22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 2258 BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR EUROPESE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 december 2016

Bijgaand bied ik u, namens de vaste commissie voor Europese Zaken, ter besluitvorming de lijst van prioritaire voorstellen uit het Werkprogramma van de Europese Commissie voor 2017 aan, alsmede een concept-aanbiedingsbrief aan de regering.

De voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken, Azmani

CONCEPT

Aan de Minister van Buitenlandse Zaken, de heer Drs. A.G. Koenders

Den Haag,

Betreft: Overzicht prioriteitsstelling Tweede Kamer ten aanzien van voorstellen uit het Werkprogramma 2017 van de Europese Commissie.

Geachte heer Koenders,

De Tweede Kamer der Staten-Generaal heeft, conform artikel 3 van de procedureregeling over het behandelvoorbehoud en de subsidiariteitstoets bij haar Reglement van Orde, de bijgaande lijst van prioritaire voorstellen voor de komende periode vastgesteld.

Ten aanzien van de voorstellen waarvoor de Kamer in deze lijst aangeeft een behandelvoorbehoud te zullen gaan maken, of een subsidiariteitstoets te zullen gaan uitvoeren, verwacht ik dat u ten behoeve van de uitvoering van die instrumenten door de Kamer, binnen maximaal drie weken na publicatie van het voorstel een BNC-fiche zal toezenden aan de Kamer.

Hoogachtend,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, Khadija Arib

Bijlage: Prioritaire nieuwe en REFIT initiatieven

Nr1

Voorstellen

Omschrijving

Voortouw commissie

Subsidiariteitstoets

Behandelvoorbehoud

1a

Het Jongereninitiatief

Dit initiatief omvat een voorstel voor de oprichting van een Europees Solidariteitscorps (wetgevend/ niet-wetgevend)

VWS

X

X

1b

Het Jongereninitiatief

en prioritaire maatregelen voor de uitvoering van de jeugdaspecten van de vaardighedenagenda, met een kwaliteitskader voor leerlingenplaatsen en voorstel voor een grotere mobiliteit voor leerlingen (wetgevend),

OCW

   

1c

Het Jongereninitiatief

de modernisering van onderwijs op school en in het hoger onderwijs (niet-wetgevend; Kw2/2017),

OCW

   

1d

Het Jongereninitiatief

en een voorstel om beter bij te houden hoe jongeren het op de arbeidsmarkt doen nadat ze hun hogere of beroepsopleiding hebben afgemaakt (niet-wetgevend; Kw2/2017).

OCW

   

2a

Uitvoering van het actieplan voor de circulaire economie

Dit omvat een strategie voor recycling en hergebruik van plastics (niet-wetgevend; Kw4/2017),

I&M

   

3

Financieel kader voor de periode na 2020

Een omvattend voorstel voor het volgende Meerjarig financieel kader, waaronder ook voor de eigen middelen (wetgevend/niet-wetgevend; artikel 312 VWEU).

EUZA

 

X

4

Uitvoering van de strategie voor de digitale eengemaakte markt

Tussentijdse evaluatie van de uitvoering van de strategie voor de digitale eengemaakte markt.

EZ

   

5a

Uitvoering van de Strategie voor de Energie-unie: emissieluw reizen en mobiliteit – REFIT-herziening van diverse cruciale wetgevingsteksten die werden belicht in het Actieplan emissieluwe mobiliteit

strategieën voor de periode na 2020 voor auto's/busjes en vrachtauto's, bussen en touringcars (wetgevend, incl. effectbeoordeling; Kw2/2017),

I&M

   

5b

Uitvoering van de Strategie voor de Energie-unie: emissieluw reizen en mobiliteit

de richtlijn schone wegvoertuigen (incl. effectbeoordeling; artikel 192 VWEU; Kw2/2017),

I&M

 

X

5c

Uitvoering van de Strategie voor de Energie-unie: emissieluw reizen en mobiliteit

en de richtlijn Eurovignet en de richtlijn Europese dienst elektronische tolheffing (EETS) (incl. effectbeoordeling; artikel 91 VWEU; Kw2/2017).

