS-reactor’, welk plan onherroepelijk is geworden met de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 11 maart 2020 (ECLI:NL:RVS:2020:741), een aantal aanpassingen doorgevoerd. Zo is er een definitief tracé gekozen voor het koelwaterleidingensysteem. Dit koelwaterleidingensysteem is noodzakelijk voor het koelen van de PALLAS-reactor en het afvoeren van de geproduceerde warmte. Daarnaast is gebleken dat de gronden waar een nucleaire aanduiding aan gegeven is niet voldoende ruimte bieden voor een adequate en meer toekomstbestendige positionering van de gebouwen van de PALLAS-reactor en uitvoering van de bijbehorende logistieke processen. Daarom wordt de bestemming ‘bedrijventerrein-bijzonder bedrijventerrein’ met de nucleaire aanduiding uitgebreid. Voor het werkterrein en de toegangsweg vanaf de Westerduinweg (N502) die ten behoeve van de realisatie van de PALLAS-reactor worden aangelegd, zijn tevens tijdelijke bestemmingen opgenomen.

Deze aanpassingen zijn vervat in het nieuwe ontwerpbestemmingsplan ‘PALLAS-plot’. Daarnaast zijn verband met de realisering van de reactor een aantal kleinere aanpassingen doorgevoerd in het bestemmingsplan’ PALLAS-reactor’. Deze worden geregeld in het ontwerpbestemmingsplan ‘Partiële herziening PALLAS-reactor, 2021’. Deze strekt onder meer tot het verwijderen van een aantal aanduidingen, zoals die voor het windtestveld.

Inhoud planMER

In de Wet milieubeheer (Wm) is in hoofdstuk 7 geregeld dat van plan- en besluitvorming met mogelijk grote milieugevolgen, de effecten op het milieu in beeld gebracht moeten worden. In de bijlage bij het Besluit mileueffectrapportage (m.e.r.) is bepaald voor welke activiteiten een m.e.r.-procedure doorlopen moet worden.

In het geval van het bestemmingsplan PALLAS-plot is de categorie C.22.3 (de oprichting van een kerncentrale en andere kernreactoren) relevant. Zoals benoemd breidt zowel de bedrijfsbestemming als de nucleaire bestemming uit. Dit heeft tot gevolg dat het nieuwe bestemmingsplan kaderstellend is voor onder meer een vergunning op grond van de Kernenergiewet. Op die grondslag is het bestemmingsplan ‘PALLAS-plot’ plan-m.e.r.-plichtig.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan “Pallas-Plot’, tezamen met het planMER en de daarbij behorende stukken

zijn met ingang van 30 april 2021 gedurende zes weken digitaal in te zien via https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0441.BPBGZPALLASPLOT-ON01

De bronbestanden zijn beschikbaar via:

https://digitaleplannen.nl/0441/05FA912D-01A4-4B41-8CD2-A04B06FB050F/

Het ontwerpbestemmingsplan “Partiële herziening PALLAS-reactor, 2021’ en de daarbij behorende stukken zijn met ingang van 30 april 2021 gedurende zes weken digitaal in te zien via:

https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0441.BPBGZPALLASHERZ-ON01

De bronbestanden zijn beschikbaar via:

https://digitaleplannen.nl/0441/BF9BE3E6-7F9F-4013-8669-6B9287334007/

Voor het inzien van fysieke stukken kan een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer 0224 210 400

Indienen zienswijze

Een ieder kan tijdens de inzagetermijn digitaal, mondeling of (bij voorkeur) schriftelijk zienswijzen naar voren brengen omtrent het ontwerpbestemmingsplan en de planMER.. De digitale zienswijzen kunnen worden ingediend via een formulier op de site van de gemeente (www.schagen.nl/zienswijzeruimte

) De schriftelijke zienswijzen moeten worden ingediend bij de gemeenteraad van Schagen, Postbus 8, 1740 AA Schagen. Voor een mondelinge reactie kunt u een afspraak maken met de Afdeling Ruimte, tel. 0224-210 400. Anonieme reacties en reacties via e-mail laten we buiten behandeling.

Schagen 29 april 2021

Naar boven