Kennisgeving ontwerp koninklijk besluit tot aanwijzing van gronden ter onteigening in de gemeente Werkendam ter uitvoering van het Rijksinpassingsplan Ontpoldering Noordwaard

Onteigeningsplan Ontpoldering Noordwaard

De minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend, dat op haar verzoek krachtens artikel 78 van de onteigeningswet in het gemeentehuis van Werkendam met ingang van 25 februari 2011 tot en met 7 april 2011 een ontwerp koninklijk onteigeningsbesluit met de daaraan ten grondslag liggende stukken ter inzage ligt.

De in het ontwerp koninklijk besluit op verzoek van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu ten name van de Staat ter onteigening aan te wijzen gronden, zijn nodig voor de uitvoering van het Rijksinpassingsplan Ontpoldering Noordwaard dat op 27 augustus 2010 is vastgesteld door de toenmalige ministers van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Het plangebied is nu vooral in gebruik voor agrarische doeleinden. Verspreid door het gebied ligt een groot aantal agrarische bedrijfswoningen. De polder Noordwaard zal om waterstaatskundige redenen evenwel moeten worden heringericht om te kunnen dienen als inundatiegebied. De herinrichting van het plangebied maakt deel uit van het beleid van de Rijksoverheid om binnen het Rijk in samenwerking met de lokale overheden te komen tot een ruimtelijke herinrichting van die gebieden die een bijdrage moeten leveren aan de verwezenlijking van de Planologische Kern Beslissing ‘Ruimte voor de Rivier’. Deze PKB heeft ten doel maatregelen te bevorderen om de verwachte veranderingen in het hoogwaterpatroon van de grote rivieren op te kunnen vangen door enerzijds verbetering van waterkeringen en anderzijds door het tijdelijk geven van meer ruimte aan piekdebieten gedurende het winter- en voorjaarseizoen. De Noordwaard zal moeten gaan dienen als overloopgebied (inundatiegebied) waardoor een uitzonderlijke hoogwaterstand in de Nieuwe Merwede met circa 30 cm. kan worden verlaagd. Om een effectieve inundatie mogelijk te maken zullen vrijwel alle thans in de polder aanwezige opstallen worden gesloopt en zullen werkzaamheden worden verricht ten behoeve van een passende inrichting van het inundatiegebied.

De ter onteigening voorgedragen gronden zijn in het inpassingsplan aangewezen voor de bestemmingen ‘Agrarisch’, ‘Bos’, ‘Cultuur en ontspanning’, ‘Verkeer’, ‘Kades-Hoog’, ‘Kades-Laag’, ‘Kades-Terprand’, ‘Natuur’, ‘Primaire waterkering’, ‘Water’ en ‘Wonen’.

De minister van Infrastructuur en Milieu is – onder voorbehoud van de beoordeling van eventuele zienswijzen en de resultaten van het in te stellen onderzoek – in beginsel bereid de Kroon een positief besluit op het verzoek voor te dragen.

Zolang het ontwerpbesluit ter inzage ligt, kunnen belanghebbenden bij het besluit schriftelijk zienswijzen naar voren brengen bij de Kroon (Hare Majesteit de Koningin, door tussenkomst van de minister van Infrastructuur en Milieu (postbus 20951/ HDBJZ / ipc 880 / 2500 EZ Den Haag, onder vermelding van: dossiernummer 53.2010). Zienswijzen kunnen ook mondeling kenbaar worden gemaakt aan de minister.

Voor nadere inlichtingen over deze procedure of voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling wilt inbrengen, kunt u contact opnemen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, telefoon 070-3393884 (de heer J.N. Baalbergen) of 070-3392894 (de heer B. Vink).

Het ontwerp koninklijk besluit c.a. ligt gedurende bovengenoemde periode ook ter inzage bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, locatie Rijnstraat 8 te Den Haag.

Naar boven