Regeling van de Minister van Economische Zaken van 16 juni 2017, nr. WJZ/17054106, houdende vaststelling van de vergoeding voor kosten hercontroles Metrologiewet (Regeling vergoeding kosten hercontroles Metrologiewet)

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 3 en 4 van het Besluit kosten hercontroles Metrologiewet;

Besluit:

Artikel 1

Ter vergoeding van de kosten van een hercontrole worden de volgende bedragen in rekening gebracht bij degene ten behoeve van wie deze werkzaamheden worden verricht:

  • a. een bedrag dat wordt vastgesteld op grond van de uurtarieven, bedoeld in bijlage I voor de kosten van een fysieke of digitale inspectie en de daaraan verbonden administratiewerkzaamheden;

  • b. een vast bedrag van € 90 voor de voorrijkosten ten behoeve van een fysieke inspectie;

  • c. de werkelijke kosten van uitbesteding van het laboratoriumonderzoek ten behoeve van een hercontrole in het kader van markttoezicht.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2017.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vergoeding kosten hercontroles Metrologiewet.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 16 juni 2017

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

BIJLAGE I, BEHOREND BIJ ARTIKEL 1, ONDER A, VAN DE REGELING VERGOEDING KOSTEN HERCONTROLES METROLOGIEWET

Tarieven personeel (in €):

SALARISSCHAAL BBRA 1984

VERGOEDINGEN PER MANUUR

1 tot en met 5

83

6 tot en met 8

94

9 tot en met 11

108

12 tot en met 14

119

15 en hoger

147

TOELICHTING

I. Algemeen

In deze regeling worden de bedragen vastgesteld die de Minister van Economische Zaken ter vergoeding van de kosten van hercontroles van meetinstrumenten in rekening brengt, en voor zover van toepassing, de wijze van berekening daarvan, op grond van het Besluit kosten hercontroles Metrologiewet (hierna: besluit).

Op grond van de Metrologiewet kunnen volgens bij of krachtens algemene maatregel van bestuur vast te stellen regels, kosten voor werkzaamheden ter uitvoering van het toezicht op de naleving ten laste worden gebracht van degene ten behoeve van wie deze werkzaamheden worden verricht (artikel 29).

In het besluit is bepaald dat dit voor de kosten van hercontroles zal gebeuren (artikel 2). De bedragen die de minister ter vergoeding van die kosten in rekening brengt, en voor zover van toepassing de wijze van berekening daarvan, worden bij ministeriële regeling vastgesteld (artikel 3).

Hierbij wordt de hoogte van de door te berekenen kosten van de hercontroles vastgesteld op basis van de werkelijke kosten (artikel 4 van het besluit) die in direct verband staan met de activiteit. Dat betekent dat alle uit te voeren handelingen die moeten plaatsvinden om te controleren of het meetinstrument of de partij van meetinstrumenten aan de eisen voldoet, in rekening worden gebracht. Het gaat daarbij om de handelingen ter plaatse of een digitale hercontrole en eventuele handelingen die in een laboratorium plaatsvinden ter controle van het meetinstrument.

De kostendoorberekening kan bestaan uit (1) vaste bedragen voor voorrijkosten, (2) kosten per tijdseenheid voor fysieke of digitale inspectie (3), kosten per tijdseenheid voor administratie en (4) kosten voor laboratoriumonderzoek.

Dit is aangegeven in de nota van toelichting bij het besluit. Daarin staat ook dat de specificatie van de kosten voor de verschillende componenten bij ministeriële regeling zal worden vastgesteld. Deze regeling strekt daartoe.

In artikel 1, onder a, worden de kosten per tijdseenheid voor fysieke of digitale inspectie en daaraan verbonden administratiewerkzaamheden vastgesteld. De kosten die worden gemaakt voor hercontroles bestaan om te beginnen uit personeelskosten, inclusief administratiekosten. Om deze reden is voor de vaststelling van de tarieven dan ook aansluiting gezocht bij de uurtarieven die door het Agentschap Telecom reeds worden gehanteerd ter bepaling van de vergoeding van andere werkzaamheden die het uitvoert op basis van de Telecommunicatiewet.

In de Regeling vergoedingen Agentschap Telecom 2017 zijn deze vergoedingen opgenomen (bijlage II). Aan het slot van de toelichting bij die regeling is aangegeven dat die uurtarieven van het agentschap gemiddeld € 107,58 bedragen.

In onderdeel b wordt het vaste bedrag voor voorrijkosten voor een fysieke hercontrole vastgesteld op € 90. Zoals aangegeven in de nota van toelichting bij het besluit wordt hiervoor één bedrag vastgesteld. Daarmee wordt voorkomen dat bedrijven die ver weg liggen, benadeeld worden ten opzichte van bedrijven ‘om de hoek’. De voorrijkosten van € 90 zijn gebaseerd op de gemiddelde reistijd van een inspecteur per fysieke hercontrole en het gemiddelde uurtarief voor personeelskosten.

In onderdeel c worden de kosten voor laboratoriumonderzoek vastgesteld op de werkelijke kosten van uitbesteding van het laboratoriumonderzoek ten behoeve van een hercontrole in het kader van markttoezicht. Alleen de noodzakelijke kosten worden in rekening gebracht. Deze kosten dienen proportioneel te zijn. Dit zal worden gemonitord.

II. Inwerkingtreding

Op grond van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten treden ministeriële regelingen in werking met ingang van 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Bekendmaking geschiedt uiterlijk twee maanden voor inwerkingtreding.

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2017. Dit is in overeenstemming met de systematiek van vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen met ingang van de eerste dag van elk kwartaal in werking treden. Met ingang van 1 juli 2017 treedt ook het Besluit kosten hercontroles Metrologiewet in werking, waar deze regeling op is gebaseerd.

Met de bekendmaking van dit artikel wordt afgeweken van systematiek van vaste verandermomenten, inhoudende dat ministeriële regelingen minimaal twee maanden voor inwerkingtreding worden bekendgemaakt. Deze afwijking wordt gerechtvaardigd doordat het Besluit kosten hercontroles Metrologiewet vooraf is gegaan door een internetconsultatie en de wijze van doorberekening van de kosten reeds in de nota van toelichting bij het besluit is aangegeven.

III. Regeldruk

Zoals reeds is aangegeven in de nota van toelichting bij het besluit heeft het doorbelasten van kosten die Agentschap Telecom maakt voor hercontroles geen effecten op de regeldruk. Het betreft hier financiële kosten in de vorm van retributies, dat wil zeggen betalingen aan de overheid waar een individueel aanwijsbare tegenprestatie van die overheid tegenover staat. Deze kosten zijn dus niet gerelateerd aan een informatiebehoefte van de overheid.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven