Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken, van 9 september 2013, nr. 13137957, houdende tijdelijke vrijstelling op grond van artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden ter bestrijding van de suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) in de teelt van aardbei (onbedekt), bessen, braam en framboos (Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de teelt van aardbei (onbedekt), bessen, braam en framboos tegen de suzuki-fruitvlieg 2013)

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van de Verordening (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309);

Besluit:

Artikel 1

Tijdelijke vrijstelling als bedoeld in artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden en artikel 53 van Verordening (EG) 1107/2009 wordt verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer (toelatingsnummer 12567) ter bescherming van de teelt van aardbei (onbedekt), bessen, braam en framboos tegen de suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii).

Artikel 2

De vrijstelling is slechts van toepassing indien de gebruiksvoorschriften in de bijlage bij dit besluit worden nageleefd.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt met ingang van 29 oktober 2013.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Tijdelijke vrijstelling ter bescherming van de teelt van aardbei (onbedekt), bessen, braam en framboos tegen de suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii) 2013.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen MPA, Directeur-Generaal Agro.

Een belanghebbende kan, binnen zes weken na de datum van publicatie in de Staatscourant, tegen dit besluit of een onderdeel daarvan een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen bij de Staatssecretaris van Economische Zaken, ter attentie van Dienst Regelingen, Afdeling Rechtsbescherming, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

BIJLAGE

Wettelijk Gebruiksvoorschrift

Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als insecticide door middel van een gewasbehandeling in de volgende toepassingsgebieden (volgens Definitielijst toepassingsgebieden versie 2.0, Ctgb juni 2011) onder de vermelde toepassingsvoorwaarden

Toepassingsgebied

Te bestrijden organisme

Dosering (middel) per toepassing

Maximale dosering (middel) per toepassing

Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus

Minimum interval tussen toepassingen in dagen

Veiligheidstermijn in dagen

Aardbei (onbedekt)

suzuki-fruitvlieg

150 ml/ha

150 ml/ha

3

7

1

Bessen

suzuki-fruitvlieg

0,2%

200 ml/ha

2

7

7

Framboos

suzuki-fruitvlieg

0,2%

200 ml/ha

2

10

3

Braam

suzuki-fruitvlieg

0,2%

200 ml/ha

2

10

3

Toepassingsvoorwaarden

Om het grondwater te beschermen mag dit product niet worden gebruikt in grondwaterbeschermingsgebieden.

Om in het water levende organismen, niet tot de doelsoorten behorende geleedpotigen en bijen en hommels te beschermen, is toepassing in onbedekte teelten uitsluitend toegestaan indien gebruik wordt gemaakt van een 90% driftreducerende spuittechniek, bijvoorbeeld 90% driftreducerende doppen in combinatie met een kantdop.

Gevaarlijk voor bijen en hommels. Om bijen bij de onbedekte teelt direct buiten het te behandelen gewas te beschermen mag het middel uitsluitend worden toegepast na zonsondergang. Om de bijen en andere bestuivende insecten te beschermen mag u dit product niet gebruiken op in bloei staande gewassen of op niet-bloeiende gewassen wanneer deze actief bezocht worden door bijen en hommels. Gebruik dit product niet in de buurt van in bloei staand onkruid. Verwijder onkruid voordat het bloeit.

Gebruik is wel toegestaan op bloeiende planten in de kas mits er geen bijen of hommels in de kas actief naar voedsel zoeken. Verwijder of bedek bijenkorven en hommelkasten tijdens het gebruik van het product en gedurende één dag na de behandeling en vergewis u ervan dat de spuitvloeistof volledig opgedroogd is in de kas. Voorkom dat bijen en andere bestuivende insecten de kas binnenkomen door alle openingen met insectengaas af te sluiten.

Dit middel is schadelijk voor natuurlijke vijanden. Vermijd onnodige blootstelling. Raadpleeg uw leverancier van natuurlijke vijanden over het gebruik van dit middel in combinatie met het gebruik van natuurlijke vijanden.

TOELICHTING

Algemeen

Artikel 53 van de Verordening (EG) 1107/2009 van het Europese Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad (PbEU 2009, L 309) (hierna: Verordening (EG) 1107/2009) en artikel 38 van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Wgb) maken het mogelijk in bijzondere omstandigheden vrijstelling te verlenen van het verbod om een niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel binnen Nederland te brengen, op de markt te brengen, voorhanden te hebben of te gebruiken.

Vrijstelling kan worden verleend als een maatregel nodig blijkt voor een gecontroleerd en beperkt gebruik ter beheersing van een gevaar dat op geen enkele andere redelijke manier te beheersen is.

Met dit besluit wordt tijdelijk vrijstelling verleend voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer (toelatingsnummer 12567) ter bescherming van de teelt van aardbei (onbedekt), bessen, braam en framboos tegen de suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii).

Bijzondere omstandigheden

De suzuki-fruitvlieg is in Nederland een nieuwe plaag. In de bedekte teelt van aardbei is het gewasbeschermingsmiddel Tracer toegelaten. De toelatingshouder heeft de intentie uitbreiding van het toepassingsgebied van Tracer aan te vragen in Nederland. De toelating is echter in seizoen 2013 nog niet beschikbaar. Er is echter perspectief op een toelating waardoor een kortstondig noodverband gerechtvaardigd is.

Gevaar voor de teelt

In Nederland is suzuki-fruitvlieg in 2012 aangetroffen bij een verkennend onderzoek. Uit de ervaring in Zuid Europa blijkt dat de suzuki-fruitvlieg na vestiging en verspreiding veel schade aan zacht fruit veroorzaakt. In Frankrijk en Italië zijn opbrengstverliezen gemeld van 80 procent voor kleinfruit. De aantasting door suzuki-fruitvlieg maakt dat een aangetaste partij onverkoopbaar is vanwege een nultolerantie voor de afzet voor dergelijk aangetaste vruchten. In de naoogst fase kan de aantasting zichtbaar worden, omdat eieren uitkomen en de larven zich voeden met het vruchtvlees, waardoor snel rot ontstaat in het geoogste product.

Onder de Nederlandse klimaatomstandigheden ligt het aantal generaties lager dan in Zuid Europa. De verwachting is dat de suzuki-fruitvlieg dit jaar vanaf juli kan leiden tot aantasting, waardoor eventuele schade pas laat in het teeltseizoen zal optreden. Zelfs bij een gering aantastingsniveau is de economische schade groot, omdat aangetaste partijen niet in de handel gebracht kunnen worden.

Een landbouwtechnisch doelmatige geïntegreerde teelt van aardbei (onbedekt), bessen, braam en framboos wordt bedreigd door onvoldoende bestrijdingsmogelijkheden van suzuki-fruitvlieg.

Alternatieven

Alternatieven voor het gebruik van het voorgestelde middel zijn onder praktijkomstandigheden onvoldoende toereikend.

Deltamethrin is een breedwerkend insecticide, maar over de werking op de suzuki-fruitvlieg is weinig bekend. Of suzuki-fruitvlieg hiermee afdoende kan worden bestreden is onbekend. In de bedekte teelt is de inzet van deltamethrin zeer beperkt vanwege de lange nawerking op biologische bestrijders die daar algemeen worden ingezet.

In de teelt van bessen, braam en framboos is een gewasbehandeling met thiacloprid toegelaten ter bestrijding van bladluizen en larven van groene appelwants. Over de werking van thiacloprid tegen suzuki-fruitvlieg is echter weinig bekend, enige werking is te verwachten, maar of de suzuki-fruitvlieg hiermee afdoende kan worden bestreden is onbekend.

Advies College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) adviseert de vrijstelling niet te verlenen. Het Ctgb verwacht namelijk een overschrijding van de off-field norm voor bijen.

Door middel van enkele gebruiksrestricties zijn de off-field risico’s voor bijen te reduceren (optimale driftreductie en toepassing na zonsondergang: het opgedroogd spuitresidu geeft een veel lager risico) maar het is niet goed te kwantificeren of hiermee aan de normen wordt voldaan.

Vanwege het grote risico op schade door de suzuki-fruitvlieg is besloten toch de vrijstellingsaanvraag te honoreren. Door het opnemen van de door het Ctgb geadviseerde gebruiksrestricties op het etiket worden onaanvaardbare effecten geminimaliseerd.

De overwegingen

Een vrijstelling is gewenst, omdat de suzuki-fruitvlieg op geen enkele andere redelijke wijze te beheersen is en een geïntegreerde doelmatige teelt van aardbei (onbedekt), bessen, braam en frambozen niet mogelijk is als deze plaag zich in Nederland gaat manifesteren.

In overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, heb ik besloten om op grond van artikel 38 van de Wgb vrijstelling te verlenen voor het gebruik van het gewasbeschermingsmiddel Tracer (toelatingsnummer 12567) ter bescherming van de teelt van aardbei (onbedekt), bessen, braam en framboos tegen de suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii).

Deze vrijstelling treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt met ingang van 29 oktober 2013.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, namens deze: J.P. Hoogeveen MPA, Directeur-Generaal Agro.

Naar boven