Gemeenten vanaf 2015 verantwoordelijk voor ondersteuning en zorg

Decentralisaties in het sociaal domein: wat zijn dat?

U heeft er vast al eens van gehoord of over gelezen: de decentralisaties in het sociaal domein. De kans bestaat dat u er als inwoner van de gemeente Zederik vroeg of laat mee te maken krijgt. Bijvoorbeeld omdat u ondersteuning of zorg nodig heeft, hulp om (weer) aan het werk te gaan , uw kind ondersteuning nodig heeft of omdat u vrijwilliger of mantelzorger bent.

Maar wat houden deze decentralisaties, of transities zoals ze ook wel eens genoemd worden, nu precies in? We hebben een aantal vragen en de antwoorden daarop over deze veranderingen in het sociaal domein voor u op een rijtje gezet.

Wa arom is deze verandering nodig?

Het idee is dat de gemeente het dichtst bij de inwoners staat. Immers: de gemeente kent de dorpen en de buurten, de voorzieningen en veel inwoners. Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor jeugdhulp, zorg & ondersteuning en werk & inkomen. Deze drie belangrijke onderwerpen worden nu nog door het Rijk en de provincie geregeld.

Wat is de rol van de gemeente?

De rol van de overheid gaat veranderen, dus ook die van de gemeente. We doen een stapje terug en vragen u eerst om een beroep te doen op uw eigen kracht en uw sociale netwerk in te zetten, voordat we u gaan ondersteunen. De gemeente regelt wel veel achter de schermen.

  • De gemeente organiseert de zorg en ondersteuning en werkt daarbij samen met betrokken en professionele partijen.

  • We sluiten contracten met zorgaanbieders, groot en klein. De gemeente organiseert de zorg straks dichtbij, in de buurt en denkt nu na over de juiste vorm.

  • De gemeente bewaakt de kwaliteit van de zorg en stelt duidelijke eisen aan deze zorgaanbieders.

  • De gemeente regelt en bewaakt de financiering. Het geld voor zorg en ondersteuning moet immers goed besteed worden.

Wat doet de gemeente niet?

De gemeente gaat zelf geen zorg geven. Dat blijven deskundigen doen zoals zorginstanties, zorgboerderijen, jeugdzorg, psychologen en anderen. Verpleging en verzorging regelen de zorgverzekeraars.

Wat beteken en de veranderingen voor mij als inwoner?

We gaan minder met standaardregels en formulieren werken en meer met u in gesprek. We gaan er namelijk van uit, dat u zelf prima weet wat u nu echt nodig hebt en welke oplossing het best bij u past. Bij ondersteuningsvragen is in de toekomst uw eigen kracht dus het uitgangspunt. Het is niet meer vanzelfsprekend dat u recht heeft op hulp.

We bekijken samen met u wat nodig is om u te helpen en zoveel mogelijk zelf te (blijven) doen, eventueel met hulp van uw familie of omgeving (buren, vrienden). Redt u het niet zelf of met ondersteuning van uw omgeving, dan kunt u een beroep doen op de gemeente.

Wat leveren de veranderingen mij als inwoner op?

De gemeente wil (jeugd)hulp, welzijn en werk & inkomen makkelijker voor u organiseren. Doel daarbij is om onder andere te voorkomen dat hulpverleners in één huishouden langs elkaar heen werken. We kijken naar de hulp die per huishouden nodig is en zorgen, als dat nodig is, voor één plan van aanpak en één contactpersoon. Voor inwoners die het écht niet alleen kunnen, doet de gemeente juist een stap naar voren, zodat ook zij hun plek vinden.

De veranderingen zijn toch ook een bezuinigingsoperatie?

Dat klopt. Deze veranderingen zijn nodig om maatschappelijke ondersteuning, werk en inkomen en zorg betaalbaar te houden. We bezuinigen dus ook. Gemeenten krijgen straks voor hun nieuwe taken minder geld van de Rijksoverheid dan er nu voor beschikbaar is. Door de hulp en ondersteuning efficiënter te organiseren kan de gemeente besparen.

Hoe weet ik waar ik precies aanspraak op kan maken straks?

De veranderingen gaan in vanaf 2015. De wet hiervoor wordt nu gemaakt. Het jaar 2015 is een overgangsjaar. Als u nu een indicatie heeft die heel 2015 doorloopt, verandert er in dat jaar nog niets. U ontvangt in dat jaar dezelfde zorg die u gewend bent. Ook de bestaande jeugdige cliënten houden zorg in 2015.Voor iedereen die op 31 december 2014 een dienstverband heeft via de WSW,  blijft de Wsw bestaan.

We weten nog niet alles precies. De gemeente bereidt de veranderingen momenteel voor. Dat doen we zorgvuldig. We praten met organisaties, vertegenwoordigers van cliënten, we betrekken inwoners erbij en zullen iedereen op tijd informeren. Hoe dit precies vorm krijgt, wordt de komende tijd duidelijker. Houd daarvoor de website van uw gemeente en de gemeentepagina in deze krant in de gaten. Daarop zal steeds meer informatie beschikbaar komen.

Wat als er niemand in mijn omgeving is die mij kan en wil helpen?

Als er niemand in uw omgeving is die u kan helpen, gaan we op zoek naar een andere oplossing. Mogelijk zijn er voorzieningen waar u mee bent geholpen en anders gaan we op zoek naar organisaties die u kunnen helpen. En dan verandert er voor u misschien niets. De gemeente is er altijd voor inwoners die het zelf of met hulp van anderen niet redden.

Wat is het?

Decentralisaties: centrale taken van het Rijk en de provincie komen naar de gemeenten (decentraal) toe. Het gaat om delen uit de AWBZ, de uitvoering van de Jeugdwet en de Participatiewet.

Transities: Taken van het Rijk en de provincie worden overgedragen aan de gemeenten.

Transformatie: De taken brengen ook veranderingen en hervormingen met zich mee.

AWBZ: Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten

Wmo: Wet Maatschappelijke ondersteuning

Wsw: Wet Sociale Werkvoorziening

Zvw: Zorgverzekeringswet

W aar kan ik terecht voor meer informatie?

Voor meer informatie kunt u terecht bij de gemeente. Als u client bent bij een zorginstantie, dan kan uw contactpersoon meer vertellen.

Op de website www.samensterkinderegio.nl vindt u algemene informatie. Een heldere uitleg over de veranderingen in de langdurige zorg is te bekijken in een filmpje van het ministerie VWS. Dit is te vinden op www.youtube.com onder de zoekwoorden hervormingen langdurige zorg.

Naar boven