I&M

X

 

5d

Uitvoering van de Strategie voor de Energie-unie: emissieluw reizen en mobiliteit

Dit initiatief omvat de uitvoering van de internationale overeenkomst over de reductie van broeikasgasemissies van luchtvaartuigen (ICAO) (wetgevend, incl. effectbeoordeling; artikel 192 VWEU; Kw1/2017).

I&M

 

X

6c

Uitvoering van de interne-marktstrategie

een initiatief voor gecoördineerde evaluaties van gezondheidstechnologie (wetgevend/niet-wetgevend, incl. effectbeoordeling; Kw4/2017),

VWS

   

6g

Uitvoering van de interne-marktstrategie

Meer bevoegdheden voor nationale mededingingsautoriteiten om ze slagkrachtigere handhavers te maken (wetgevend/niet-wetgevend, incl. effectbeoordeling; Kw2/2017).

EZ

   

7a

Eerlijkere belastingheffing bij ondernemingen

Het initiatief omvat de uitvoering van het btw-actieplan via REFIT-voorstellen voor een definitief btw-stelsel en voor btw-tarieven (wetgevend, incl. effectbeoordeling; artikel 113 VWEU; Kw3/2017),

FIN

   

7d

Eerlijkere belastingheffing bij ondernemingen

en omzetting in EU-wetgeving van de internationale overeenkomst over grondslaguitholling en winstverschuiving (BEPS) (wetgevend/niet-wetgevend, incl. effectbeoordeling; Kw2/2017).

FIN

 

X

9b

Uitvoering van het Actieplan voor de Kapitaalmarktenunie

Nieuwe maatregelen omvatten een kader voor een EU-persoonlijk pensioenproduct (wetgevend/niet-wetgevend, incl. effectbeoordeling; artikel 114 VWEU; Kw2/2017),

FIN

   

10a

Een sterke Unie gebouwd op een sterke EMU

In het witboek over de toekomst van Europa (niet-wetgevend; Kw1/2017) waarin wordt beschreven in welke stappen een EU met 27 lidstaten 60 jaar na de Verdragen van Rome kan worden hervormd. Dit witboek zal ook gaan over de toekomst van de EMU om fase 2 van de EMU voor te bereiden en zo te verdiepen binnen de nieuwe politieke en democratische context (met een Stabiliteits- en groeipact dat op stabiliteit gericht is en voorstellen om, overeenkomstig artikel 16 van het Verdrag, het Verdrag inzake stabiliteit, coördinatie en bestuur in de EMU, de kernonderdelen van dit verdrag in het EU-rechtskader te integreren).

FIN

   

11a

Europese pijler van sociale rechten

Na de openbare consultatie zal bij dit initiatief een voorstel worden gedaan voor een Pijler van sociale rechten (Kw1/2017)

SZW

   

11b

Europese pijler van sociale rechten

en zullen daarmee samenhangende initiatieven worden gepresenteerd, zoals initiatieven voor een beter evenwicht tussen werk en privéleven van werkende ouders (wetgevend/niet-wetgevend, incl. effectbeoordeling; artikel 153/157 VWEU),

SZW

   

11c

Europese pijler van sociale rechten

betreffende sociale bescherming (wetgevend/niet-wetgevend, incl. effectbeoordeling; artikel 153/292),

SZW

   

11e

Europese pijler van sociale rechten

alsmede een REFIT-herziening van de richtlijn schriftelijke verklaringen betreffende de verplichting van de werkgever de werknemer te informeren over de voorwaarden die op zijn arbeidsovereenkomst of -verhouding van toepassing zijn (wetgevend, incl. effectbeoordeling; artikel 153, lid 1, onder b) / artikel 154 VWEU).

SZW

   

12e

Uitvoering van de «Handel voor iedereen»-strategie

omvat dit initiatief een verdere versterking van de EU-handelsbeschermingsinstrumenten met een voorstel tot wijziging van de EU-antidumpingwetgeving (incl. effectbeoordeling; Kw4/2016), in lijn met de mededeling van de Commissie van 18 oktober 2016

BuHaOs

 

X

13b

Pakket gegevensbescherming

een REFIT-herziening van de ePrivacy-richtlijn (incl. effectbeoordeling; artikel 114/16 VWEU),

V&J

   

13c

Pakket gegevensbescherming

alsmede een kader voor adequaatheidsbesluiten over de uitwisseling van persoonsgegevens met derde landen.

