Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2224

Vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de aangenomen resolutie in het Europees Parlement betreffende een Europese gedenkdag voor de genocide in Srebrenica. (Ingezonden 17 februari 2009)

1

Bent u bekend met de aangenomen resolutie van 12 januari 2009 in het Europees Parlement over een Europese gedenkdag voor de genocide in Srebrenica? Wat is uw oordeel over het instellen van deze gedenkdag?

2

Hoe staat u tegenover de oproep om op 11 juli een Srebrenicaherdenking te organiseren en hier invulling aan te geven?

3

Bent u bereid met betrokken maatschappelijke organisaties contact te zoeken om te spreken over het nut en de invulling van de gedenkdag in Nederland? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Antwoord van minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ontvangen 6 april 2009)

1 en 2

Ja, ik ben bekend met deze op 15 januari jl. aangenomen resolutie. Het Europees Parlement streeft ernaar om 11 juli uit te roepen tot de dag waarop in de gehele EU de genocide in Srebrenica wordt herdacht. Daartoe deed het parlement een oproep aan de Europese Commissie en de Raad. Tot dusver is door deze instellingen geen gevolg gegeven aan de oproep.

De genocide in Srebrenica is opgenomen in de Canon van Nederland en neemt een belangrijke plaats in in de Nederlandse geschiedenis. De herdenking van Srebrenica is daarmee niet beperkt tot één dag in het jaar.

3

Naar de mening van de Nederlandse regering moet de jaarlijkse bijeenkomst in Potočari op 11 juli als de belangrijkste en enige authentieke herdenking in ere blijven. De Nederlandse ambassadeur in Bosnië-Herzegovina vertegenwoordigt de regering bij deze jaarlijkse herdenking. Naast deze herdenking is er geen aanleiding voor een specifieke Nederlandse gedenkdag.

Er zijn in Nederland organisaties die aandacht geven aan 11 juli. Mijn ambtgenoot van VWS spreekt met relevante organisaties over de wijze waarop dit onderwerp bredere aandacht kan krijgen, bijvoorbeeld in het onderwijs (bv. Via lespakketten ontwikkeld door Herinneringscentrum Kamp Westerbork).

Naar boven