Regeling van de Minister van Economische Zaken van 15 juni 2017, nr. WJZ/17064752, houdende wijzigingen van de Regeling producenten- en brancheorganisaties in verband met het mogelijk maken van algemeen verbindend verklaringen voor een voorschrift of financiële bijdrage voor onderzoek dat op grond van geldende regelgeving kan worden gesteld

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 152, eerste, derde en vierde lid, 154, vierde lid, 156, 157, eerste en derde lid, 158, eerste lid, 161, eerste en derde lid, 163, eerste en derde lid, 164, eerste, vijfde en zesde lid, en 165 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (PbEU 2013, L 347) en de artikelen 13, tweede lid, onder b, en 19, eerste lid, van de Landbouwwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 5:2 van de Regeling producenten- en brancheorganisaties wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de aanhef wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Het eerste lid, aanhef en onderdeel a, is niet van toepassing op voorschriften of financiële bijdragen die betrekking hebben op het verrichten van onderzoek.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 15 juni 2017

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

TOELICHTING

Op grond van het oude artikel 5:2, aanhef en onderdeel a, van de Regeling producenten- en brancheorganisaties (hierna: Regeling) kon geen algemeen verbindend verklaring (AVV) worden afgegeven voor voorschriften of financiële bijdragen die op grond van de geldende wetgeving kunnen worden gesteld, onderscheidenlijk kunnen worden geheven. Deze beperking heeft echter tot gevolg dat voorschriften of financiële bijdragen voor onderzoek en innovatie voor agro-sectoren die op grond van geldende wetgeving al gesteld zouden kunnen worden, niet algemeen verbindend kunnen worden verklaard. In de brief van de Minister van Economische Zaken van 22 februari 2017 aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (Kamerstukken 2016/17, 33 910, nr. 26) is aangegeven dat dit onwenselijk is en dat dit aangepast zal worden. De onderhavige wijzigingsregeling voorziet hierin door artikel 5:2 van de Regeling zodanig aan te passen dat een wettelijke grondslag voor het kunnen verrichten van onderzoek of voor de financiering daarvan geen aanleiding meer is om een AVV-verzoek af te wijzen. Daarmee wordt de private aanpak in (collectieve) financiering van onderzoek voor meerdere agro-sectoren, waaronder het topsectorenonderzoek, bevorderd.

Een onderzoeksveld waar op grond van het oude artikel 5:2 van de Regeling geen AVV voor kon worden afgegeven, is het onderzoeksveld dierziekten en diergezondheid. Op grond van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren kunnen er namelijk heffingen opgelegd worden aan veehouders voor financiering van onderzoek op het gebied van dierziekten en diergezondheid. De verantwoordelijkheid en het initiatief voor de aanpak van (bijvoorbeeld) bedrijfsgebonden ziekten, ligt echter bij het agro-bedrijfsleven. Daarvoor is onderzoek en financiering nodig. De eventuele verbindend verklaringen voor financiering van onderzoek, die tot stand kunnen komen op initiatief van producenten- of brancheorganisaties, kunnen daarbij nuttig zijn.

Artikel 5:2, eerste lid, onderdeel a, van de Regeling bevat niet de enige voorwaarde waaraan een AVV-verzoek van een voorschrift of financiële bijdrage getoetst wordt. Artikel 5:2, eerste lid, onderdeel b, bepaalt dat een AVV-verzoek eveneens niet wordt toegewezen wanneer het voorschrift of de financiële bijdrage niet doelmatig is of wanneer deze een onevenredige inbreuk maakt op de ondernemersvrijheid. Deze voorwaarden blijven ongewijzigd en gelden dus ook voor AVV-verzoeken die betrekking hebben op onderzoek en de financiering daarvan.

Regeldruk

Deze wijziging leidt niet tot regeldrukeffecten. Er worden geen nieuwe informatieverplichtingen aan producenten- of brancheorganisaties opgelegd.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op 1 juli 2017. Hiermee wordt voldaan aan de vaste verandermomenten.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

Naar boven