V&J

   

14e

Vooruitgang op weg naar een echte en doeltreffende Veiligheidsunie

Europees systeem voor reisinformatie en -autorisatie (ETIAS) (wetgevend; artikel 77, lid 2, onder b) en d), VWEU; Kw4/2016)

V&J

   

14f

Vooruitgang op weg naar een echte en doeltreffende Veiligheidsunie

Follow-up van de werkzaamheden van de deskundigengroep op hoog niveau inzake informatiesystemen en interoperabiliteit.

V&J

   

15

Uitvoering van de Europese migratieagenda

Tussentijdse evaluatie van de uitvoering van de Europese migratieagenda, met consolidering en horizontale inventarisatie van de verschillende beleidsterreinen, met inbegrip van de uitvoering van het nieuwe migratiepartnerschapskader met derde landen.

V&J

   

16

Uitvoering van het Europees Defensieactieplan

Bevat onder meer een voorstel voor een Europees Defensiefonds en maatregelen ter verbetering van het gebruik en de doeltreffendheid van regels inzake overheidsopdrachten (wetgevend/niet-wetgevend).

DEF

   

17

Uitvoering van de integrale EU-strategie

Bevat met name inspanningen om de veerkracht van overheid, economie, milieu/klimaat en maatschappij te ondersteunen in derde landen, met name in de EU-buurlanden en in de ruimere omliggende gebieden (niet-wetgevend).

BuZa

   

18

EU Strategie voor Syrië

Deze strategie zal beschrijven hoe de EU kan helpen bij de heropbouw van een vredig en stabiel Syrië en een pluralistisch, tolerant maatschappelijk middenveld in Syrië (niet-wetgevend; Kw1/2017).

BuZa

   

21c

Een meer strategische benadering voor de handhaving van EU-recht

en monitoring, transparantie en verslaglegging (wetgevend/niet-wetgevend; Kw2/2017).

I&M

   

4 (II)

Gecombineerd vervoer

Herziening van Richtlijn 92/106/EEG houdende vaststelling van gemeenschappelijke voorschriften voor bepaalde vormen van gecombineerd vervoer van goederen tussen lidstaten, met het oog op grotere doelmatigheid en doeltreffendheid en het verder bevorderen van multimodaal vervoer in de EU (incl. effectbeoordeling; Kw4/2017). Deze herziening komt er na een evaluatie die in 2016 is afgerond.

I&M

   

11 (II)

Versterking van de sociale wetgeving in het wegvervoer

Herziening van Verordening (EG) nr. 561/2006, Richtlijn 2002/15/EG en Richtlijn 2006/22/EG, met het oog op een daadwerkelijk gelijk speelveld in het wegvervoer en behoorlijke arbeidsomstandigheden (incl. effectbeoordeling; Kw2/2017). Deze herziening komt er na een evaluatie die in 2016 is afgerond.

I&M

X

X

14 (II)

Weginfrastructuur en veiligheid van tunnels

Herziening van Richtlijn 2008/96/EG betreffende het beheer van de verkeersveiligheid van weginfrastructuur en van Richtlijn 2004/54/EG inzake minimumveiligheidseisen voor tunnels in het trans-Europese wegennet, om de veiligheid op de weg en praktijken voor het veiligheidsbeheer van tunnelinfrastructuur op TEN-T-wegen te verbeteren, een gelijk speelveld op het gebied van veiligheidsmanagement tot stand te brengen en regeldruk te verminderen. Follow-up van twee in 2015 afgeronde evaluaties (incl. effectbeoordeling; artikel 91 VWEU; Kw4/2017).

I&M

 

X

X Noot
1

De nummers corresponderen met annex 1 (nieuwe initiatieven) van het Werkprogramma. Daar waar een (II) achter staat, corresponderen de nummers met annex 2, waarin nieuwe REFIT-initiatieven zijn opgenomen. Refit is het Commissieprogramma voor eenvoudigere EU-regelgeving.

Naar boven